Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ κατάφεραν να περιορίσουν και σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και να αναστρέψουν την κώφωση σε απολύτως κωφά πειραματόζωα, δίνοντας έτσι ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που πάσχουν από βαρηκοΐα ή κώφωση.
Η εμφύτευση εκατομμυρίων βλαστοκυττάρων στα πειραματόζωα είχε ως αποτέλεσμα την επανάκτηση της ακοής τους σε ποσοστό 50%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η ανάκτηση ήταν σχεδόν ολοκληρωτική.
Ο Ραλφ Χολμ από τη Φιλανθρωπική Εταιρεία για την Απώλεια της Ακοής της Βρετανίας δήλωσε πως τα αποτελέσματα της συγκεκριμένη έρευνας παρέχουν σημαντικές ελπίδες για την εύρεση θεραπείας στο μέλλον, υπογραμμίζοντας όμως παράλληλα ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα.
ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΝΕΥΡΟΠΑΘΕΙΑ.
Ο τύπος της κώφωσης πάνω στον οποίο εργάστηκαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ είναι γνωστός ως ακουστική νευροπάθεια. Αντιστοιχεί στο 15% των περιπτώσεων κώφωσης και μπορεί να προκληθεί εξαιτίας της ηλικίας, των γονιδίων, του υπερβολικού θορύβου ή και ασθένειας. Καταστρέφει τα ευαίσθητα νευρικά κύτταρα που βρίσκονται στο έσω ους και μεταδίδουν ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο όπου αποκωδικοποιούνται ως ήχοι.
Θεραπεία για τη συγκεκριμένη ασθένεια δεν υπάρχει, αλλά σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature», το κλειδί για την αντιμετώπισή της βρίσκεται στα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα. Στο αγέννητο βρέφος, αυτά τα «κυριαρχικά» κύτταρα (master cells) έχουν τη δυνατότητα να μετατραπούν σε όλους τους τύπους ιστών που υπάρχουν στον ανθρώπινο οργανισμό, με αποτέλεσμα ερευνητές από όλο τον κόσμο να θεωρούν πως αποτελούν το μέσο αντιμετώπισης πάρα πολλών ασθενειών.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ ξεκίνησαν την έρευνά τους δημιουργώντας τον κατάλληλο συνδυασμό θρεπτικών ουσιών που είναι απαραίτητος για τη μετατροπή των βλαστοκυττάρων σε πρώιμες μορφές των κυττάρων που καταστρέφονται στην ακουστική νευροπάθεια. Επειτα εμφύτευσαν χιλιάδες από αυτά στο έσω ους των πειραματόζωων στα οποία είχε προκληθεί κώφωση μέσω της χρήσης χημικών ουσιών.
Τέσσερις εβδομάδες μετά τα πειραματόζωα είχαν ανακτήσει σε μεγάλο βαθμό την ακοή τους. Ο επικεφαλής της έρευνας, Μαρτσέλο Ριβόλτα, δήλωσε πως ευελπιστεί ότι η συγκεκριμένη θεραπεία θα δοκιμαστεί σε ανθρώπους μέσα σε διάστημα μερικών χρόνων. Πριν από την κλινική δοκιμή της συγκεκριμένης θεραπείας σε ανθρώπους, όμως, θα πρέπει πρώτα να προσδιοριστεί πόσο διαρκεί και κυρίως αν είναι ασφαλής όσο και αποτελεσματική.
tanea
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου