Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Άνοιξαν οι κάλπες στην Ελλάδα


Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα σχεδόν 10 εκατομμύρια Έλληνες για την εκλογή νέας κυβέρνησης.

Oι σημερινές εκλογές κρίνονται οι σημαντικότερες μετά την εποχή της μεταπολίτευσης.

Πρόκειται για τις πιο ενδιαφέρουσες εκλογές όσο αφορά τη διαμόρφωση του κομματικού χάρτη, τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στην Βουλή, αλλά και τις μετακινήσεις των πολιτών από και προς όλες τις κατευθύνσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, συνολικά καλούνται να ψηφίσουν 9.850.802 πολίτες, ενώ οι νέοι εκλογείς ανέρχονται σε 359.959. Σε όλη την επικράτεια θα λειτουργήσουν 20.554, από τις 07:00 το πρωί μέχρι τις 19:00 το απόγευμα. Η αποχή στις εκλογές του 2009 ήταν 29,5%, αυξημένη κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2007.

Την ψήφο των πολιτών διεκδικούν 32 κόμματα, εκλογικές συμπράξεις και συνδυασμοί.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που διανύουν το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί έως και το έτος 1994, είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του «εκλέγειν».

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών, ενδεικτικά αποτελέσματα είναι πιθανόν να υπάρχουν μέχρι τις 21.30 το βράδυ αλλά λόγω του κατακερματισμού του πολιτικού σκηνικού και της ενδεχόμενης εισόδου πολλών κομμάτων, ακόμη και δέκα, στη νέα Βουλή, πιο σίγουρα αποτελέσματα δεν θα υπάρχουν παρά πολύ αργά τη νύχτα.

sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου