Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Μαμά, μπαμπά, γυρίζω στο σπίτι!


Η επιστροφή ανδρών και γυναικών στο πατρικό τους σπίτι, αποτελεί πλέον ένα φαινόμενο της εποχής μας.

 Αν ανήκετε κι εσείς σ αυτή τη κατηγορία, διαβάστε μερικά tips που θα βοηθήσουν την αρμονική συμβίωσή σας.

Η ανεργία, το πενιχρό εισόδημα, το υψηλό κόστος διαβίωσης είναι μερικές μόνο από τις αιτίες που ωθούν ολοένα και περισσότερους ενήλικους  που είτε έμεναν μόνοι τους, είτε συμβίωναν με τον σύντροφό τους, να επιστρέψουν στην ασφάλεια της οικογένειάς τους.

Οι γονείς από τη μια μεριά θα χαρούν πολύ να έχουν και πάλι το παιδί τους στο σπίτι, αλλά από την άλλη, δεν μπορεί παρά να στενοχωριούνται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Εκείνο πάλι, που δεν είναι πια παιδί, αλλά ενήλικος, και μάλιστα μαθημένος στην ανεξαρτησία  του,  το πιθανότερο είναι να αντιμετωπίζει την επιστροφή στο πατρικό του σπίτι ως αναγκαίο κακό.

Κι έτσι στα  ήδη υπάρχοντα προβλήματα αρχίζουν να προστίθενται τα καινούρια γεγονός που σαμποτάρει την ήδη από χέρι δύσκολη συμβίωση.

Αν αυτή είναι και η δική σας  κατάσταση, προκειμένου να  συμβιώσετε όλοι μαζί όσο καλύτερα γίνεται,  λάβετε υπό σας τα εξής:

Σταματήστε να σκέφτεστε ότι η επιστροφή σας  αποτελεί  μια προσωπική σας αποτυχία. Θυμηθείτε ότι δεν είστε οι μόνοι που περνάτε μια τέτοια φάση, και αντί να χάνετε την ενέργεια σας με μεμψιμοιρίες, ασχοληθείτε με το πώς θα προχωρήσετε στο μέλλον βάζοντας καινούριους στόχους.  Εκτός που κάνετε κακό στον εαυτό σας, στενοχωρείτε περισσότερο και τους δικούς σας.

Σταματήστε να σκέφτεστε  ότι γίνεστε «βάρος» στους γονείς σας, γιατί το «χρέος τους το έχουν κάνει». Μπορεί να μεγαλώσατε πια, αλλά για εκείνους είστε πάντα το παιδί τους και δεν τους κάνει  «κόπο» να σας σταθούν σε αυτή τη δύσκολη στιγμή σας. Αυτός άλλωστε είναι και ο ρόλος της οικογένειας, να είναι στο πλευρό μας  σε κάθε περίσταση.

Κουβεντιάστε  μαζί τους, τους λόγους για τους οποίους επιστρέψατε στο σπίτι και  για πόσο σκοπεύετε να μείνετε εκεί, καθώς και για τα σχέδια σας, ώστε να βγείτε από αυτή τη δύσκολη θέση. Ζητήστε τη γνώμη τους έστω και αν δεν τη λάβετε τελικά υπόψη σας.  Αυτό θα τους κάνει να νιώσουν όχι μόνο πόσο τους αγαπάτε αλλά και πόσο τους υπολογίζετε.

Σεβαστείτε τις συνήθειες τους και μην προσπαθήσετε να τους επιβάλλετε τις δικές σας. Οι νέοι άνθρωποι προσαρμόζονται εύκολα στις νέες καταστάσεις, όχι όμως και οι ηλικιωμένοι. Προσπαθήστε όσο γίνεται να λειτουργήσετε έτσι ώστε να μην χαλάσει ο ρυθμός που εκείνοι λειτουργούν μέσα στο προσωπικό τους χώρο. Έτσι έμμεσα τους περνάτε το μήνυμα να σεβαστούν κι εκείνοι τις δικές σας συνήθειες και ρυθμούς.

Προσπαθήστε να συνεισφέρετε με όποιον τρόπο μπορείτε στις οικογενειακές υποχρεώσεις. Αν εξακολουθείτε να έχετε κάποια έσοδα, μπορείτε  να συμβάλλετε στα έξοδα του σπιτιού. Με αυτόν τον τρόπο «δηλώνετε» ότι δεν είσαι ανεύθυνοι ή αναίσθητοι. Αν δεν έχετε χρήματα  μπορείτε να συμβάλλετε στο νοικοκυριό ή αναλαμβάνοντας τις εξωτερικές δουλειές του σπιτιού ή των  γονιών σας.

Μην θυμώνετε μαζί τους όταν προσπαθούν να σας δώσουν συμβουλές, ή αν σας κάνουν κριτική σχετικά με το πώς διαχειριστήκατε τις καταστάσεις που σας οδήγησαν ως εδώ. Γονείς είναι. Αυτός είναι ο ρόλος τους. Για να τους κόψετε τη φόρα της νουθεσίας , πείτε τους απλώς ότι σας στενοχωρούν περισσότερο με τα λόγια τους αυτή τη στιγμή, και ότι έχετε ανάγκη να ηρεμήσετε πρώτα και μετά να κουβεντιάσετε μαζί τους για όλα αυτά.



lampiri

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου