Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

20 δισ. ευρώ λείπουν από την ελληνική αγορά

Έλλειψη ρευστότητας ύψους 20 δισ. ευρώ εντόπισε στην ελληνική αγορά η εμπιστευτική μελέτη σκοπιμότητας για την σύσταση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου από την Oliver Wyman, το οποίο ως αρχικό κεφάλαιο θα έχει το 1/4 του προαναφερθέντος ποσού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής της Κυριακής», μια αύξηση της χρηματοδότησης των εγχώριων επιχειρήσεων κατά 5,5 δισ. ευρώ θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά μια ποσοστιαία μονάδα.
 Το στοιχείο αυτό και μόνο, αναφέρει το δημοσίευμα, αποδεικνύει τη σημασία της δημιουργίας του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, το οποίο θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τις τράπεζες, οι οποίες, όπως αναφέρει η μελέτη, δεν μπορούν, στη δεδομένη οικονομική συγκυρία, να σηκώσουν το βάρος της χρηματοδότησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, καθώς βρίσκονται σε φάση ανακεφαλαιοποίησης και αναδιάρθρωσης των υφιστάμενων δανείων.

Συγκεκριμένα για τη διαδικασία της απομόχλευσης, που συνήθως διαρκεί επτά χρόνια, η μελέτη εκτιμά ότι θα απαιτηθεί στην περίπτωση της Ελλάδας, περισσότερος χρόνος.

Το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο το οποίο θα λειτουργήσει αρχές του 2014 θα έχει αρχικό κεφάλαιο ύψους 500 εκατ. ευρώ,  θα χρηματοδοτήσει περιφερειακά έργα υποδομής και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω κυρίως της συνεπένδυσης στα σχέδια αυτά. Ως έδρα του θα έχει το Λουξεμβούργο και θα λειτουργεί με ιδιωτικά κριτήρια. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρούνται ορισμένες και συγκεκριμένες προϋποθέσεις χρηματοδότησης.

matrix

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου