Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Η Ελλάδα είναι σήμερα... το κέντρο του κόσμου


Όταν η ελληνική κρίση γινόταν για πρώτη φορά παγκόσμιο γεγονός και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανά τον κόσμο έκαναν καθημερινή αναφορά στις εξελίξεις που σχετίζονταν με το «ελληνικό ζήτημα», πολλοί ανακυλιόντουσαν:


«Ξαφνικά η Ελλάδα έγινε το κέντρο του κόσμου;»

Κι όμως, έστω για μία ημέρα, τη σημερινή, η Ελλάδα και η εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου βρίσκεται με διαφορά στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.
Οι συζητήσεις αναμέτρητες και οι προβλέψεις επίσης. Μάλιστα, τα διεθνή μέσα έχουν ταυτίσει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των εκλογών με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, σε σημείο που το μέλλον της ίδιας της ένωσης δείχνει να κρέμεται... από μία ψήφο. Δεν είναι τυχαίο ότι η σημερινή εκλογική μάχη χαρακτηρίζεται ως «το πιο σημαντικό παγκόσμιο γεγονός της ημέρας».

Ένα πράγμα είναι βέβαιο. Άσχετα με το αν οι εκλογές θα πυροδοτήσουν την πρώτη έξοδο από το κοινό νόμισμα ή όχι, η πιθανότητα εξόδου κάποιας χώρας-μέλους βρίσκεται για τα καλά στο τραπέζι, κάτι που στο παρελθόν έμοιαζε απίθανο. Αυτό το έχουν καταλάβει οι Ευρωπαίοι και φαίνεται πως αρχίζουν να γίνονται πιο ενεργητικοί σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης, υπό το φόβο ότι και οι χώρες του πυρήνα, με πρώτη τη Γαλλία, βρίσκονται πια στο μάτι του κυκλώνα.

Ποια είναι όμως η πραγματική διάσταση των ελληνικών εκλογών και πόσο μπορούν να επηρεάσουν τις παγκόσμιες εξελίξεις; Αν κρίνουμε από όσα σχολιάζουν ξένοι αναλυτές, ακόμη και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, πρέπει να... έχει χάσει τον ύπνο του. Οι πιο αισιόδοξοι εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου θα μπορούσε να πυροδοτήσει την επίλυση της κρίσης χρέους, ενώ άλλοι βλέπουν συσχέτιση ακόμη και με την προεκλογική μάχη μεταξύ Ομπάμα και Ρόμνεϊ.

Οι αναλυτές της Merrill Lynch εκτιμούν ότι στο χειρότερο σενάριο η Ελλάδα θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και θα σημειωθεί γενικευμένο bank run σε Ευρώπη και Αμερική. Προβλέπουν δε, ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων θα διαμορφωθούν στο 1,3%, οι μετοχές στις δύο μεριές του Ατλαντικού θα πάρουν την κατιούσα και το ευρώ θα υποχωρήσει άμεσα στα 1,20 δολάρια. Ταυτόχρονα οι αποπληθωριστικές τάσεις θα πιέσουν τις τιμές του πετρελαίου.

Και λαμβάνοντας υπόψη ότι η οικονομία είναι το νούμερο ένα ζήτημα για τους Αμερικανούς ψηφοφόρους και ιδιαίτερα για τους χαμηλόμισθους, αρκετοί είναι εκείνοι που «βλέπουν» αλλαγή δεδομένων στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο, ανάλογα με το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών. Ο φόβος μίας νέας παγκόσμιας ύφεσης γίνεται όλο και πιο ορατός  και συνδέεται από διάφορους σχολιαστές με το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι ίδιοι σχολιαστές τονίζουν ότι τα μέτρα λιτότητας και οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να έχουν αποτέλεσμα αν δεν εφαρμοστούν σωστά και αν οι πολίτες δεν τα δεχτούν. Μέχρι στιγμής οι Έλληνες δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν αντέχουν άλλο τη σφοδρή ύφεση και αν οι Έλληνες ψηφοφόροι έχουν τέτοια δύναμη στα χέρια τους, τότε την ίδια και ίσως μεγαλύτερη δύναμη έχουν οι Ισπανοί και Ιταλοί ψηφοφόροι. Μην ξεχνάμε ότι ο Μάριο Μόντι δέχεται έντονη κριτική, ενώ τα πράγματα στην Ισπανία δείχνουν να ξεφεύγουν από τον έλεγχο, προκαλώντας αλλεπάλληλους τριγμούς στην κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.

Στο πλαίσιο αυτό, έγινε χθες γνωστό ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα υπογράψουν ένα «Σύμφωνο Ανάπτυξης και Απασχόλησης» στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Ιουνίου, το οποίο ωστόσο θα δεσμεύει εκ νέου τις κυβερνήσεις στη δημοσιονομική εξυγίανση και τις διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους – με κούρεμα που θα αφορά τον επίσημο φορέα – και τόνισε την ανάγκη επικαιροποίησης του προγράμματος της Ελλάδας.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι οι εκλογές στην Ευρώπη μπορούν πλέον να διαδραματίσουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο στα παγκόσμια δρώμενα. Στην Ελλάδα, όπως και στις 6 Μαΐου, οι ψηφοφόροι, ασχέτως αποτελέσματος αναμένεται να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ένα μήνυμα που δείχνει να φτάνει μέχρι... την πόρτα του Λευκού Οίκου.


Του Κώστα Μαριόλη 
capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου