Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Ο πολιτικός ακτιβισμός είναι σήμερα «Anonymous»

Ποιοι είναι οι «εκδικητές του Διαδικτύου» που χτυπούν στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο

Υπέκλεψαν συνομιλίες της Σκότλαντ Γιαρντ με το FBI.
 Επιτέθηκαν στο Sony Playstation.
Κατέλαβαν κυβερνητικά σάιτ, από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα ως την Τυνησία και το Ιράν.
Δημοσιοποίησαν μέιλ του Μπασάρ αλ Ασαντ.
Δημιούργησαν τέτοιον σάλο γύρω από το όνομά τους που έννοιες όπως η «κυβερνοελευθερία» την οποία υπερασπίζονται αποτελούν σήμερα μέρος της δημόσιας συζήτησης.
Κινούνται με ευκολία από το χιούμορ ως την αυτάρεσκη ηθική.

Τι είναι τελικά αυτοί οι Anonymous; 

 Καλοί ή κακοί, όπως και αν τους αντιλαμβάνεται κάποιος, δεν μπορεί παρά να παραδεχθεί ότι εισήγαγαν νέα ήθη στον κυβερνοχώρο.
 Είναι άραγε απλοί χάκερ, χακτιβιστές, σπυριάρηδες αντικοινωνικοί έφηβοι, μυστηριώδης οργάνωση ή τρομοκράτες του Διαδικτύου;

Πολλοί απαντούν σε αυτό το ερώτημα: είναι η νέα κουλτούρα πολιτικού ακτιβισμού στον 21ο αιώνα. Ο «χακτιβισμός» των Anonymous χτύπησε και στην Ελλάδα.

Η ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης ήταν εκείνη που δοκίμασε πρώτη, πριν από λίγες ημέρες, τι ακριβώς εστί η μορφή αυτή πολιτικού ακτιβισμού μέσω του Internet.
Είτε μας αρέσει είτε όχι, αυτού του είδους οι διαμαρτυρίες αποτελούν εικόνα από το άμεσο μέλλον: διαδίδονται αστραπιαία, έχουν παγκόσμια απήχηση και δεν… κλείνουν τους δρόμους.
Οσοι μισούν τα μέλη ομάδων όπως οι Anonymous, που έβαλαν στο στόχαστρο το υπουργείο Δικαιοσύνης, τους αποκαλούν «χάκερ που έχουν πάρει στεροειδή», «οικιακούς τρομοκράτες» και «ιντερνετική μηχανή μίσους». Οι περισσότεροι όμως επικροτούν τον ρόλο «εκδικητών του Διαδικτύου» που έχουν αναλάβει να παίζουν οι Anonymous, των οποίων «σήμα κατατεθέν» είναι η μάσκα του Γκάι Φοκς και η σημαία με τον κοστουμαρισμένο άντρα χωρίς κεφάλι που συμβολίζει την ανώνυμη, χωρίς αρχηγό, οργάνωση.

Οι Anonymous προέκυψαν από μια ιστοσελίδα ονόματι 4chan που ιδρύθηκε το 2003 και μέσα σε λίγα χρόνια κατάφεραν να πλασαριστούν ως η συνείδηση του Internet. Οποιοσδήποτε το επιθυμεί μπορεί να συμμετάσχει στην ομάδα. Τους έχουν παρομοιάσει με ένα σμήνος πουλιών. Πώς γνωρίζουμε ότι αποτελούν σμήνος; Επειδή ταξιδεύουν προς την ίδια κατεύθυνση.
Ανά πάσα στιγμή ένα πουλί μπορεί να προστεθεί στην ομάδα ή να αποχωρήσει. Αρχικά οι Anonymous δεν είχαν ιδιαίτερα ισχυρή ταυτότητα.
Οι δράσεις τους χαρακτηρίζονταν από χιούμορ αλλά δεν έμεναν προσηλωμένοι σε έναν στόχο για πολύ. Χρειάστηκε ένας… Τομ Κρουζ για να αλλάξει αυτή η νοοτροπία και να σοβαρέψουν τα πράγματα. Συγκεκριμένα ο Τομ Κρουζ ως οπαδός της Εκκλησίας της Σαϊεντολογίας.

Ενα βίντεο όχι και τόσο κολακευτικό για τον σταρ του Χόλιγουντ διέρρευσε από τη Σαϊεντολογία τον Ιανουάριο του 2008 και η Εκκλησία, που είναι διαβόητη για τις λυσσαλέες μάχες που δίνει εναντίον όσων την ενοχλούν, προσπάθησε να υποχρεώσει νομικά τις ιστοσελίδες που το ανάρτησαν να το κατεβάσουν. Το βίντεο όμως περιείχε μερικές «επικά ξεκαρδιστικές» σκηνές, όπως τις χαρακτήρισαν οι ίδιοι οι χάκερ, και οι Anonymous δεν το άφηναν να εξαφανιστεί από το Διαδίκτυο.

Οι επίμονες προσπάθειες των σαϊεντολόγων για την ολοκληρωτική απόσυρσή του εξόργισαν τους Anonymous, οι οποίοι αποφάσισαν να επιτεθούν στην ίδια την Εκκλησία. Για τον λόγο αυτόν δημιούργησαν το Project Chanology (από το Scientology) χάρη στο οποίο γεννήθηκε η πολιτική συνείδηση των Anonymous και εξελίχθηκαν οι μέθοδοί τους σε μαζική δράση.

 Οι «Ανώνυμοι» εγκατέλειψαν τις οθόνες τους και κατέβηκαν στους δρόμους - δηλαδή, όχι ακριβώς στους δρόμους αλλά μπροστά από τις εκκλησίες της Σαϊεντολογίας ανά τον κόσμο -, πολλοί φορώντας μάσκες του Γκάι Φοκς (τις οποίες πουλούσε τότε η Warner Brothers ως σήμα κατατεθέν της ταινίας «V for Vendetta»). Εκείνη ήταν η πρώτη φορά που το Internet έδειξε το πρόσωπό του - καταφέρνοντας να παραμείνει ανώνυμο πίσω από τη μάσκα με το λευκό δέρμα, το μουστάκι και το μούσι.
Οι Anonymous υπερασπίζονται σθεναρά τον Τζούλιαν Ασανζ, ιδρυτή της WikiLeaks, και επιτίθενται σε όποια εταιρεία, όπως η PayPal, παύει να συνεργάζεται με την ιστοσελίδα των αποκαλύψεων.
Το CNN μάλιστα θεωρεί τους Anonymous έναν από τους τρεις πιθανότερους διαδόχους της WikiLeaks.

Ο τελευταίος αγώνας που έχουν πάρει πολύ ζεστά είναι η δράση κατά της ACTA, της συνθήκης που υπέγραψαν πρόσφατα πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας από την πειρατεία.
Το κλείσιμο της ιστοσελίδας Megaupload, μαζί με την ACTA, εκλαμβάνεται από τους «Ανώνυμους» ως ευθεία επίθεση κατά της ελευθερίας του Internet. Για τον λόγο αυτόν έχουν προκηρύξει τον Μαύρο Μάρτιο για τον ερχόμενο μήνα. Καλούν όλον τον κόσμο, από την 1η ως τις 31 Μαρτίου, να δώσει ένα μάθημα στις δισκογραφικές και στις κινηματογραφικές εταιρείες.
«Ο μοναδικός τρόπος για να τις πλήξουμε είναι εκεί που πονούν πραγματικά: στα κέρδη τους» αναφέρουν στις ιστοσελίδες που συνδέονται με τους Anonymous.
 Ολο τον Μάρτιο «μην αγοράσετε ούτε ένα CD, μην κατεβάσετε ούτε ένα τραγούδι, νόμιμα ή παράνομα.
Μην πάτε να δείτε ούτε μία ταινία στο σινεμά ούτε να την κατεβάσετε στον υπολογιστή σας. Μην αγοράσετε ούτε ένα DVD στα μαγαζιά, ούτε ένα βιντεοπαιχνίδι, ούτε ένα βιβλίο, ούτε ένα περιοδικό. Περιμένετε τέσσερις εβδομάδες, ως τον Απρίλιο».


το βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου