Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης


Τη δική τους ψήφο εμπιστοσύνης στην τέχνη και τον κινηματογράφο «που ανθούν σε περιόδους κρίσης και αποτελούν την πλέον ανταποδοτική επένδυση» έδωσαν εκατοντάδες Θεσσαλονικείς και ξένοι προσκεκλημένοι, στην τελετή έναρξης του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στον κινηματογράφο «Ολύμπιον».

Με «επισήμους» μόνο τους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες που μετέχουν στο φεστιβάλ, τον δήμαρχο και τον αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννη Μπουτάρη (με τη διπλή του ιδιότητα και ως προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου) και Απόστολο Τζιτζικώστα, η τελετή έναρξης υπήρξε από τις λιτότερες στην ιστορία του θεσμού.


«Χρειαζόμαστε -ακόμα κι αυτές τις δύσκολες για τη χώρα στιγμές- και την ψυχαγωγία, χρειαζόμαστε ερεθίσματα που θα μας κάνουν να κατανοήσουμε τον κόσμο. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να τον αλλάξουμε» είπε στην ολιγόλεπτη ομιλία του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Δημήτρης Εϊπίδης.

Το δικό του «ιδιαίτερο» χαιρετισμό λίγο πριν την προβολή της ταινίας του (σε πανελλήνια πρεμιέρα) έκανε στα... ελληνοαμερικάνικα και ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός σκηνοθέτης, Αλεξάντερ Πέιν ή Αλεξάνδρος-Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, όπως είναι το ελληνικό του όνομα.

Ο 50χρονος σκηνοθέτης τόνισε κι αυτός με τη σειρά του ότι σε καιρούς κρίσης «πρέπει να δίνεται βαρύτητα στις τέχνες και τον πολιτισμό, ενώ η τελευταία ταινία του με τίτλο «Οι απόγονοι / The Descendants», με πρωταγωνιστή τον επίσης διεθνώς γνωστό Τζορτζ Κλούνεϊ, προβλήθηκε ως η εναρκτήρια ταινία του Φεστιβάλ.

Στη διάρκεια του φετινού 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που θα ολοκληρωθεί την επόμενη Κυριακή 13 Νοεμβρίου, θα προβληθούν συνολικά 151 ταινίες




Pathfinder

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου