Το ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας, με ομόφωνη απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του, προτείνει τη δημιουργία ειδικού τομέα της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) για τη Δυτική Μακεδονία με έδρα την Κοζάνη κατά αναλογία του άρθρου 22 & 2 έως 4 [παρ. [1]] του πρόσφατος ψηφισθέντος νόμου «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής» για λόγους που είναι ευρύτερα γνωστοί και έχουν να κάνουν τόσο με την ύπαρξη του ενεργειακού λεκανοπεδίου [παρ.[2]] όσο και με την ύπαρξη του 65% των επιφανειακών υδάτων της χώρας μας.
Παράλληλα το ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας εκτιμά ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα ενίσχυση της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδας (ΕΜΒΕ) [παρ. 2] ακόμη και με την ύπαρξη αποκεντρωμένης υπηρεσίας στη Δυτική Μακεδονία για θέματα που έχουν σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια των εργαζομένων στο χώρο των ορυχείων, τη γρηγορότερη περαίωση θεμάτων απαλλοτριώσεων. Σημειώνεται ότι σήμερα οι εργαζόμενοι της ελλιπούς στελεχωμένης ΕΜΒΕ καταβάλλουν πολύ μεγάλες προσπάθειες για να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους για τη Δυτική Μακεδονία.
Επίσης ιδιαίτερα σημαντικό είναι η πρόβλεψη μέριμνας για τη χρηματοδότηση της περιοχής για έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης και όχι μόνο, σύμφωνα με τους σκοπούς σύστασης του Πράσινου Ταμείου δεδομένου ότι σύμφωνα με το άρθρο 17 «Τέλη διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ελέγχων» του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής» αναφέρεται ότι τα τέλη κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό υπέρ του Πράσινου Ταμείου.
Προβλέπεται ότι «τα επιβληθέντα πρόστιμα καταβάλλονται σε ειδικό λογαριασμό υπέρ του Πράσινου Ταμείου και διατίθενται για έργα και δραστηριότητες που αποσκοπούν στην αποκατάσταση, αναβάθμιση, προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος, καθώς και στη βελτιστοποίηση της εφαρμογής των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης και του ελέγχου τήρησης των περιβαλλοντικών όρων έργων και δραστηριοτήτων».
Εκτίμηση μας είναι ότι στον προϋπολογισμό του Πράσινου Ταμείου πρέπει να αθροίζονται τα επιβληθέντα πρόστιμα σε ειδικό άξονά του (ή εναλλακτικά σε ειδικό κωδικό) για τη Δυτική Μακεδονία ώστε να υπάρχει άμεση ανταπόδοσή τους στην τοπική κοινωνία με μορφή έργων και δράσεων.
veto
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου