Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Αρρυθμία στην παθολογική του Μαμάτσειου με παρενέργειες σε άλλες κλινικές

Σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται στην παθολογική κλινική του Μαμάτσειου, καθώς οι λιγοστοί γιατροί που απομένουν δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες του νοσοκομείου Κοζάνης.
Η κατάσταση επιδεινώνεται με τη συνταξιοδότηση του διευθυντή της κλινικής, αλλά το σημαντικό είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η αντίστοιχη κλινική του Μποδοσάκειου έμεινε μόλις με έναν γιατρό και απειλείται με λουκέτο.
Οι τρεις συνολικά γιατροί του Μαμάτσειου, που έχουν έναν τεράστιο όγκο δουλειάς, έχοντας να κάνουν κάθε μέρα με εκατοντάδες ασθενείς στο νοσοκομείο τους, δεν θέλουν ούτε να σκεφτούν ότι τυχόν κλείσιμο της παθολογικής του Μποδοσάκειου θα τους επιφορτίσει και με τους ασθενείς του γειτονικού νοσοκομείου.

Πάντως, το διοικητικό συμβούλιο των διασυνδεομένων νοσοκομείων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, συνεδρίαζε χτες το μεσημέρι επί ώρες στην Κοζάνη, σε μια προσπάθεια να βρει διέξοδο, στο αδιέξοδο που έχουν περιέλθει οι δύο μονάδες παροχής δημόσιας υγείας, με το «έμφραγμα» που υπέστησαν οι παθολογικές κλινικές, οι οποίες αποτελούν τη ναυαρχίδα του κάθε νοσοκομείου.
Αν και ιατρικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι οι παθολογικές κλινικές και τα προβλήματά τους, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, αφού είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς οι δυσλειτουργίες σε ΜΕΘ, μαιευτική, παιδιατρική και άλλες κλινικές.

Ειδικότερα, στο νοσοκομείο Κοζάνης αποχωρεί στις 15 Δεκεμβρίου με συνταξιοδότηση ο διευθυντής της παθολογικής Δημήτρης Συμελίδης. Διευθυντής αναλαμβάνει ο έμπειρος γιατρός, επί πολλά χρόνια στο νοσοκομείο, Λάζαρος Αποστολίδης. Μόνο που ο εν λόγω γιατρός αποχωρεί από την πολύ υπεύθυνη θέση που είχε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα διευθυντή.
Η πλήρης απογύμνωση του ΤΕΠ, μόνο δέος προκαλεί, καθώς τα σοβαρά επείγοντα περιστατικά, όπως τροχαία, εργατικά, ατυχήματα, εμφράγματα κ.λ.π., θα αντιμετωπίζονται πλέον από κάποιον ειδικευόμενο γιατρό!

Στην παθολογική του Μαμάτσειου μετά την αποχώρηση του διευθυντή, απομένουν ο νέος διευθυντής, μία επιμελήτρια Β΄ και ένας καινούργιος επικουρικός γιατρός, επιμελητής Β΄.
 Είναι βέβαιο ότι οι λειτουργοί της δημόσιας υγείας θα υπερβούν εαυτόν, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι η παθολογική του νοσοκομείου Κοζάνης απαιτεί τουλάχιστον πέντε γιατρούς.

Άλλωστε, σύμφωνα με τον Λ. Αποστολίδη, «μέσω της παθολογικής κλινικής διακινείται το 80% των ασθενών, ενώ το υπόλοιπο 20% κατευθύνεται απ’ ευθείας στις υπόλοιπες κλινικές».
Επίσης είναι αδύνατη η κάλυψη εφημεριών όλο το μήνα, αφού με βάση το πλαφόν, οι τρεις γιατροί καλύπτουν μόλις 21 ημέρες το μήνα. Βεβαίως, ο νέος διευθυντής δεσμεύτηκε ότι «θα κάνουμε από δέκα εφημερίες, γνωρίζοντας ότι θα εξουθενωθούμε, αλλά δεν γίνεται διαφορετικά».

Όσο για το ενδεχόμενο να κλείσει η παθολογική του Μποδοσάκειου, ο Λ. Αποστολίδης το απεύχεται, καθώς είναι αδύνατο να σηκώσει όλο το βάρος της πιο βασικής κλινικής για ένα ολόκληρο νομό η παθολογική της Κοζάνης. Τότε το έμφραγμα του Μαμάτσειου θεωρείται βέβαιο.
Μέσα στο προαναφερόμενο γκρίζο φόντο, με μία δημόσιας ιατροφαρμακευτική περίθαλψης που «μπάζει» από παντού, το δ.σ. συνεδρίαζε χτες, μέχρι αργά το απόγευμα, ενώ η αδυναμία να βρει μία βιώσιμη λύση με προοπτική ήταν εμφανής.



Πτολεμαίος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου