Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Πλούσιο φέτος το "μενού" των παραδόσεων μεγάλων έργων


Πλούσιο είναι το φετινό μενού παραδόσεων μεγάλων έργων σε λειτουργία, το πιο μεγάλο μετά το 2004. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως φέτος θα έχουμε μια «πλούσια» χρονιά σε έργα που ολοκληρώνονται.

Πρόκειται για έργα που έχουν χρονίσει, καθυστερήσει και ταλαιπωρήσει αλλά πλέον φτάνουν στην ολοκλήρωση τους. Μέσα σε αυτά σημαντικά έργα Μετρό, Σιδηρόδρομου, οδικά, αναπλάσεις, έργα αστικής ανάπτυξης.

Η αρχή στα έργα που θα δούμε να λειτουργούν είναι η ολοκλήρωση του έργου 3 Γέφυρες-ΣΚΑ με τους δύο νέους σταθμούς ΠΥΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ και ΛΥΚΟΤΡΥΠΑ που θα ενταχθούν άμεσα στον δίκτυο σταθμών του βασικού αστικού τμήματος του Προαστιακού.

Τον Απρίλιο με καθυστέρηση 4 και πλέον ετών θα λειτουργήσει η δυτική επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό της Αθήνας με τους σταθμούς ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ και ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ. Ακολούθως θα έχουμε την ολοκλήρωση των έργων για το φράγμα Γαδουρά στη Ρόδο, έργο για το οποίο έχει υπάρξει επίσης πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

Το καλοκαίρι μας υπόσχεται «καυτές» παραδόσεις με την λειτουργία τον Ιούλιο της νότιας επέκτασης της γραμμής 2 του Μετρό της Αθήνας με τους σταθμούς ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΑΛΙΜΟΣ, ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ. Μέσα στο καλοκαίρι περιμένουμε και την λειτουργία του κάθετου άξονα Κομοτηνή-Σύνορα.

Πριν φύγει το καλοκαίρι το οδικό έργο Άγιος Νικόλαος-Καλό Χωριό στην Κρήτη θα παραδοθεί στην κυκλοφορία ενώ θα έχουμε και μία «μίνι» παράδοση καθώς εκτιμάται ότι θα παραδοθεί το «λειτουργικό» κομμάτι των έργων Β` φάσης του λιμένα Ηγουμενίτσας.

Στις αρχές του Φθινοπώρου θα συνεχιστούν οι παραδόσεις της Αττικό Μετρό με την λειτουργία της δυτικής επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό με το σταθμό ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ. Πλησιάζοντας προς το τέλος του χρόνου θα έχουμε δύο ακόμα πολύ μεγάλες παραδόσεις έργων:

Το πρώτο είναι η ολοκλήρωση της ανάπλασης της Νέας Παραλίας στη Θεσσαλονίκη και το δεύτερο είναι η λειτουργία του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο κτίριο του Φιξ επί της Συγγρού, έργο που έχει καθυστερήσει σχεδόν μία δεκαετία.

Οριακά στο τέλος του έτους θα έχουμε την παράδοση των έργων για την αναβάθμιση του λιμένα Αιγίου που έχει παρουσιάσει σημαντική πρόοδος και ίσως να έχουμε και –θετικές- εκπλήξεις.

ΤΑ ..ΑΜΦΙΒΟΛΑ
Στη λίστα με τα έργα για παράδοση φέτος υπάρχουν και άλλα έργα, όμως υπάρχουν αμφιβολίες για το αν τελικά θα καταφέρουν να ολοκληρωθούν στο τρέχον έτος. Τα έργα αυτά είναι:
Ο κλάδος Λεύκτρο-Σπάρτη του αυτοκινητόδρομου Μορέα κυρίως λόγω των αρχαιολογικών ευρημάτων αλλά και των απαλλοτριώσεων, που ίσως σπρώξουν το έργο από τα τέλη του 2013 στο πρώτο εξάμηνο του 2014.
Το οδικό τμήμα Αρδάνιο-Μάνδρα που κανονικά θα πρέπει να δοθεί στην κυκλοφορία τον Ιούνιο αλλά υπάρχουν προβλήματα με την ανάδοχο εταιρεία.
Για τον ίδιο λόγο εντάσσεται στη λίστα το έργο στο φράγμα Ιλαρίωνα Κοζάνης

ΤΟ ΗΜΙ-ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΕΡΓΟ
Φυσικά μιλάμε για το μεγάλο οδικό έργο Άκτιο-Αμβρακία που είναι σπασμένο σε 4 εργολαβίες. Από αυτές οι 3 (κεντρικό και ανατολικό τμήμα) είναι παγωμένες ενώ κατασκευάζεται το δυτικό. Ουσιαστικά όμως δεν υπάρχουν ελπίδες για παράδοση έστω εντός τμήματος αυτού του έργου παρά το σχετικό χρονοδιάγραμμα που ορίζει περαίωση των έργων ..τον Μάρτιο.


ypodomes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου