Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Τι είναι κούρεμα χρέους;


Όλοι ακούμε τις τελευταίες ημέρες για το «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος και «επιλεκτική χρεοκοπία»...

Παρότι θεωρητικά η αριθμητική μείωση του χρέους μοιάζει να είναι κάτι «θετικό», καθώς θα διαγραφεί κομμάτι του χρέους, οι αρνητικές συνέπειες ενδέχεται να είναι σοβαρές σε όλους τους τομείς.

Τι σημαίνει πρακτικά το «κούρεμα» για τον απλό πολίτη;

Καταθέσεις

Οι τράπεζες του εσωτερικού θα δεχθούν μεγάλη πίεση στη ρευστότητά τους, καθώς θα υποστούν σημαντικές ζημιές, εξαιτίας των ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή τους. Για τη στήριξή τους θα δοθούν κεφάλαια από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της ευρωζώνης (EFSF). Θεωρητικά δεν θα υπάρξει πρόβλημα, όπως τουλάχιστον διαβεβαιώνουν. Πρόβλημα θα υπάρξει εάν για «ψυχολογικούς» κυρίως λόγους σπεύσουν οι καταθέτες να αποσύρουν μαζικά τα χρήματά τους από την τράπεζα, αν και δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο.

«Καίει» το πετρέλαιο στη βόρεια Ελλάδα


Ακριβότερα ως και 30% αγοράζουν εφέτος το πετρέλαιο θέρμανσης οι Βορειοελλαδίτες, αφού η τιμή κυμαίνεται από 90 έως και 95 λεπτά/λίτρο, έναντι 68-73 λεπτών/λίτρο που ήταν πέρυσι...

Το ύψος της επιβάρυνσης οφείλεται και στην αύξηση του φόρου κατανάλωσης από 21 στα 60 ευρώ ανά 1.000 λίτρα.Με βάση πάντως το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, η χαμηλότερη τιμή καταγράφεται σε πρατήριο της Πέλλας με 89 λεπτά/λίτρο και η υψηλότερη στο νομό Αρτας με 1ευρώ/λίτρο.

Στη Θεσσαλονίκη, η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 92 λεπτά/λίτρο για τις μεγάλες ποσότητες, αλλά υπάρχουν και πρατήρια που εκτελούν παραγγελίες με κόστος τα 89,8 λεπτά/λίτρο, σύμφωνα με τον κ. Κιουρτζή.
Στα ίδια επίπεδα κυμαίνονται και οι τιμές σε Πιερία, Ημαθία και Φλώρινα, ενώ σε Γρεβενά, Κοζάνη, Χαλκιδική, Ξάνθη και Ροδόπη, η μέση τιμή διάθεσης του πετρελαίου διαμορφώνεται στα 95 λεπτά ανά λίτρο.




va-portal