Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

«Πρώτο κουδούνι» τη Δευτέρα: Αγιασμός τώρα…Τα βιβλία μετά



Με τεράστιες ελλείψεις σε βιβλία, ξεκινά αύριο Δευτέρα η νέα σχολική χρονιά για τους μαθητές των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων. Στην Κοζάνη τα βιβλία που έχουν έρθει τόσο για την πρωτοβάθμια όσο και για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι ελάχιστα και οι μαθητές θα χρειαστεί να καταφύγουν στα παλαιά βιβλία μαθητών μεγαλυτέρων τάξεων, στις φωτοτυπίες που θα τυπώσουν οι σχολικές επιτροπές, στα περίφημα dvd που θα διανεμηθούν και στο διαθέσιμο ψηφιακό υλικό μέσω internet.

Σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων της Κοζάνης έχουν έρθει μόλις 15 στο σύνολο 126 βιβλίων, ενώ οι εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών και του συλλόγου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αναφέρουν πως τα περισσότερα βιβλία δεν αναμένεται να έρθουν νωρίτερα από τα τέλη Οκτωβρίου και ότι η κατάσταση δεν θα εξομαλυνθεί μέχρι τα Χριστούγεννα. Σε ότι αφορά τα κενά, υπάρχουν 12 κενά δασκάλων, 1 νηπιαγωγών, 8 αγγλικής γλώσσας, 11 γυμναστές και 17 μουσικούς.



Για τους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κοζάνης, οι ελλείψεις είναι εξίσου μεγάλες. Δεν υπάρχει κανένα σχολικό βιβλίο τυπωμένο για τους μαθητές του γυμνασίου, ενώ υπάρχουν πολύ λίγα βιβλία για το λύκειο, που αφορούν κυρίως μαθήματα επιλογής. Πρόκειται για βιβλία παλιάς εκτύπωσης (2008-2009). Οι σύλλογοι καθηγητών εκφράζουν τις ενστάσεις τους για την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου με τις φωτοτυπίες, αλλά και κατά πόσο οι σχολικές επιτροπές θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο κόστος των εκτυπώσεων.

Οι μαθητές μπορούν να δουν και να τυπώσουν τα μαθήματα μέσω Διαδικτύου σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας (http://digitalschool-9.minedu.gov.gr/). Η ψηφιακή πλατφόρμα περιλαμβάνει συνολικά 160 σχολικά εγχειρίδια για τα γυμνάσια, τα γενικά λύκεια και τα επαγγελματικά λύκεια. Πιο συγκεκριμένα, 63 αφορούν στο γυμνάσιο, 81 στο λύκειο και 16 στα ΕΠΑΛ.


kozanimedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου