Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Πεντακομματική Βουλή για τη Δυτική Μακεδονία

Επτά στους δέκα είναι νέοι βουλευτές, 
οι τρεις γυναίκες

Πεντακομματική Βουλή βγάζουν νομός Κοζάνης και περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ενώ ριζικά ανανεωμένο είναι το πολιτικό προσωπικό των εθνικών αντιπροσώπων στο Κοινοβούλιο, καθώς στους δέκα βουλευτές οι επτά εκλέγονται για πρώτη φορά.

Εντυπωσιακή είναι η συμμετοχή των γυναικών, καθώς η Δυτική Μακεδονία που ήταν «ανδροκρατούμενη» εκπροσωπείται από τρεις βουλευτίνες.

Τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη νέα Βουλή από τη Δυτική Μακεδονία είναι η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, οι Ανεξάρτητες Έλληνες, το ΚΚΕ και η Δημοκρατική Αριστερά.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, αν και δεύτερο κόμμα στην Κοζάνη με ποσοστό 15% και τρίτο στη Δυτική Μακεδονία, δεν βγάζει έδρα, φυσικά ελέω εκλογικού νόμου, όταν το μικρότερο από τα προαναφερόμενα κόμματα εκλέγουν βουλευτή με ποσοστό 6,70%.

Εκλέγονται στο νομό Κοζάνης από τη ΝΔ ο Γιώργος Κασαπίδης, από το ΠΑΣΟΚ ο Πάρις Κουκουλόπουλος, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες η Ραχήλ Μακρή, από το ΚΚΕ ο Κώστας Σταμπολίδης και από τη Δημοκρατική Αριστερά η Ντόρα Τσικαρδάνη.

Στο νομό Φλώρινας εκλέγονται ο Στάθης Κωσταντινίδης από τη ΝΔ και ο Νίκος Σαμαράς από το ΠΑΣΟΚ, στην Καστοριά εκλέγονται η Μαρία Αντωνίου από τη ΝΔ και ο Συμεών Κουμπάνης από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Παρελθόν αποτελεί ο ισόβιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Πετσάλνικος, ο οποίος έμεινε εκτός Βουλής, αφού το ΠΑΣΟΚ έχασε την έδρα από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Στη μονοεδρική των Γρεβενών την έδρα κερδίζει ο Τιμολέων Κοψαχείλης της ΝΔ.

Η πανσπερμία κομμάτων δείχνει ότι έσπασε το κατεστημένο της μεταπολιτευτικής περιόδου, που ήθελε τον πρώην πανίσχυρο δικομματισμό να κερδίζει το σύνολο των δέκα εδρών της ακριτικής περιφέρειας, αφού πλέον βγάζουν έδρα πέντε κόμματα.

Επίσης στη Βουλή μπαίνει νέο αίμα, καθώς από τους παλιούς επανεκλέγονται μόνο οι Κασαπίδης, Κουκουλόπουλος και Στάθης Κωνσταντινίδης, ενώ οι υπόλοιποι επτά (Νίκος Σαμαράς, Ντόρα Τσικαρδάνη, Μαρία Αντωνίου, Ραχήλ Μακρή, Συμεών Κουμπάνης και Κώστας Σταμπολίδης) είναι νέοι βουλευτές.

Να σημειωθεί ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης, αλλά λείπουν ορισμένα εκλογικά τμήματα. Αυτό σημαίνει ότι είναι σχετικά επισφαλές το αποτέλεσμα στη ΔΗΜΑΡ στην Κοζάνη, με ανοιχτό το ενδεχόμενο ανατροπής.

Ειδικότερα, μέχρι στιγμής εκλέγεται η Ντόρα Τσικαρδάνη με 1.333 σταυρούς και ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής η Ελένη Γκέκα με 1.244 σταυρούς και Τζούλης Θεοφάνους με 1.001 σταυρούς.
Αντιθέτως, θεωρείται οριστική η εκλογή των υπολοίπων, καθώς.
Ο Γιώργος Κασαπίδης, μετρά 9.759 σταυρούς, με τον Μιχάλη Παπαδόπουλο δεύτερο με 5.902 ψήφους και τρίτη την Έλσα Φωτιάδου με 5.357 σταυρούς.
Ούτε και η εκλογή Κουκουλόπουλου ανατρέπεται, καθώς ο πρώην υφυπουργός εσωτερικών έχει 5.800 σταυρούς, έναντι 4.176 του Γιάννη Βλατή.
«Περίπατο» έκανε ο Νίκος Σαμαράς, παίρνοντας την έδρα του ΠΑΣΟΚ στη Φλώρινα με 3.757 σταυρούς, έναντι μόλις 498 της Πασχαλίνας Σαμπούνη που ακολουθεί.
Ασφαλής είναι η εκλογή του Κώστα Σταμπολίδη με 2.696 σταυρούς, έναντι του Αντώνη Τσάκωνα με 1.716 σταυρούς.

Μάλλον δεν ανατρέπεται η κατάταξη και στη ΝΔ της Φλώρινας, όπου ο επανεκλεγείς Στάθης Κωνσταντινίδης έλαβε 2.973 σταυρούς έναντι 2.791 του Παπασωτηρίου και 2.721 του Σωτήρη Βόσδου.

Σίγουρη θεωρείται και η εκλογή της Μαρίας Αντωνίου στην Καστοριά, όπως και αυτή του Συμεών Κουμπάνη, από ΝΔ και Ανεξάρτητους Έλληνες αντιστοίχως. Αμετάβλητη παραμένει και η εκλογή του Τ. Κοψαχείλη στα Γρεβενά.

Θρίλερ υπάρχει και στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που έβγαζε έδρα. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ευγενία Ουζουνίδου με 3.184 σταυρούς, έπεται η Φανή Δεληγιαννίδου με 2.945 σταυρούς και ο Πολυδεύκης Λιάκος με 2.578.


ptolemeos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου