Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Ο διαλογισμός θεραπεύει


Οι άνθρωποι που υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις που οφείλονται σε φλεγμονές, όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα, φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου ή άσθμα και γενικότερα παθήσεις, οι οποίες επηρεάζονται σημαντικά από το στρες, μπορεί να ωφεληθούν από το διαλογισμό, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ο διαλογισμός, που εστιάζει στον έλεγχο της αναπνοής και στις αισθήσεις, αποτελεί μια απλή μέθοδο που μπορούν να εφαρμόσουν όλοι οι ασθενείς, αφού περιλαμβάνει ασκήσεις που μπορούν να γίνουν εύκολα, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, όταν περπατάμε ή όταν καθόμαστε.

Ο διαλογισμός έχει αποδειχθεί επίσης ότι μειώνει σημαντικά τα επίπεδα άγχους και συμβάλει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Οι ερευνητές συνέκριναν δύο ομάδες ανθρώπων, που ακολουθούσαν διαφορετικές μεθόδους, ώστε να περιορίσουν το στρες. Η μια ομάδα έκανε διαλογισμό, ενώ η άλλη προσπαθούσε να περιορίσει το στρες με άσκηση και μουσική. Για να ανακαλύψουν οι ειδικοί ποια από τις δύο μεθόδους έχει καλύτερα αποτελέσματα, άλειψαν τους εθελοντές και των δύο ομάδων με μια θερμαντική κρέμα.

Όλοι ένιωσαν ανακούφιση με τις μεθόδους που ακολούθησαν, αλλά μόνο οι συμμετέχοντες της ομάδας που έκανε διαλογισμό, παρουσίασαν μικρότερη φλεγμονή λόγω της κρέμας.

Λίγα λόγια για το διαλογισμό

Με αφορμή την παραπάνω έρευνα σκεφτήκαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με το διαλογισμό. Πρόκειται για μια τεχνική που συμβάλλει στην πνευματική και σωματική εξέλιξη του ατόμου, έπειτα από πρακτική εξάσκηση.

Είναι μια εύκολη μέθοδος που θα σας προσφέρει αυτογνωσία και ευεξία. Αφού πρώτα μάθετε να αναγνωρίζετε τις αρνητικές και τις θετικές καταστάσεις που αντιμετωπίζετε θα μπορέσετε να εφαρμόσετε, π.χ. με τη βοήθεια κάποιου δασκάλου, διάφορες μεθόδους για να περιορίσετε τις αρνητικές και να καλλιεργήσετε τις θετικές συνέπειες που έχουν αυτές στη ζωή σας. Δεν απαιτεί κάποια επίπονη προσπάθεια για να το πετύχετε.

Αν απευθυνθείτε σε δάσκαλο, εκείνος σε κάθε μάθημα θα σας βοηθήσει να εφαρμόσετε στην πράξη τον διαλογισμό, αφού πρώτα σας αναλύσει κάποιες σημαντικές έννοιες, όπως είναι η ψυχή ή ο νους. Εσείς απλά θα πρέπει να είστε συγκεντρωμένοι σε όλη τη διάρκεια του μαθήματος. Μετά από μερικά μαθήματα θα έχετε την ευχέρεια να διαλογίζεστε και μόνοι σας.

Που αλλού βοηθάει

Ο διαλογισμός θεωρείται ότι συμβάλλει στην καταπολέμηση του άγχους, της αϋπνίας, της υπέρτασης και των χρόνιων πόνων. Θεωρείται επίσης ότι βοηθάει στη μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης, μειώνει την πιθανότητα να υποστούμε εγκεφαλικό, βελτιώνει τη στάση του σώματος μας, απομακρύνει τα αρνητικά συναισθήματα και μας βοηθάει να αποκτήσουμε ενέργεια. Ο διαλογισμός αυξάνει επίσης την παρατηρητικότητα και την αυτοπεποίθηση μας.


pathfinder

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου