Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Κέικ σοκολάτας με γκανάζ

Για ένα γευστικό πρωινό !

Για το κέικ

-1 ραβδί ανάλατο βούτυρο 114 γραμμάρια
-1 φλιτζάνι σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη 125 γραμμάρια
-¾ φλιτζανιού νερό 180 γραμμάρια
-1 ½ φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη 300 γραμμάρια
-2 μεγάλα αυγά ή 4 μικρά
-½ φλιτζάνι ξινόγαλα 120 γραμμάρια
-1 κουταλιά της σούπας βανίλια
-2 φλυτζάνια για κάθε χρήση αλεύρι 256 γραμμάρια
-1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
-2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
-¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
-¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για την επικάλυψη γκανάζ

-120 γραμμάρια κουβερτούρα, κατά προτίμηση γλυκόπικρη
-1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
-1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο

Εκτέλεση

Για το κέικ

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια φόρμα για κέικ με τρύπα.

Λιώστε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια χαμηλή φωτιά. Στη συνέχεια, χτυπήστε ελαφρά στο κακάο. Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει και μετά αφαιρέστε από τη θερμότητα. Χτυπάμε τη ζάχαρη μαζί με τα αυγά, ξινόγαλα και βανίλια. Προσθέτουμε τη σοκολάτα στο μείγμα αυγού και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.

Κοσκινίστε το αλεύρι μαζί με τη σόδα, την κανέλα, το πιπέρι καγιέν και το αλάτι σε ένα μπολ, κοσκινίστε στη συνέχεια μαζί με το κακάο και ανακατέψτε μαζί με το μείγμα αυγού μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.

Χύστε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις στη 2 σκάλα περίπου 45 - 50 λεπτά χωρίς να ανοίξουμε τον φούρνο ενδιάμεσα κατά το ψήσιμο. Αφήνετε μετά να κρυώσει το μείγμα και ραντίστε με τη γκανάζ.

Για την επικάλυψη γκανάζ

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με βούτυρο για λίγα λεπτά να πάρει μια βράση. Την ρίχνουμε στη ψιλοκομμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Έπειτα καλύπτουμε τα μπράουνς με τη γκανάζ και σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου