Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Οι ημερομηνίες που κρίνουν το μέλλον του ευρώ


 Οι ηγέτες της ΕΕ θα οριστικοποιήσουν τους όρους της διάσωσης των ισπανικών τραπεζών, οι Έλληνες θα ψηφίσουν (και πάλι), και οι επενδυτές θα περιμένουν με αγωνία τις εξελίξεις με γύρω από την Ιταλία.


Όπως δείχνουν τα πράγματα, το υπόλοιπο του φετινού Ιουνίου προβλέπεται αρκετά περιπετειώδες για το ευρώ.

Πέμπτη 14 Ιουνίου: Δημοπρασία ιταλικών ομολόγων

Αύριο, η Ιταλία εκδίδει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ομόλογα. Η ψυχολογία των επενδυτών σε αυτή την δημοπρασία ομολόγων θα δώσει την εικόνα του πόσο σοβαρές είναι οι ανησυχίες των αγορών σχετικά με τις πιέσεις στις ιταλικές τράπεζες, στον απόηχο της διάσωσης των ισπανικών τραπεζών.

Κυριακή 17 Ιουνίου : Ελληνικές εκλογές και Γαλλικές εκλογές

Την πιο πολυαναμενόμενη ημερομηνία στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, οι Έλληνες θα πάνε στις κάλπες για μία δεύτερη προσπάθεια να σχηματιστεί κυβέρνηση στη χώρα. Πολλοί αξιωματούχοι και αναλυτές χαρακτηρίζουν αυτές τις εκλογές ως μία μορφή δημοψηφίσματος για το ευρώ και τις αποκαλούν καθοριστικές για το μέλλον της Ελλάδας.
Την ίδια ημέρα είναι και ο δεύτερος γύρος των γαλλικών βουλευτικών εκλογών. Ο πρώτος γύρος των εκλογών στις 10 Ιουνίου άφησε να εννοηθεί ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Φρανσουά Oλάντ θα κερδίσει την πλειοψηφία στη Βουλή, η οποία θα του επιτρέψει να περάσει αμφιλεγόμενες πολιτικές. Αν όχι, το κοινοβούλιο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει δυσκολίες στο να περάσει προτάσεις που σχετίζονται με την κρίση του ευρώ. Μόνο οι υποψήφιοι που δεν έχουν λάβει σαφή πλειοψηφία των ψήφων στην περιοχή τους θα προχωρήσουν σε αυτό το δεύτερο γύρο.

Δευτέρα και Τρίτη, 18 και 19 Ιουνίου: Συνάντηση του G20

Οι ηγέτες του G20 θα συναντηθούν στο Los Cabos του Μεξικό, για την έβδομη σύνοδό τους, με τις απειλές για την παγκόσμια ανάπτυξη που προκύπτουν κυρίως από την Ευρώπη, πιθανότατα να είναι στην κορυφή της ατζέντας τους. Πάντως, όπως δήλωσε χθες γερμανός αξιωματούχος, η Γερμανία δεν θέλει αυτή η συνάντηση να έχει ως επίκεντρο την ευρωζώνη, αλλά να στραφεί τόσο στην δημοσιονομική ενοποίηση στις ΗΠΑ όσο και στην νομισματική ευελιξία στην Κίνα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές πάντως, είναι πιθανόν να ακουστούν περισσότερες φήμες για διεθνή βοήθεια προς την Ευρώπηη και πολλά θα εξαρτηθούν από την πρόοδο του σχεδίου διάσωσης των ισπανικών τραπεζών.

Πέμπτη, 21 Ιουνίου: Συνάντηση του Eurogroup

Oι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών και ο Jean-Claude Juncker, το Eurogroup, θα συναντηθούν στο Λουξεμβούργο για να συζητήσουν τους όρους της Ισπανικής διάσωσης καθώς και τις συνέπειες των ελληνικών εκλογών. Η συνάντηση αυτή θα δώσει τον τόνο για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ αργότερα μέσα στο μήνα.

Παρασκευή, 22 Ιουνίου: Συνάντηση των των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ

Οι υπουργοί Οικονομικών από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν στο Λουξεμβούργο, σαν συνέχεια της συνάντησης των υπουργών οικονομικών της ζώνης του ευρώ, την προηγούμενη ημέρα.

Πέμπτη, 21 Ιουνίου: Δημοπρασία ισπανικών ομολόγων

Η Ισπανία θα εκδώσει μακροπρόθεσμα ομόλογα -ή «obligaciones» - εν μέσω των συζητήσεων για το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών της. Η δημοπρασία θα χρησιμεύσει ως σημαντικό δείκτη του βάθους των ανησυχιών για την ισπανική κυβέρνηση, στον απόηχο του σχεδίου διάσωσης. Εάν οι αποδόσεις αυξηθούν σημαντικά ή αποτύχει η δημοπρασία, θα σηματοδοτήσει και το τέλος στην ικανότητα της Ισπανίας να έχει πρόσβαση στις αγορές για χρηματοδότηση. Μια μέτρια ή καλή δημοπρασία θα φέρει τους επενδυτές μία ανάσα ανακούφισης.

Παρασκευή, 22 Ιουνίου: Συνάντηση των ηγετών της ΕΕ

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Monti, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι θα συναντηθούν στη Ρώμη πριν από την σύνοδο κορυφής της ΕΕ το Σαββατοκύριακο που ακολουθεί. Οι συνομιλίες τους θα προαναγγείλουν τα θέματα που θα συζητηθούν και οι συμβιβασμοί που θα γίνουν.
Η διάσωση των ισπανικών τραπεζών και το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών είναι πιθανό να είναι τα δύο πιο πιεστικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν, αλλά θα μπορούσαμε επίσης να ακούσουμε από αυτήν την συνάντηση και τα πρώτα στοιχεία για τη δημοσιονομική ενοποίηση.

Πέμπτη και Παρασκευή, 28 - 29 Ιουνίου: Σύνοδος κορυφής των ηγετών της ΕΕ

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες, με δεδηλωμένο στόχο την ενίσχυση της δημοσιονομικής ενοποίησης εντός της ζώνης του ευρώ. Η συζήτηση αυτή θα παράγει πιθανό συγκρούσεις μεταξύ της αυστηρής γερμανικής ηγεσίας και των πιο πραγματιστών Μόντι, Ραχόι, και Ολάντ. Ενώ θα μπορούσαμε να δούμε το αχνό περίγραμμα ενός σχεδίου ενοποίησης να σχηματίζεται - ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξαγοράς Χρέους ( European Redemption Fund ) φαίνεται το πιο πιθανό – εάν δεν υπάρξει σοβαρή αύξηση της πίεσης στην αγορά από σήμερα κια μέχρι και τη σύνοδο κορυφής, είναι απίθανο να δούμε κάποια άμεση ή ρηξικέλευθη αλλαγή.

reporter


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου