Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Τι φοβάται η Ευρώπη από την επομένη μέρα των εκλογών στην Ελλάδα;

To "φάντασμα" που σίγουρα πλανάται τις τελευταίες μέρες πάνω από την ενωμένη Ευρώπη είναι το ενδεχόμενο πολιτικού χάους και ακυβερνησίας στην Αθήνα μετά τις εκλογές.

Οι ιθύνοντες των Βρυξελλών ενημερώνονται καθημερινώς για το πώς διαμορφώνεται το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα και ευελπιστούν ότι η χώρα θα αποκτήσει τάχιστα μια κυβέρνηση με την οποία θα μπορέσουν να συνεννοηθούν χωρίς να δημιουργηθούν επιπλοκές.
Ωστόσο τα μηνύματα που έρχονται από την Αθήνα στα ηγετικά κλιμάκια της ΕΕ, μάλλον ενισχύουν τις ανησυχίες τους για το τι μέλλει γενέσθαι, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα δανεισμού από τις αγορές. Το οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη κάθε άλλο παρά ευνοεί καταστάσεις αβεβαιότητας, ενώ σε ό,τι αφορά ειδικώς την Ελλάδα οι παροικούντες τις Βρυξέλλες γνωρίζουν ότι ο Μάιος και ο Ιούνιος θα είναι δύο εξαιρετικά δύσκολοι, αλλά και καθοριστικής σημασίας για τη χώρα, μήνες.

Ενδεικτικό των διαθέσεων που επικρατούν εσχάτως στις Βρυξέλλες είναι ασφαλώς το ύφος της επιστολής που με αφορμή το ζήτημα των ασφαλιστικών ταμείων έστειλε προς τις ελληνικές αρχές ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην τρόικα, Ματίας Μορς. Με την επιστολή αυτή ο κοινοτικός τεχνοκράτης θέλησε επί της ουσίας να καταστήσει σαφές ότι το ελληνικό κράτος έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις τις οποίες οφείλει να τηρεί ανεξαρτήτως των πολιτικών συγκυριών. Διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών δεν απέκλειαν άλλωστε το ενδεχόμενο να έχουν σταλεί στην Αθήνα και άλλες επιστολές σε ανάλογο ύφος.

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ.
Οι παράγοντες της τρόικας, που κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα βρίσκονται σε «στάση ημιανάπαυσης», εκτιμούν ότι οι διαβουλεύσεις που θα επανεκκινήσουν αμέσως μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Αθήνα, θα είναι εξαιρετικά σημαντικές για κυρίως δύο λόγους:
- Πρώτον, διότι θα πρέπει να επιλυθεί το μείζον πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών. Επί της ουσίας πρόκειται για τις συνέπειες που θα έχει η ανακεφαλαιοποίησή τους με δημόσια χρήματα στα επίπεδα της ιδιοκτησίας, της διοίκησης, της αναδιάρθρωσης και της φορολόγησής τους. Προς το παρόν σε πολλά ζητήματα εμφανίζεται να διαφωνεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων θα επηρεαστούν τα δημοσιονομικά δεδομένα του 2012 και κατ' επέκταση τα περιθώρια άσκησης των κυβερνητικών οικονομικών πολιτικών τα ερχόμενα χρόνια.

- Δεύτερον, διότι θα πρέπει να προωθηθούν οι δεκάδες μεταρρυθμίσεις που βάσει του Μνημονίου η Ελλάδα οφείλει να ολοκληρώσει ώς τον Ιούνιο. Πολλές από αυτές τις μεταρρυθμίσεις πάγωσαν λόγω της προεκλογικής περιόδου και τώρα θα πρέπει να πραγματοποιηθούν με συνοπτικές διαδικασίες.


Ο ΜΟΧΛΟΣ ΠΙΕΣΗΣ. Ο βασικός μοχλός πίεσης για επιτάχυνση των διαδικασιών που διαθέτει η τρόικα έναντι της Ελλάδας δεν είναι βεβαίως άλλο από την επόμενη δόση του δανείου που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα έπρεπε να εκταμιευτεί στις αρχές Ιουνίου. Οπως είναι γνωστό, με βάση τις τελευταίες αποφάσεις της ευρωζώνης, κατά το τρέχον τρίμηνο οι δόσεις του δανείου προς την Ελλάδα είναι μηνιαίες. Καλύπτουν δηλαδή τις δαπάνες μόνο ενός μηνός και όχι ενός τριμήνου, όπως ίσχυσε ώς σήμερα.
Ωστόσο, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, συνεπεία της «πολιτικής παύσης» των εκλογών η δόση του Ιουνίου μάλλον θα έρθει καθυστερημένα στην Αθήνα. Στην περίπτωση δε που υπάρξει εμπλοκή στον σχηματισμό της νέας ελληνικής κυβέρνησης, η καθυστέρηση θα είναι μεγαλύτερη, σημείωναν οι ίδιες πηγές, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα είναι το πράσινο φως από την τρόικα.


ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου