Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011
Οι φοιτητές στην αγορά εργασίας και τη συνέχιση των σπουδών…
Ημερίδα γνωριμίας για τη δομή του Γραφείου Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, την αγορά εργασίας όπως και για τη συνέχιση των σπουδών μετά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέσω μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών στην Ευρώπη, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν χθες το πρωί οι φοιτητές του Πανεπιστημίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του τμήματος Μηχανικών Τηλεπληροφορικής, στην Κοζάνη.
Στο δεύτερο μέρος της ενημερωτικής ημερίδας οι συνεργάτες του Γραφείου Διασύνδεσης ενημέρωσαν τους φοιτητές πάνω στη λειτουργία του, όπως και τί προσδοκούν οι τελευταίοι, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους αλλά και μετέπειτα ως απόφοιτοι, από αυτό.
Η Ελένη Γαβρά, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών και συντονίστρια του Γραφείου Διασύνδεσης, μίλησε για τη δράση του, ενώ αρχικά επεσήμανε ότι σαν δομή προ-υπήρχε από το 2006. «Είναι η δεύτερη φάση της λειτουργίας του η οποία έχει εγκριθεί ως η συνέχεια λειτουργίας της πρώτης, με διαφορετικά δεδομένα και πιο εξειδικευμένους συνεργάτες», τονίζει η ίδια και συνεχίζει λέγοντας για τον ρόλο του Γραφείου Διασύνδεσης πως είναι προφανής: «Η διασύνδεση του Πανεπιστημίου, αφενός με την αγορά εργασίας και αφετέρου των ίδιων των ωφελούμενων (των φοιτητών και των φοιτητριών) με τις περαιτέρω σπουδές, μεταπτυχιακές, διδακτορικές, μεταδιδακτορικές. Είναι δομημένο επάνω σε δύο πυλώνες, ο ένας της αγοράς εργασίας και ο άλλος των σπουδών».
Οι φοιτητές απευθύνονται στο Πανεπιστήμιο και το γραφείο διασύνδεσής του, με συνέπεια το τελευταίο, από την πλευρά του, να δημιουργεί βάσεις δεδομένων από τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς δημοσίου - ιδιωτικού τομέα της περιοχής όπου θα μπορούσαν να απασχολήσουν αποφοίτους ανάλογα με το προφίλ τους. «Αυτοεξυπηρετεί την αγορά εργασίας και τους ίδιους τους αποφοίτους, ενώ παράλληλα τους ενισχύει στην κατεύθυνση των περαιτέρω σπουδών, ενώ διενεργεί και σεμινάρια», επισημαίνει η ίδια. Οι φοιτητές ανταποκρίνονται αρκετά στις δράσεις του Γραφείου Διασύνδεσης, με δεδομένο ότι η ελπίδα τους στερεύει και προστρέχουν εκεί ως μια λύση για να ενημερωθούν.
Από την πλευρά του ο Χρήστος Νίκας, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών Φλώρινας αναφέρθηκε στη γενικότερη, δύσκολη, συγκυρία όσον αφορά την αγορά εργασίας, ενώ έθιξε το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης προϋπηρεσίας για τους αποφοίτους των τμημάτων, γεγονός το οποίο τους κρατάει πίσω, αφού δεν έχουν να δείξουν στο βιογραφικό τους κάτι που να τους δίνει κάποιο προβάδισμα. «Το γραφείο διασύνδεσης στοχεύει στο να φέρει σε επικοινωνία τους φορείς με τους αποφοίτους για ένα 3μηνο ή 6μηνο εκπαίδευσης μετά τις σπουδές, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας. Μια τέτοια επαφή θα κάνει τις τοπικές κοινωνίες και τους παραγωγικούς φορείς να γνωρίσουν τα τμήματα και τους αποφοίτους, με όποιο θετικό αποτέλεσμα μπορεί να υπάρξει» σημειώνει ο ίδιος.
Προχωρεί μάλιστα στην πρόταση συνεργασίας της τοπικής κοινωνίας και των επιχειρηματικού της δυναμικού, εν προκειμένου τη ΔΕΗ, με τους αποφοίτους των τμημάτων του Πανεπιστημίου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Η Περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: φιλοξενεί την μεγαλύτερη επιχείρηση που υπάρχει στην Ελλάδα, τη ΔΕΗ. Το τμήμα του Πανεπιστημίου το οποίο είναι στοχευμένο στον τομέα της ενέργειας μπορεί να απασχολήσει μέσω πρακτικής για τους αποφοίτους». Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω μιας προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της ΔΕΗ και του Πανεπιστημίου, ζήτημα το οποίο έχει συζητηθεί και μελετηθεί και στο παρελθόν από τις δύο πλευρές.
Πρωϊνός Λόγος
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου