Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Αποχώρησαν διευθυντές και άφησαν ακέφαλες τις υπηρεσίες


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Απορύθμιση λόγω μαζικών παραιτήσεων και εργασιακής εφεδρείας

Στον αστερισμό της εργασιακής εφεδρείας κινούνται πλέον οι περιφερειακές υπηρεσίες Δυτικής Μακεδονίας και οι αντίστοιχες των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων, οι οποίες σε συνδυασμό με τις μαζικές παραιτήσεις των τελευταίων μηνών αντιμετωπίζουν τεράστια λειτουργικά προβλήματα, καθώς πολλοί υπάλληλοι έφυγαν άρον – άρον για να προλάβουν τις επιπτώσεις από το Πολυνομοσχέδιο – οδοστρωτήρα.

Το δρόμο της εξόδου από τον εργασιακό βίο, είδαν 21 υπάλληλοι, μόνο στις υπηρεσίες της Π.Ε. Κοζάνης, από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι και τον φετινό Οκτώβριο, οι οποίοι εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση προκειμένου να μην τους πιάσουν τα νέα μέτρα. Ειδικότερα, 19 παραιτήσεις σημειώθηκαν μέχρι τον Οκτώβριο του 2011, ενώ στο κύμα φυγής του Δεκεμβρίου 2010 έφυγαν δηλώνοντας παραίτηση 9 υπάλληλοι.
Μαζική ήταν η φυγή και τον περασμένο Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, με 11 υπαλλήλους να βλέπουν την πόρτα εξόδου από την εργασία στο δίμηνο αυτό. Τους προηγούμενους μήνες του έτους, αποχωρούσαν περί τους 3 υπαλλήλους κάθε μήνα.
Από 27 τρέχοντος τέθηκε σε εφαρμογή και στις περιφερειακές υπηρεσίες Δυτικής Μακεδονίας το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας. Ειδικότερα, με βάση το νόμο 4024/2011, γνωστός ως «πολυνομοσχέδιο», υπάρχουν δύο κατηγορίες: της Αυτοδίκαιας Απόλυσης, με τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας και του 35ου έτους εργασίας, κατηγορία στην οποία οι υπάλληλοι βγαίνουν κανονικά σε σύνταξη, καθώς και η Προσυνταξιοδοτική Εφεδρεία.
Από τις περιφερειακές υπηρεσίες της Δυτικής Μακεδονίας έφυγαν τρεις υπάλληλοι με Αυτοδίκαια Απόλυση, δηλαδή βγήκαν κανονικά στη σύνταξη και μόνον ένας μπήκε σε προσυνταξιοδοτική εφεδρεία. Ο αριθμός είναι όντως πολύ μικρός, οπότε η λεγόμενη «εργασιακή εφεδρεία» δεν προκάλεσε ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα στις υπηρεσίες.
Αντιθέτως, διατάραξαν την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών οι μαζικές παραιτήσεις, οι οποίες από στο τελευταίο 11μηνο ανήλθαν σε 28.

Όπως εξηγεί η διευθύντρια της Διεύθυνσης Διοίκησης Έδρας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Ανίτα Καρακούλα, «σε ορισμένες υπηρεσίες αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα λειτουργίας». Εξήγησε μάλιστα ότι τα προβλήματα συνίστανται τόσο ως προς τον μεγάλο αριθμό αποχωρήσεων από κάποιες υπηρεσίες, ενώ σε κάποιες άλλες, έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι «έφυγαν έμπειρα στελέχη, τα οποία ήταν απαραίτητα». Είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι τον Δεκέμβριο παραιτήθηκε ο γενικός διευθυντής Εσωτερικής Λειτουργίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, θέση η οποία δεν έχει καλυφθεί ακόμη. Υπάρχει επίσης «διεύθυνση» από την οποία παραιτήθηκε η διευθύντρια, οπότε η διεύθυνση είναι ακέφαλη. Βεβαίως γενικότερα, καμία αποχώρηση δεν μπορεί να αναπληρωθεί, αφού ως γνωστό πάγωσαν όλες οι προσλήψεις.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι αυτή η κατακόρυφη μείωση του προσωπικού έρχεται σε μια εποχή κατά την οποία ο «Καλλικράτης» κάνει τα πρώτα του βήματα και οι δυσκολίες είναι πολύ μεγαλύτερες. «Επειδή ο Καλλικράτης είναι νεοσύστατος, οι δυσλειτουργίες των υπηρεσιών είναι μεγάλες. Χρειαζόμαστε άτομα με εμπειρία, τα οποία δυστυχώς φεύγουν, χωρίς να μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε, αφού σταμάτησαν όλες οι προσλήψεις», σημείωσε η διευθύντρια της Διεύθυνσης Διοίκησης Έδρας. Να σημειωθεί ότι η εν λόγω διεύθυνση έχει μόλις 5-6 υπαλλήλους, τη στιγμή που είναι υπεύθυνη για 700 υπαλλήλους των περιφερειακών υπηρεσιών.

πτολεμαίος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου