Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Η Ευρώπη ανήκει στην Ελλάδα»

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών φιλοξενήθηκε τη Δευτέρα 10 Ιουνίου ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για μία διάλεξη με θέμα «Ευρώ: απολογισμός και προοπτικές».

«Όταν η Ελλάδα δέχθηκε μια επίθεση άσεμνη και δηλητηριώδη, ήμουν εκεί για να την υπερασπιστώ.Αισθάνομαι συνιδιοκτήτης της Ελλάδας που αγαπώ», είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ...
ξεκινώντας τη διάλεξή του στο Μέγαρο Μουσικής και πρόσθεσε χαρατηριστικά: «Δεν ξέρω αν είναι σωστό να λέμε πως η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη. Ίσως να είναι πιο σωστό να πούμε πως η Ευρώπη ανήκει στην Ελλάδα».

Ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβρούργου τόνισε πως τα προβλήματα της Ελλάδας είναι «τραγικά και δραματικά» και ότι δεν μπορούν να εξεταστούν έξω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup παραδέχτηκε ότι κάποιοι επιδίωκαν την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ενώ δεν παρέλειψε να στρέψει τα βέλη του προς πάσα κατεύθυνση, επισημαίνοντας ότι το λάθος ήταν ότι «στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας ακούσαμε τους γκουρού της αγοράς».

Ωστόσο έστειλε ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας, δηλώνοντας ότι η χώρα έχει πολλές πιθανότητες να ανακάμψει και να βγει στις αγορές το 2014.

«Θα ήμουν ο μοναδικός επιζήσας του Μάαστριχτ αν δεν επανερχόσουν εσύ στην ηγεσία» είπε χαριτολογώντας ο βετεράνος Ευρωπαίος πολιτικός στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά (την εποχή της συνθήκης του Μάαστριχ ήταν υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Μητσοτάκη), ενώ στη διάρκεια της ομιλίας του επαίνεσε την «καλή δουλειά που έκανε ως υπουργός Οικονομικών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλος».

Ανατρέχοντας στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης - που φτιάχτηκε από τους «ήρωες πολέμου» - ο Λουξεμβούργιος ηγέτης τόνισε:

«Με φοβίζει η λήθη. Πρέπει να μιλάμε στους νέους για τον πόλεμο και την ειρήνη. Στη λήθη ζουν οι παλιοί δαίμονες της Ευρώπης, τους οποίους μπορούν να αναβιώσουν χαρισματικοί λαϊκιστές. Το 1914 το μεγάλο κεφάλαιο δεν μπόρεσε να αποτρέψει τον πόλεμο που ξεκίνησε από έναν τυχαίο πυροβολισμό. Σήμερα υπάρχουν 60 εστίες πολέμων και η μνήμη της Ευρώπης είναι πολύ μικρή».

Ως προς την Ευρώπη, επεσήμανε ότι «σαν την προέκταση της Ασίας είμαστε, όλη η ήπειρος μαζί είναι το 1/3 της Βραζιλίας και το 50% των ΗΠΑ» και υπογράμμισε πως «το μεγάλο της πρόβλημα είναι ότι οι λαοί της δεν κατανοούν οι μεν τους δε».

Αναφερόμενος στο ρόλο της Ευρώπης ως ηπείρου από την άποψη των εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία, ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη κοινή αγορά του κόσμου, η οποία όμως βλέπει το ποσοστιαίο ΑΕΠ της σαν συμβολή στο παγκόσμιο ΑΕΠ να βαίνει μειούμενο.

Σημείωσε μάλιστα ότι η αποδυνάμωση της Ευρώπης σε δημογραφικό επίπεδο θέτει επίσης νέες προκλήσεις.

«Υπάρχει ανάγκη για περισσότερη ευρωπαϊκή ενοποίηση, για λιγότερο εθνικισμό, για λιγότερο λαϊκισμό», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup και σημείωσε ότι όποιος χρησιμοποιεί την έννοια έθνος ενάντια στην Ευρώπη, οδηγεί σε απώλειες για όλους και για τον ίδιο, ενώ «όποιος ζητεί περισσότερη Ευρώπη, οδηγεί σε όφελος για όλους».

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την πρεσβεία του Λουξεμβούργου στην Αθήνα, το Μέγαρο Μουσικής και το Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου