Με τα φθινοπωρινά πρωτοβρόχια να κάνουν δειλά-δειλά την εμφάνισή τους -ειδικά στη βόρεια Ελλάδα- αλλά και τη συζήτηση περί εξίσωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το άλλον στο πετρέλαιο κίνησης να «φουντώνει», πολλοί είναι εκείνοι που έχουν ήδη αρχίσει ν’ αναζητούν φθηνές, αλλά κι αξιόπιστες λύσεις για έναν ζεστό χειμώνα.
Κάποτε, ο καλύτερος νοικοκύρης ήταν αυτός που μπορούσε να προμηθευτεί «αλεύρι και ξύλα για τον χειμώνα». Πριν από το 1960, όταν υπήρχε οικονομική στενότητα κι έλλειψη ακόμη και βασικών αγαθών, τα καυσόξυλα ήταν από τα πλέον απαραίτητα υλικά αγαθά, όχι μόνο για τη θέρμανση, αλλά και για το μαγείρεμα.
Και μπορεί η εποχή που σε κάθε σπίτι σιγόκαιγε μια σόμπα ξύλου να μοιάζει αρκετά μακρινή, με την τεχνολογία να έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια και στον τομέα της θέρμανσης, αλλά, εν μέσω οικονομικής κρίσης, το ξύλο επιστρέφει (σε βελτιωμένη έκδοση) και μαζί με άλλες καινοτόμες και φθηνές λύσεις φαίνεται να προσελκύει ολοένα και περισσότερους καταναλωτές.
Το ξύλο, «φορώντας» οικολογικό ένδυμα και φέροντας την εξελιγμένη του επωνυμία πέλλετ, μπαίνει δυναμικά στη ζωή και τα σπίτια των Ελλήνων, αφού φαίνεται πως αποτελεί μια από τις πλέον οικονομικές λύσεις, οικονομικότερη στην παρούσα φάση έναντι του πετρελαίου, του φυσικού αερίου κ.ο.κ.
Η μείωση του κόστους θέρμανσης είναι, άλλωστε, το ζητούμενο, εν μέσω οικονομικής κρίσης, καθώς ολοένα και περισσότεροι πολίτες, βλέποντας την αγοραστική τους δύναμη να συρρικνώνεται, αναζητούν λύσεις υψηλής απόδοσης και χαμηλού κόστους, που σέβονται το περιβάλλον.
«Ανακαλύψαμε» δύο καινοτόμες λύσεις θέρμανσης, από τις πολλές που κυκλοφορούν στην αγορά, στην πρόσφατη 76η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Επιπλέον, μίλησε και μ’ έναν πανεπιστημιακό για το πώς μπορούμε να ζεσταθούμε «έξυπνα» και φθηνά.
Όσο λιγότερο την χρειαζόμαστε, τόσο φθηνότερα θα μας κοστίζει
Ο καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Θωμάς Ξένος, μπορεί να μην ανήκει -ακόμα τουλάχιστον- στο «κλαμπ» των εφευρετών, αλλά μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ επιχειρεί να δώσει «έξυπνες» και φθηνές λύσεις για να περιορίσουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες, με τη μέγιστη δυνατή θερμότητα εντός του σπιτιού μας και με περισσότερα ευρώ στην τσέπη μας.
Όπως λέει, εάν κάποιος χτίζει σπίτι μπορεί να αξιοποιήσει ακόμα και τα «μυστικά» των δομικών υλικών και να πετύχει ένα ζεστό σπίτι (και ζεστό νερό), με μικρό κόστος. «Είναι “κόλπα” της δουλειάς, που, δυστυχώς, επειδή οι καταναλωτές είναι απαίδευτοι στον συγκεκριμένο τομέα, δεν έχουν τη γνώση να εξασφαλίσουν από νωρίς, από τα θεμέλια ακόμα, την περιορισμένη ανάγκη τους σε ενέργεια», επισημαίνει και τονίζει πως «κανόνας “θείος” αναφορικά με τη χρήση των δομικών υλικών είναι: ό,τι πληρώσεις, θα πάρεις».
Εξηγεί ακόμη πως, αν βασική επιθυμία κάποιου είναι αποκλειστικά το να χτίσει φθηνά, αμέσως γίνεται αντιληπτό ότι μ’ αυτή του τη συμπεριφορά κάνει «εκπτώσεις» στην ποιότητα και την ελάφρυνση, που μπορεί να απολαμβάνει μελλοντικά. «Δαπανάς τώρα, κάνεις απόσβεση σε σύντομο χρονικό διάστημα και εξασφαλίζεις χαμηλό κόστος για πάντα», σημειώνει.
Κατά τον κ. Ξένο, αυτά που μπορεί να κάνει κάποιος για να περιορίσει τις ανάγκες του σε ενέργεια, ζώντας σε μια παλιά οικοδομή είναι λίγα, αφού όπως λέει, ακόμα και σήμερα, εν μέσω οικονομικής κρίσης, είναι «φθηνό να κτίσεις, αλλά ακριβό να ανακαινίσεις».
Με μια καλή θερμομόνωση -σημειώνει- ο καταναλωτής μπορεί να «ρίξει» στο μισό τις ενεργειακές του ανάγκες. «Μπορεί ν’ αργήσει να ζεσταθεί την πρώτη φορά το σπίτι, αλλά θα κρατήσει σταθερή τη θερμοκρασία εντός του διαμερίσματος για περισσότερο χρονικό διάστημα», υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι «η θερμομόνωση είναι το Α και το Ω».
Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Ξένο, ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι αλλάζοντας κουφώματα και τοποθετώντας τα σωστά μπορεί να πετύχουν περιορισμό των αναγκών ενός σπιτιού, μέχρι και στο 1/4. Παράλληλα, τοποθετώντας θερμοστατικούς διακόπτες, μπορεί κάποιος να επιτύχει μέχρι και 100.000 κw εξοικονόμηση, ανάλογα με τον αριθμό φυσικά που θα τοποθετήσει.
Σε ό,τι αφορά τις παλιές κατασκευές σπιτιών, ο κ. Ξένος αναφέρει -εμμέσως πλην σαφώς- ότι οι επιλογές είναι περιορισμένες, αλλά «ακόμα και η λάμπα που θα αλλάξουμε, είναι σίγουρο ότι θα κάνει τη διαφορά, έστω και μικρή, στον λογαριασμό που θα μας έρθει στο σπίτι».
Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι «η αγορά ενέργειας ακόμα δεν έχει ανθίσει εντελώς και μπορεί ίσως και το μπουμπούκι της να μην έχει καν ανοίξει», σύμφωνα με τον καθηγητή.
Τα περιθώρια ανάπτυξής της, όπως επισημαίνει, είναι τεράστια, με δεδομένο ότι η τεχνολογία τρέχει ολοένα και με γοργότερο ρυθμό, ενώ στον «χορό» των ανακαλύψεων καινοτόμων προϊόντων … εισβάλλουν συνεχώς άνθρωποι, που δεν ασχολούνται απαραίτητα με τον συγκεκριμένο τομέα.
Ένας καυστήρας οικονομικός & οικολογικός
Τού στοίχισε την ψυχική και την οικογενειακή του ηρεμία, αλλά τελικά τα κατάφερε κι έβαλε τη «σφραγίδα» του σ’ έναν καυστήρα οικονομικό και οικολογικό. Ο λόγος για τον 64χρονο Κώστα Μούδιο, φοροτέχνη λογιστή για μια 35ετία, που λίγο προτού βγει στη σύνταξη, βρέθηκε μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής του.
Πριν από τρία χρόνια, επισκέφθηκε τη Διεθνή Έκθεση Agrotica και βρέθηκε μπροστά σε μια θερμάστρα που έκαιγε πελλέτα. Όλοι περνούσαν, κοιτούσαν κι έφευγαν. Ο Κώστας, όμως, κάθισε να παρατηρεί, περισσότερη ώρα απ’ όλους τους άλλους, θαυμάζοντας τη νέα τεχνολογία που ήρθε από το εξωτερικό. Προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσει αυτό που έβλεπε, χωρίς να έχει σπουδάσει το αντικείμενο, αντιλήφθηκε αμέσως ότι η τεχνολογία που είχε μπροστά του, θα απασχολήσει έντονα τις μεταγενέστερες γενιές κι εποχές.
Στην αρχή, σαν «μοναχικός καβαλάρης», δαπανούσε ώρες ατελείωτες μπροστά στη μεγαλύτερη «βιβλιοθήκη του κόσμου», όπως χαρακτηρίζει το διαδίκτυο, κι ενημερωνόταν για κάθε είδους εξέλιξη πάνω στη συγκεκριμένη τεχνολογία, προκαλώντας την γκρίνια της οικογένειας και των φίλων του.
Στην πορεία, ωστόσο, πολλοί ήταν αυτοί που τον ακολούθησαν κι όλοι μαζί κατάφεραν να κατασκευάσουν έναν καυστήρα οικονομικό και οικολογικό, όπως λένε.
«Με την καλλιέργεια δύο στρεμμάτων καλαμποκιού ή αγριαγκινάρας, ένα σπίτι 150 τ.μ μπορεί με τον καυστήρα μας να διατηρείται ζεστό καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα», μας λέει ο εφευρέτης, υποσχόμενος πως «οι καταναλωτές θα κάνουν απόσβεση των χρημάτων που θα δαπανήσουν για την αγορά της κατασκευής, εντός ενός έτους, ενώ ο καυστήρας έχει εγγύηση δέκα χρόνων και σχεδόν μηδενική συντήρηση».
Ήδη, ο κ. Μούδιος βρίσκεται στη διαδικασία κατοχύρωσης της ευρεσιτεχνίας του στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), ενώ για την πιστοποίηση της απόδοσης της κατασκευής του, που υπολογίζεται στο 84%, αναγκαστικά θα πρέπει να καταφύγει στο εξωτερικό, αφού στην Ελλάδα δεν λειτουργεί αντίστοιχος φορέας.
Τα ιόντα ζεσταίνουν φθηνά και οικολογικά
Απαιτεί χώρο μόλις ενός τετραγωνικού μέτρου, η λειτουργία του εξοικονομεί για την τσέπη του καταναλωτή -σε μηνιαία βάση- από 70 έως και 343 ευρώ, για ένα ζεστό σπίτι όλη την ημέρα, ενώ οι κατασκευαστές του δίνουν εγγύηση οκτώ χρόνια. Το κόστος εγκατάστασης κυμαίνεται από 500 ευρώ έως 1500, ανάλογα με τα τετραγωνικά του χώρου, όπου θα εγκατασταθεί. Πρόκειται για την παγκόσμια πατέντα του Λετονού Ράϊβις Τσίλιπαν, που παρουσιάστηκε στην 76η ΔΕΘ.
Ο ίδιος αποφεύγει τα «φώτα της δημοσιότητας» και μιλά μέσω της συνεργάτιδας και συντρόφου του για το σύστημα θέρμανσης ιόντων, που έκανε ντεμπούτο στην Ελλάδα τον Απρίλιο (η εταιρεία λειτουργεί τα τελευταία οκτώ χρόνια σε 20 χώρες, μεταξύ των οποίων Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ρουμανία και Ολλανδία).
Η διαδικασία της θέρμανσης στον λέβητα θέρμανσης ιόντων είναι εντελώς διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη συσκευή θέρμανσης, αφού γίνεται με αγωγιμότητα ιόντων. Θετικά κι αρνητικά ιόντα του μεταφορέα θερμότητας κινούνται στα αντίστοιχα ηλεκτρόδια, ενώ παρέχεται θερμική ενέργεια. Αυτός είναι και ο λόγος, που ο λέβητας θέρμανσης ιόντων μπορεί να παράγει θερμότητα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και μπορεί να έχει κάποιος το καλοριφέρ του ζεστό σε μερικά λεπτά. Είναι πολύ πιο γρήγορο από κάθε άλλο παλιάς γενιάς θερμαντικού συστήματος.
Για την τοποθέτηση του λέβητα θέρμανσης ιόντων, δεν χρειάζεται να γίνουν αλλαγές σε καλοριφέρ ή σωλήνες, αφού το συνεργείο θα τον εγκαταστήσει -σε πέντε ώρες το πολύ- στο ήδη υπάρχον σύστημα θέρμανσης του σπιτιού. «Θα εγκαταστήσουμε τον λέβητα θέρμανσης ιόντων και θα αντικαταστήσουμε το νερό από τα θερμαντικά σώματα με ένα ειδικό υγρό, οικολογικό, που φυλάει από τη ρύπανση τους σωλήνες και τα θερμαντικά σώματα. Αυτό το υγρό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με οποιοδήποτε άλλο σύστημα θέρμανσης, είτε πρόκειται για πετρέλαιο, πέλλετ ή φυσικό αέριο.
Ο λεβήτας ιόντων είναι κατάλληλος για τη θέρμανση σε μεμονωμένα σπίτια, διαμερίσματα, γκαράζ, κατασκευές κι εγκαταστάσεις αποθήκευσης, σε κάθε θερμαινόμενο χώρο. Αυτό μπορεί να είναι σύστημα θέρμανσης με καλοριφέρ, ζεστό πάτωμα, λέβητες ζεστού νερού, σε συνδυασμό και με συστήματα για ψύξη. Οι λέβητες θέρμανσης ιόντων έχουν πλήρη πιστοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Εκτός, όμως, από αμέτρητου τύπου λέβητες, με διαφορετικά κάθε φορά χαρακτηριστικά, για τη θέρμανση υπάρχουν στην αγορά ενεργειακά και ηλεκτρικά τζάκια, σόμπες, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, φωτοβολταϊκά κ.ά.
ptolemeos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου