Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011
Γερμανική βοήθεια στη ΔΕΗ για την κατασκευή της "Πτολεμαϊδα 5"
«Αχτίδα φωτός» για τη χρηματοδότηση της μονάδας «Πτολεμαΐδα 5», παρά τις μεγάλες δυσκολίες που συνεχίζουν να υπάρχουν, φαίνεται ότι δημιουργείται για τη ΔΕΗ καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει υπάρξει αρχικό ενδιαφέρον από Γερμανικές τράπεζες. Το ενδιαφέρον (ή καλύτερα η εμπλοκή των Γερμανικών Τραπεζών σε συζήτηση με τη ΔΕΗ) είναι, σύμφωνα με σχετικές εκτιμήσεις, αποτέλεσμα παρέμβασης της γερμανικής εταιρείας Babcock, η οποία ανήκει πλέον στον όμιλο της Hitachi, και η οποία μετέχει στην κοινοπραξία στην οποία κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός κατασκευής του έργου. Ως γνωστόν, το έργο κέρδισε η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – Hitachi.
ΟΙ Γερμανικές τράπεζες φέρονται διατεθειμένες να χρηματοδοτήσουν το έργο μέχρι ποσοστού 60%, άγνωστο βεβαίως με τι επιτόκιο και ποιους άλλους όρους.
Σε κάθε περίπτωση, η ΔΕΗ θα πρέπει να εξασφαλίσει το υπόλοιπο 40%. Δεν είναι τυχαίο ότι η διοίκηση της επιχείρησης θεώρησε αναγκαίο να σημειώσει, στην ανακοίνωση που εξέδωσε για την κατακύρωση του διαγωνισμού, ότι η μονάδα θα προχωρήσει υπό την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί χρηματοδότηση.
Η διοίκηση της ΔΕΗ παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί να καταρτίσει συνολικό business plan, και παρότι βρίσκεται σε οικονομική ασφυξία (η οποία περιγράφεται ολοκάθαρα στην επιστολή Ζερβού που αποκάλυψε χθες το energypress) έχει την πρόθεση να προχωρήσει πάση θυσία το συγκεκριμένο έργο, όμως τα πραγματικά δεδομένα είναι αρνητικά. Όλες οι παράμετροι που καθορίζουν τη βιωσιμότητα και σκοπιμότητα του έργου (άνοιγμα λιγνιτικής αγοράς, μετοχοποίηση και πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ, πορεία των τιμών φυσικού αερίου, κόστος εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κ.λπ.) βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Το βασικότερο όμως είναι ότι το χρηματοοικονομικό κόστος που θα έχει η ΔΕΗ για την κατασκευή ενός τόσο μεγάλου έργου φαντάζει σήμερα απλησίαστο. Το προϋπολογισμένο κόστος της μονάδας φτάνει το 1,3 δις. ευρώ, ενώ μαζί με το χρηματοοικονομικό κόστος φτάνει το 1,6 δις. ευρώ.
Πέραν του προβλήματος που υπάρχει λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας, πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, η ΔΕΗ έχει σήμερα μπροστά της την απειλή δραματικής μείωσης της κερδοφορίας της λόγω της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής.
Πέραν των επαφών με τους Γερμανούς, η ΔΕΗ αναζητά λύση με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, όπως έχει γίνει και με άλλα έργα της. Επιπλέον υπάρχει πάντα στο τραπέζι η πιθανότητα να κατασκευαστεί η μονάδα από κοινού με ιδιώτη. Για το σενάριο αυτό, παρότι η ΓΕΝΟΠ αντιδρά σθεναρά, δεν έχουν αντίρρηση οι συνδικαλιστές της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς εκείνο που φοβούνται είναι το να μην γίνει ποτέ η μονάδα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την απασχόληση και την τοπική οικονομία. Πρόσφατα ο πρόεδρος του Σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ κ. Γιώργος Αδαμίδης, διατύπωσε την πεποίθησή του ότι η μονάδα «Πτολεμαϊδα 5» είναι απαραίτητο να κατασκευαστεί, ακόμα και αν ο μόνος τρόπος υλοποίησης της επένδυσης είναι με τη συμμετοχή ιδιωτών, κάνοντας μάλιστα λόγο και για συμφέροντα τα οποία «θα έτριβαν τα χέρια τους στο άκουσμα μιας ενδεχόμενης ακύρωσης της κατασκευής της εν λόγω μονάδας».
Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι η οικονομική προσφορά που είχε καταθέσει η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – Hitachi έληγε στις 9 Δεκεμβρίου, αλλά η ΔΕΗ ζήτησε παράταση ισχύος της, η οποία και εδόθη.
energypress
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου