Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Κοινωνικό παντοπωλείο η... Ελλάς, χιλιάδες συσσίτια σε όλη τη χώρα

Κοινωνικό παντοπωλείο η... Ελλάς.
Η ανεργία και η κάθετη μείωση των εισοδημάτων αναδεικνύει τα Κοινωνικά Παντοπωλεία σε νευραλγικό θεσμό για την επιβίωση των Ελλήνων. Οι αιτήσεις για παροχή βοήθειας στα πάνω από σαράντα Κοινωνικά Παντοπωλεία της χώρας έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, με την περίοδο προ των γιορτών να σημειώνει ρεκόρ.
Μέρες τώρα οι υπεύθυνοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας απευθύνουν εκκλήσεις για βοήθεια, ενώ εντυπωσιακή είναι και η ευαισθητοποίηση του κόσμου, με τις προσφορές να πολλαπλασιάζονται.

Δήμοι, ιδιώτες, φορείς και επιχειρηματίες προσφέρουν φαγητά μακράς διάρκειας, πάνες, γάλατα, ρούχα, παιχνίδια και χυμούς, ενώ κάποιοι δεν διστάζουν να προσφέρουν ηλεκτρικές συσκευές, ακόμα και κρεβάτια! Υπεύθυνοι, κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και μεγάλες πόλεις της περιφέρειας μιλούν στην «Espresso» για τις οικογένειες που ζητούν τη συνδρομή των συμπολιτών τους για να περάσουν τις γιορτές και την προσφορά των Ελλήνων που δίνουν ό,τι μπορούν από το υστέρημά τους. Οπως λένε χαρακτηριστικά, η προσέλευση των ανθρώπων που έχουν ανάγκη θυμίζει άλλες εποχές…

Η κοινωνική λειτουργός Κατερίνα Γαρμπή, υπεύθυνη του Κοινωνικού Παντοπωλείου που ανήκει στον Οργανισμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Παιδείας του δήμου Κεφαλονιάς, μιλά για τη συγκλονιστική έκκληση των άπορων πολιτών για σίτιση την περίοδο των Χριστουγέννων και τη δυσκολία να καλυφθούν οι ανάγκες: «Το πρόβλημα είναι ότι οι ανάγκες είναι πολύ περισσότερες από αυτές που μπορούμε να καλύψουμε. Οι δημότες φέρνουν τρόφιμα, είναι ευαισθητοποιημένοι και ανταποκρίνονται όσο μπορούν. Προσπαθήσαμε με τον δήμο να διασφαλίσουμε κάποιες ποσότητες τροφίμων ανά άτομο κάθε μήνα. Για παράδειγμα, θα προσφέρουμε 1 κιλό ζυμαρικά, μισό κιλό ρύζι, 1 κιλό όσπρια, 1 κιλό αλεύρι, μια κονσέρβα ντομάτα και [Η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη.] ι δύο κουτιά γάλα. Ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας, τα παραπάνω πολλαπλασιάζονται. Ο δήμος το διασφαλίζει αυτό. Από κει και πέρα, ό,τι δώσει ο κόσμος και μετά οι φορείς είναι επιπλέον».

Τεράστια συμμετοχή

Η Μαρία Τριπολιτσιώτη, κοινωνική λειτουργός στην Τράπεζα Τροφίμων που λειτουργεί δεκατρία χρόνια τώρα στην Πάτρα, τόνισε ότι η προσέλευση του κόσμου για βοήθεια έχει αυξηθεί κατακόρυφα το τελευταίο εξάμηνο: «Ερχονται ακόμα και οικογένειες που υπήρξαν ευκατάστατες» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι ο απλός κόσμος δίνει ό,τι έχει: «Υπήρξε πολίτης που πρόσφερε κρεβάτι, ενώ έχει τύχει να προσφέρουν ακόμα και πλυντήριο ή ψυγείο».

Ενα από τα προγράμματα του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων ΚΥΑΔΑ (Πειραιώς 35) είναι η δημιουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου. Η υπεύθυνη του κέντρου, η κοινωνική λειτουργός Γιάννα Μπακογιάννη, τόνισε: «Ερχονται άτομα όλων των ηλικιών, ακόμα και νεαρά ζευγάρια, και αυτή τη στιγμή εξυπηρετούμε περισσότερες από 1.000 οικογένειες. Οι προσφορές σε τρόφιμα, παπούτσια και φάρμακα από ιδιώτες και εταιρείες είναι μεγάλες».

«Το Κοινωνικό Παντοπωλείο, με έδρα το Ηράκλειο, το λειτουργούμε από το Μάρτιο του 2011 ανελλιπώς. Μοιράζουμε τρόφιμα δύο φορές τον μήνα σε όλες τις καταγεγραμμένες άπορες οικογένειες, ενώ η συμμετοχή του κόσμου έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία» επισημαίνει η αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνικής Πολιτικής Περιφέρειας Κρήτης Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη. «Υπήρξαν χωριά, όπως το Χαράκι Μονοφατσίου, όπου οι κάτοικοί του έδωσαν ακόμα και αρνιά. Προσφέρονται επίσης γάλατα, πάνες, παιχνίδια και ρούχα».

Στη Θεσσαλονίκη το Κοινωνικό Παντοπωλείο ΜΑΖΙ προσφέρει σε άπορα άτομα και οικογένειες είδη διατροφής και ρουχισμού. Η δικηγόρος και Γ.Γ. του ΜΑΖΙ Αλεξάνδρα Γωγούση τόνισε ότι καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που επισκέπτονται το παντοπωλείο: «Καλύπτουμε τις ανάγκες 1.280 δικαιούχων και αυτός ο αριθμός καθημερινά μεγαλώνει. Ο κόσμος βοηθάει πολύ και προσφέρει τρόφιμα και ρούχα, ενώ τροφοδοτούμαστε και από μεγάλες εταιρείες».

Στη Λάρισα η Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, ο Σύνδεσμος Αποστράτων Αξιωματικών Τεχνικού Σώματος Στρατού και οι Ενεργοί Πολίτες Λάρισας παρέδωσαν την περασμένη εβδομάδα στον αντιδήμαρχο Κοινωνικών Πολιτικών Σπύρο Μπαρμπούτη μεγάλη ποσότητα ρουχισμού που συγκέντρωσαν. Την ίδια ώρα, με το ποσό των 15.000 ευρώ ενισχύει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου Δυτικής Αχαΐας, ενώ έκκληση για τρόφιμα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Αγίου Νικολάου Πλωμαρίου Λέσβου απευθύνουν στους πολίτες οι υπεύθυνοί του προκειμένου να μπορέσει η ενορία να συνεχίσει να βοηθά τις άπορες οικογένειες.

Χιλιάδες συσσίτια σε όλη τη χώρα

Στην ουρά για ένα πιάτο φαγητό από τα συσσίτια που προσφέρει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών στην πλατεία Κουμουνδούρου περιμένουν οι... νεόπτωχοι της εποχής μας. Πέρα από τα συσσίτια που προσφέρει η Αρχιεπισκοπή, σημαντικό είναι και το έργο που επιτελούν οι περιφερειακές μητροπόλεις. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 4.000 άτομα σιτίζονται κάθε μέρα στα δεκαεπτά συσσίτια της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, 1.460 στα δεκαπέντε συσσίτια της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και περισσότεροι από 600 στα συσσίτια του δήμου Θεσσαλονίκης. Συσσίτιο διοργάνωσε και το νοσοκομείο Αγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης προσφέροντας περισσότερες από 400 μερίδες φαγητό.




Espresso

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου