Για είκοσι λεπτά ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξηγούσε στους συναδέλφους του στο Υπουργικό Συμβούλιο τα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με την εργασιακή εφεδρεία, ενώ μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της τρόικας είχε νέα πολύωρη σύσκεψη χθες το βράδυ με τους συναρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να εξετάσουν ένα προς ένα τα νομικά εμπόδια που έχουν ανακύψει. Η τελική φόρμουλα αναμένεται να διαμορφωθεί σήμερα, σε σύσκεψη που θα έχουν οι υπουργοί Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τους ελεγκτές της τρόικας.
Το «σκληρό» σενάριο που συζητείται έντονα στους κόλπους της κυβέρνησης περιλαμβάνει απολύσεις ακόμη και στον στενό δημόσιο τομέα, μέσω κατάργησης οργανικών θέσεων. Ο δρόμος των απολύσεων θα ανοίξει μόνον σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως ο αριθμός των 30.000 εργαζομένων, για τους οποίους έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση απέναντι στην τρόικα πως θα τεθούν έως το τέλος του 2011 σε εφεδρεία, δεν καλυφθεί με κάποιο από τα άλλα σενάρια που εξετάζονται.
ΤΟ ΗΠΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. Το λιγότερο οδυνηρό σενάριο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα ήταν να «πιάσουν» τον απαιτούμενο αριθμό μέσω ενός πακέτου υπαγωγής στην εφεδρεία όσων δημοσίων υπαλλήλων είτε έχουν θεμελιώσει δικαίωμα είτε βρίσκονται κοντά στη συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών - δύο με τρία χρόνια πριν από τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Εκτιμήσεις, όμως, στελεχών του Δημοσίου ανέφεραν πως δεν θα προκύψει αυτός ο αριθμός. Στην περίπτωση αυτή κυβερνητικές πηγές ανέφεραν μετά το Υπουργικό Συμβούλιο την πιθανότητα να τεθεί σε εφαρμογή ένα ενδιάμεσο σενάριο, το οποίο εκτός από τις συνταξιοδοτήσεις θα περιλαμβάνει και υπαγωγή στην εφεδρεία υπαλλήλων που προσελήφθησαν μετά το 2000 έως σήμερα, με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ.
Ωστόσο, αργά το βράδυ και όσο διαρκούσε η κυβερνητική σύσκεψη, το σενάριο αυτό φάνηκε να εγκαταλείπεται.
Οπως ανέφεραν, εκτιμήθηκε πως θα ήταν εξαιρετικά άδικο να θιγούν υπάλληλοι με πάνω από δεκαετή προϋπηρεσία, ενώ το ενδεχόμενο να τεθεί ως χρονικό όριο για παράδειγμα το 2005 και να μπουν σε εφεδρεία όσοι προσλήφθηκαν από την ημερομηνία αυτή και μετά κινδύνευε να χαρακτηριστεί ρεβανσιστικό.
Στο πλαίσιο αναζήτησης άλλης εναλλακτικής λύσης - πριν χρειαστεί να καταφύγει στην ύστατη λύση των απολύσεων - η κυβέρνηση δεν απέκλειε το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός των υπαλλήλων που θα τεθούν σε εφεδρεία από τη δεξαμενή του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Στην περίπτωση αυτή είναι πιθανόν να αυξηθεί ο αριθμός των Οργανισμών που θα θέσουν σε εφεδρεία εργαζομένους τους.
Από την πρώτη απόπειρα για εφαρμογή του μέτρου, όμως, προκύπτει ότι οι 90 από τους 151 φορείς που υπέβαλαν στοιχεία την περασμένη Δευτέρα πρότειναν να τεθούν σε εφεδρεία μόνο 300 άτομα - ο στόχος ήταν για 3.000 υπαλλήλους, με δεδομένο πως πλεονάζον προσωπικό έπρεπε να χαρακτηριστεί το 10% του συνόλου.
Μπροστά στο ενδεχόμενο απολύσεων επιχειρείται πάντως να βρεθεί ένα μοντέλο ώστε οι όποιες απομακρύνσεις υπαλλήλων να περιοριστούν επί του παρόντος σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και να μη χρειαστεί να περάσουν σε καταργήσεις οργανικών θέσεων στον στενό δημόσιο τομέα, όπως απαιτείται για να μπορέσει να απολυθεί κάποιος εργαζόμενος.
Οι απολύσεις, όμως, από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα συνεπάγονται και την καταβολή αποζημίωσης προς τους υπαλλήλους και για τον λόγο αυτόν στο πλαίσιο των συσκέψεων μετρούν και την ενδεχόμενη οικονομική επιβάρυνση, ενώ εξετάζουν τυχόν άλλες εναλλακτικές που θα τους απεγκλώβιζαν από την υποχρέωση αποζημίωσης.
Αντιθέτως, οι απολύσεις στο στενό Δημόσιο μπορεί να έχουν σημαντικό πολιτικό κόστος, αλλά δεν προβλέπουν αποζημιώσεις και εξαιτίας αυτού δεν έχουν αποκλειστεί από το τραπέζι των συζητήσεων.
Διευκρινίσεις για τη διαδικασία εφαρμογής της εργασιακής εφεδρείας, αλλά και για την προαναγγελία για μείωση κατά 30% των οργανικών μονάδων του Δημοσίου ζητούν εν τω μεταξύ από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα 20 βουλευτές της ΝΔ, του ΛΑΟΣ, της Δημοκρατικής Συμμαχίας και της Δημοκρατικής Αριστεράς. Ζητούν συγκεκριμένα την κλήση σε ακρόαση στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης τόσο του κ. Ρέππα όσο και του προέδρου του ΑΣΕΠ Γιώργου Βέη, ο οποίος καλείται να κρίνει «τη διαδικασία επιλογής του πλεονάζοντος προσωπικού από τις διοικήσεις των φορέων, χωρίς θεσμοθετημένα, διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια».
τα νεα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου