Τετάρτη 17 Απριλίου 2013
Η άγνωστη «αιώνια ερωμένη» του Ελευθέριου Βενιζέλου
Το πάθος του Εθνάρχη, Ελευθέριου Βενιζέλου για την όμορφη Παρασκευούλα Βλουμ, αποτυπωμένο σε ένα ιστορικό μυθιστόρημα.
Ενα ιστορικό μυθιστόρημα, που αποκαλύπτει τον μεγάλο, αλλά κρυφό έρωτα του Ελευθερίου Βενιζέλου, είναι το νέο βιβλίο του βουλευτή της Ν.Δ. και δημοσιογράφου Αργύρη Ντινόπουλου.
«Το άδειο νυφικό», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, παρουσιάζει αθέατες πλευρές της προσωπικής ζωής του μεγάλου πολιτικού και ξετυλίγει το κουβάρι του παθιασμένου έρωτά του με την Παρασκευούλα Βλουμ. Επίσης, φωτίζει την προσωπικότητα της γυναίκας που έζησε ένα μακροχρόνιο ερωτικό ειδύλλιο με τον πιο ισχυρό Ελληνα της εποχής και έμεινε μέχρι τέλους πιστή στο ίνδαλμά της…
ΣΠΑΝΙΟ ΥΛΙΚΟ
Παρ’ ότι η Παρασκευούλα Βλουμ δεν μνημονεύτηκε από ιστορικούς και βιογράφους του Ελ. Βενιζέλου, μαρτυρίες, στοιχεία και σπάνιο φωτογραφικό υλικό βεβαιώνουν την ύπαρξη αυτού του μεγάλου έρωτα. Μετά τον θάνατο, το 1894, της πρώτης γυναίκας του Κρητικού πολιτικού, Μαρίας Κατελούζου, και μητέρας των δύο παιδιών του, η οποία πέθανε πάνω στη γέννα του Σοφοκλή, ο Βενιζέλος πέρασε μια περίοδο κατάθλιψης, που τον οδήγησε κοντά στην τρέλα.
Με την Παρασκευούλα, την πανέμορφη, αλλά πάμπτωχη Κρητικοπούλα, γνωρίζονταν από παιδιά, όμως αυτή είχε παντρευτεί το 1895 τον στενό συνεργάτη του δικηγορικού γραφείου του Βενιζέλου, Θανάση Βλουμ. Φαίνεται πως οι δυο τους είχαν ερωτικές σχέσεις από την εποχή που εκείνη ήταν παντρεμένη, αλλά το ειδύλλιο επισημοποιήθηκε μετά το 1906, όταν ο άνδρας της Παρασκευούλας Βλουμ πέθανε. Από τότε μέχρι το 1910, όταν ο Βενιζέλος έγινε πρωθυπουργός, το ζευγάρι έζησε έναν τρελό και παθιασμένο έρωτα στην Κρήτη. Στο βιβλίο περιγράφεται η ζωή του Βενιζέλου εκείνη τη χρονική περίοδο, ως επαναστάτη του Θερίσου, ως πολεμιστή, αλλά και ως εραστή, που αντιμετώπιζε έως και τη ζηλοφθονία άλλων ανδρών στα Χανιά, οι οποίοι φλέρταραν ή ζητούσαν ακόμη και σε γάμο την εντυπωσιακά όμορφη Παρασκευούλα, για χάρη της οποίας ο Βενιζέλος είχε ακόμα και χειροδικήσει.
Μετά την άφιξή του στην Αθήνα, το 1910, ο Κρητικός πολιτικός είχε και άλλες ερωτικές περιπέτειες, όπως με τη διάσημη χορεύτρια Ισιδώρα Ντάνκαν, αλλά διατήρησε σταθερά τον δεσμό του με την Παρασκευούλα Βλουμ, η οποία μάλιστα έφτασε το 1914 στην Αθήνα με το νυφικό της, ελπίζοντας πως ο Βενιζέλος θα την παντρευόταν. Το μόνο που κέρδισε τότε ήταν να εντυπωσιάσει όλη την κοσμική Αθήνα με την ομορφιά της, καθώς η εκδρομή που της είχε τάξει ο μεγάλος πολιτικός στην Εύβοια, το Πάσχα του 1914, και στην οποία θα της έκανε πρόταση γάμου δεν έγινε ποτέ, ελέω εθνικού διχασμού. Η Παρασκευούλα είχε πει τότε: «Εμένα μου έταξε γάμο ο δικηγόρος Βενιζέλος και όχι ο πρωθυπουργός Βενιζέλος».
Μετά το 1919 στη ζωή του Κρητικού πολιτικού μπήκε δυναμικά και η πάμπλουτη Ελενα Σκυλίτση, γνωστή ως «βασίλισσα της στερλίνας», την οποία ο Βενιζέλος παντρεύτηκε έπειτα από την ήττα του στις εκλογές του 1920. Οπως ομολόγησε σε στενούς συνεργάτες του: «Εχω βαρεθεί να ζητιανεύω». Ηταν τότε που η Παρασκευούλα Βλουμ είπε: «Ο Βενιζέλος, τώρα, πρόσκειται τοις πλουσίοις». Παρά τον γάμο του με την Ελενα Σκυλίτση, η σχέση του με την Παρασκευούλα Βλουμ συνεχίστηκε, ενώ ένας βιαστικός γάμος, το 1921, της Παρασκευούλας με τον βουλευτή Φαίδρο Βάμβα διαλύθηκε γρήγορα. Η πανέμορφη Κρητικοπούλα δεν ξεπέρασε ποτέ τον Βενιζέλο.
Η ΑΦΙΕΡΩΣΗ. Το βιβλίο παρουσιάζει σπάνια ντοκουμέντα από τις προσωπικές στιγμές του Βενιζέλου και της Παρασκευούλας, φωτίζοντας το παρασκήνιο του έρωτά τους και αναδεικνύοντας πώς μια σχέση μπορεί να έχει επίδραση στη ζωή ενός μεγάλου ηγέτη. Στη διήγηση κεντρικό ρόλο παίζει πάντα μια μαυρόασπρη φωτογραφία του Βενιζέλου, με ιδιόχειρη αφιέρωση, που ο ίδιος έδωσε στην Παρασκευούλα το 1916, αφήνοντάς τη δίπλα από το κρεβάτι τους, πριν ξεκινήσει από την Κρήτη για το κίνημα της Εθνικής Αμυνας στη Θεσσαλονίκη. Η πρόταση γάμου δεν ήρθε ούτε τότε, και εκείνο το πρωί ο Βενιζέλος εραστής υπάκουσε πειθήνια στις εντολές του Βενιζέλου ηγέτη. Το χέρι του κινήθηκε σχεδόν μηχανικά. Με τη γνώριμη καλλιγραφική γραφή του χάραξε πάνω στη φωτογραφία τα πιο κρύα γράμματα: «Τη φιλτάτη κυρία Παρασκευούλα Βλουμ. Ελ. Κ. Βενιζέλος. Χανιά, 18/9/1916».
Κι όμως, η Παρασκευούλα Βλουμ κορνιζάρισε τούτη τη φωτογραφία του Βενιζέλου με την κρύα αφιέρωση ύστερα από εκείνη την ερωτική συνεύρεση τον Σεπτέμβριο του 1916 και την κράτησε μέχρι τον θάνατό της, το 1961, ως μοναδικό ντοκουμέντο του άγνωστου και συναρπαστικού έρωτα με τον Βενιζέλο.
«Δύο χρόνια έρευνας από μια τυχαία αφορμή»
Στο βιβλίο του Αργύρη Ντινόπουλου για τον Ελ. Βενιζέλο, παράλληλα με το παρασκήνιο της φλογερής ερωτικής του ζωής, αναφέρονται μυστικές συναντήσεις και δολοφονικές απόπειρες, ενώ ζωντανεύουν όνειρα, πάθη και οι συγκρούσεις με το παλάτι. Γίνονται επίσης αναφορές στη σχέση του Βενιζέλου με τον Κωνσταντίνο, με τους πολιτικούς αντιπάλους του και με τους ισχυρούς του τότε κόσμου, τους οποίους ο Κρητικός πολιτικός ήξερε πάντα να γοητεύει στα διπλωματικά σαλόνια και συνέδρια.
Ο συγγραφέας Αργύρης Ντινόπουλος, μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», λέει πως η αφορμή τού δόθηκε τυχαία, όταν έπεσαν στα χέρια του τα πρώτα στοιχεία για τον άγνωστο αυτόν έρωτα. «Περίπου δύο χρόνια μάζευα στοιχεία και η έρευνα με οδήγησε στο να ανακαλύψω πολλά για αυτό», αναφέρει χαρακτηριστικά και αφήνει τον αναγνώστη να ανακαλύψει τα υπόλοιπα για την αιώνια ερωμένη, Παρασκευούλα Βλουμ, η οποία ήταν πάντα εκεί για να δώσει ό,τι δεν μπορούσε καμία γυναίκα στον άνθρωπο που ήταν πλασμένος «να δοξάσει την Ελλάδα», όπως η ίδια έλεγε χαρακτηριστικά
του Σταύρου Παπαντωνίου
εφημερίδα «Παραπολιτικά»
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου