Διαπρεπείς επιστήμονες παρουσίασαν εισηγήσεις που τεκμηριώνουν ότι το σαφράν εκτός από σπάνιο άρτυμα έχει θετικές επιδράσεις στην υγεία και στη διατροφή.
Σημαντικά στοιχεία για τις επιδράσεις του κρόκου στην υγεία, στη μεγάλη διατροφική αξία και στις θεραπευτικές ιδιότητες, παρουσίασαν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το περασμένo Σάββατο στο Κοβεντάρειο
με θέμα
«Ο Κρόκος Κοζάνης στην Υγεία και στη Διατροφή».
Οι εισηγητές ανέλυσαν έρευνες διαφόρων ερευνητών, στις οποίες επισημαίνουν «τις φαρμακευτικές ιδιότητες που έχει ο κρόκος, τονίζοντας κυρίως τις «αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές» ιδιότητες. Όπως σημείωσαν, τα πιο σημαντικά οφέλη από τη συχνή κατανάλωση του κρόκου Κοζάνης είναι:
-Αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση: Με τα αντιοξειδωτικά που περιλαμβάνει ο κρόκος προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες.
-Ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου και της μνήμης, τόνωση και αναζωογόνηση του οργανισμού.
-Αντιμετώπιση πεπτικών προβλημάτων.
-Ορισμένες πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι όντως είναι υποβοηθητικός στην ήπια κατάθλιψη, λόγω της τροποποίησης της σεροτονίνης.
-Μείωση της χοληστερόλης και αντικαρκινική δράση, καθώς μια μείωση της αρτηριακής δράσης.
Το σημαντικό ρόλο που παίζουν τα αρτύματα στην Παρασκευή και συντήρηση των τροφίμων, αναφέρθηκε η καθηγήτρια χημείας του ΑΠΘ, Μαρία Τσιμίδου, η οποία τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια έχει αναγνωριστεί ο βιολειτουργικός ρόλος πολλών από αυτά και το ενδιαφέρον για τη χρήση τους επεκτάθηκε. Ειδικά για τον κρόκο Κοζάνης είπε ότι «το σαφράν είναι ένα άρτυμα με χρωστική ικανότητα, με μοναδικό άρωμα και γεύση. Δεν προστίθεται στα τρόφιμα για τις συντηρητικές του ιδιότητες όπως η ρίγανη και το δενδρολίβανο.
Ο βιολειτουργικός ρόλος κύριων συστατικών του σαφράν (κροκίνες) σε καθαρή μορφή ή ως εκχύλισμα αποκτά ως εκ τούτου ενδιαφέρον για την καθημερινή διατροφή. Στην περίπτωση που το σαφράν καταναλώνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες από εκείνες που απαιτούνται για να προσφέρει απλώς χρώμα και άρωμα σε κάποιο τρόφιμο ο καταναλωτής πρέπει να είναι πληροφορημένος για το:
-ποιες ποσότητες σαφράν και με ποια μορφή μπορούμε να καταναλώσουμε με ασφάλεια στην καθημερινή διατροφή.
-από πού μπορούμε να προμηθευόμαστε το άρτυμα αυτό προκειμένου να προστατευτούμε από πράξεις νοθείας καθώς το σαφράν είναι ένα είδος που νοθεύεται από υλικά ακόμη και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.
-Πως πρέπει να γίνεται ο έλεγχος της ποιότητας του σαφράν που κυκλοφορεί στο εμπόριο προκειμένου ο καταναλωτής να προσλαμβάνει τις ποσότητες κροκινών που εν δυνάμει περιέχει το φυτικό αυτό υλικό».
Ο καθηγητής χημείας του γεωπονικού πανεπιστημίου Αθήνας, Μόσχος Πολυσίου, υπογράμμισε ότι «η αυξανόμενη σημασία που δίνουν οι καταναλωτές στην ποιότητα, δημιουργεί έντονη ζήτηση αγροτικών προϊόντων και τροφίμων που έχουν αναγνωρίσιμη γεωγραφική προέλευση. Ο έλεγχος των ποιοτικών χαρακτηριστικών και της αυθεντικότητας των προϊόντων απαιτεί διαρκή εξέλιξη των μεθόδων ανάλυσης, προκειμένου να αποτραπούν οι προσπάθειες νοθείας και παραποίησης με τη χρήση προϊόντων κατώτερης ποιότητας και διαφορετικής γεωγραφικής προέλευσης με αρνητικές συνέπειες τόσο στους καταναλωτές όσο και στους παραγωγούς».
Ο Μ. Πολυσίου τόνισε ότι «τα συστατικά του κρόκου πέραν ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δείκτες που ταυτίζονται με την αυθεντικότητα και την ποιότητα καταστούν τον κρόκο ένα προϊόν με μεγάλη βιολογική σημασία».
Ο Νίκος Πίτσικας, αναπληρωτής καθηγητής φαρμακολογίας της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σημείωσε: «Διάφορες μελέτες έχουν τεκμηριώσει τις χημειοπροστατευτικές, αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες των κροκινών. Όσον αφορά στο κεντρικό νευρικό σύστημα υπάρχουν προκλινικές ενδείξεις ότι οι κροκίνες εμπλέκονται σε διαδικασίες μάθησης και μνήμης, παρουσιάζουν αναλγητική και αντιεληπτική δράση, ενώ πρόσφατες έρευνες πρότειναν αγχολυτική και αντιθλικαταπληκτική δράση αυτών.
Καθώς παραμένει άγνωστο αν η δρόγη αυτή παρεμβαίνει και σε άλλες παθοφυσιολογικές οδούς του νευρικού συστήματος, στόχος της παρούσας διατριβής είναι η διερεύνηση πιθανής ευεργετικής δράσης των κροκινών σε πειραματικά πρότυπα ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και σχιζοφρένειας.
Συμπερασματικά τα παρόντα αποτελέσματα τεκμηριώνουν μία σημαντική αποτελεσματικότητα των παραγώγων αυτών Crocus Sativus L., σε προκλινικά πειραματικά πρότυπα ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και σχιζοφρένειας».
Ο ομότιμος καθηγητής αιματολογίας του ΑΠΘ, Ζαχαρίας Σινάκος, αναφερόμενος στις εκτεταμένες έρευνες που γίνονται τα τελευταία χρόνια για τις ευεργετικές ιδιότητες του κρόκου, υπογράμμισε: «Συνοπτικά μπορούμε να πούμε ότι ο κρόκος ασκεί αντιθρομβωτική δράση, δηλαδή προλαμβάνει τις θρομβώσεις στο αρτηριακό σκέλος. Έχει αντικαρκινική και νευροπροστατευτική δράση. Όλα αυτά φαίνονται σε μελέτες που βρίσκονται σε πειραματικό επίπεδο, ήδη όμως για την αντιθρομβωτική δράση ιδιαίτερα, ξεκίνησαν και κλινικές μελέτες.
Μία μελέτη αφορά την προφύλαξη από τα αγγειακά επεισόδια. Η δεύτερη μελέτη αφορά την επίδραση στο μεταβολικό σύνδρομο, δηλαδή πάλι μιλάμε για την αντιθρομβωτική του δράση.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο κρόκος ασκεί έντονη αντιοξειδωτική δράση και μάλιστα σχετική μελέτη δείχνει ότι έχει την πιο ισχυρή δράση απ’ όλα τα μπαχαρικά. Γι’ αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα ωφέλιμο συμπλήρωμα για την υγεία του ανθρώπου».
Ο πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κρόκου, Νίκος Πατσιούρας σημείωσε τη καλή πορεία των πωλήσεων του κρόκου Κοζάνης, καθώς όπως είπε «στο εσωτερικό πάμε πολύ καλά, αφού κάθε χρόνο έχουμε γύρω στο 10% αύξηση των πωλήσεων συσκευασμένου προϊόντος. Στο εξωτερικό η προσπάθειά μας είναι επίσης να μη φεύγει ούτε ένα γραμμάριο χύμα προϊόντος, αλλά να φεύγει όλο συσκευασμένο». Είπε ότι ο κρόκος Κοζάνης «έχει φτάσει σε όλο τον κόσμο» και ενδεικτικά ανέφερε ότι έχει μπει σε ράφια καταστημάτων στην Ευρώπη, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αυστραλία και εσχάτως ξεκινά συνεργασία με την Κίνα, η οποία το χρησιμοποιεί σα φάρμακο και όχι σαν τρόφιμο.
Η παραγωγή πέρυσι ανήλθε σε 1,5 τόνο, ποσότητα η οποία είναι αρκετή για τις ανάγκες της αγοράς σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού. «Η προσπάθειά μας είναι να κρατήσουμε τους νέους στην περιοχή μας και να ασχοληθούν με την παραγωγή κρόκου», επισήμανε ο Ν. Πατσιούρας, προσθέτοντας ότι «τα τρία τελευταία χρόνια ο παραγωγός πήρε πολύ καλές τιμές, γιατί ο συνεταιρισμός μαζί με τους παραγωγούς κατόρθωσαν να βελτιώσουν την ποιότητα. Η τιμή στον παραγωγό έφτασε το 2011 και 2012 γύρω στα 1350 – 1400 ευρώ το κιλό.
Με τον κρόκο ασχολούνται περί τις 750 οικογένειες, υπογράμμισε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, ο οποίος προέβλεψε ότι του χρόνου θα καλλιεργηθούν περισσότερα στρέμματα με κρόκο.
Στην ημερίδα παρέστη ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές και σημείωσε ότι η επιτυχία του κρόκου οφείλεται σε τρία πράγματα: Το πρώτο είναι το ίδιο το προϊόν, διότι είναι πραγματικά το χρυσάφι της ελληνικής γης.
Το δεύτερο είναι ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που στηρίζουν αυτό το ελληνικό και κοζανίτικο προϊόν. Το τρίτο και σημαντικό είναι η προσπάθεια που καταβάλλουν εδώ και αρκετά χρόνια οι επιστήμονες, οι οποίοι προωθούν και αναλύουν τις ιδιότητες του κρόκου. «Αυτές είναι οι τρεις παράμετροι που συντελούν στην επιτυχία του προϊόντος», σημείωσε ο υφυπουργός, ο οποίος έκανε έκκληση να ασχοληθούν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι με τον κρόκο.
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής, υπογράμμισε ότι «ο κρόκος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα, το οποίο όχι μόνο δίνει θέσεις εργασίας στην περιοχή, αλλά είναι και ένας από τους καλύτερους πρεσβευτές του τόπου μας.
Είναι πολύ σημαντικό αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια να την αγκαλιάσει όλη η κοινωνία και να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό για την περαιτέρω αξιοποίηση και ανάδειξη αυτού του μοναδικού προϊόντος. Και βέβαια όλα αυτά μέσα σε έναν σχεδιασμό για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησής του, ο οποίος αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας».
Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας χαιρετίζοντας την ημερίδα σημείωσε ότι «ο κρόκος είναι σημαντικό προϊόν, ταυτόσημο με την Κοζάνης και την ευρύτερη περιοχή, ένα προϊόν το οποίο συμπυκνώνει τα χαρακτηριστικά της νέας εποχής που θέλουμε να δώσουμε στην περιοχή μας, δηλαδή την ποιότητα που είναι μοναδική την εξωστρέφεια, μιας και είναι ένα προϊόν που έχει φτάσει στα πέρατα του κόσμου, την ανταγωνιστικότητα, γιατί αν και ακριβότερο προϊόν από αντίστοιχα άλλων χωρών, διεισδύει στις αγορές, είναι ανταγωνιστικό.
Γι’ αυτούς τους λόγους ο δήμος Κοζάνης δεν θα μπορούσε να απουσιάζει απ’ αυτή την προσπάθεια των παραγωγών και του συνεταιρισμού. Ήδη έχουμε δεσμευτεί ότι θα χρηματοδοτήσουμε μία μελέτη που θα αφορά την επαναχρησιμοποίηση των χωραφιών που εξαντλούνται μετά από ορισμένα χρόνια καλλιέργειας του κρόκου. Επίσης σε συνεργασία με το συνεταιρισμό προσπαθούμε να βρούμε χωράφι για να ωριμάσουμε μελέτη για το μουσείο του κρόκου, ένα έργο που θα προετοιμάσουμε για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο».
ptolemeos
Σημαντικά στοιχεία για τις επιδράσεις του κρόκου στην υγεία, στη μεγάλη διατροφική αξία και στις θεραπευτικές ιδιότητες, παρουσίασαν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το περασμένo Σάββατο στο Κοβεντάρειο
με θέμα
«Ο Κρόκος Κοζάνης στην Υγεία και στη Διατροφή».
Οι εισηγητές ανέλυσαν έρευνες διαφόρων ερευνητών, στις οποίες επισημαίνουν «τις φαρμακευτικές ιδιότητες που έχει ο κρόκος, τονίζοντας κυρίως τις «αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές» ιδιότητες. Όπως σημείωσαν, τα πιο σημαντικά οφέλη από τη συχνή κατανάλωση του κρόκου Κοζάνης είναι:
-Αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση: Με τα αντιοξειδωτικά που περιλαμβάνει ο κρόκος προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες.
-Ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου και της μνήμης, τόνωση και αναζωογόνηση του οργανισμού.
-Αντιμετώπιση πεπτικών προβλημάτων.
-Ορισμένες πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι όντως είναι υποβοηθητικός στην ήπια κατάθλιψη, λόγω της τροποποίησης της σεροτονίνης.
-Μείωση της χοληστερόλης και αντικαρκινική δράση, καθώς μια μείωση της αρτηριακής δράσης.
Το σημαντικό ρόλο που παίζουν τα αρτύματα στην Παρασκευή και συντήρηση των τροφίμων, αναφέρθηκε η καθηγήτρια χημείας του ΑΠΘ, Μαρία Τσιμίδου, η οποία τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια έχει αναγνωριστεί ο βιολειτουργικός ρόλος πολλών από αυτά και το ενδιαφέρον για τη χρήση τους επεκτάθηκε. Ειδικά για τον κρόκο Κοζάνης είπε ότι «το σαφράν είναι ένα άρτυμα με χρωστική ικανότητα, με μοναδικό άρωμα και γεύση. Δεν προστίθεται στα τρόφιμα για τις συντηρητικές του ιδιότητες όπως η ρίγανη και το δενδρολίβανο.
Ο βιολειτουργικός ρόλος κύριων συστατικών του σαφράν (κροκίνες) σε καθαρή μορφή ή ως εκχύλισμα αποκτά ως εκ τούτου ενδιαφέρον για την καθημερινή διατροφή. Στην περίπτωση που το σαφράν καταναλώνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες από εκείνες που απαιτούνται για να προσφέρει απλώς χρώμα και άρωμα σε κάποιο τρόφιμο ο καταναλωτής πρέπει να είναι πληροφορημένος για το:
-ποιες ποσότητες σαφράν και με ποια μορφή μπορούμε να καταναλώσουμε με ασφάλεια στην καθημερινή διατροφή.
-από πού μπορούμε να προμηθευόμαστε το άρτυμα αυτό προκειμένου να προστατευτούμε από πράξεις νοθείας καθώς το σαφράν είναι ένα είδος που νοθεύεται από υλικά ακόμη και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.
-Πως πρέπει να γίνεται ο έλεγχος της ποιότητας του σαφράν που κυκλοφορεί στο εμπόριο προκειμένου ο καταναλωτής να προσλαμβάνει τις ποσότητες κροκινών που εν δυνάμει περιέχει το φυτικό αυτό υλικό».
Ο καθηγητής χημείας του γεωπονικού πανεπιστημίου Αθήνας, Μόσχος Πολυσίου, υπογράμμισε ότι «η αυξανόμενη σημασία που δίνουν οι καταναλωτές στην ποιότητα, δημιουργεί έντονη ζήτηση αγροτικών προϊόντων και τροφίμων που έχουν αναγνωρίσιμη γεωγραφική προέλευση. Ο έλεγχος των ποιοτικών χαρακτηριστικών και της αυθεντικότητας των προϊόντων απαιτεί διαρκή εξέλιξη των μεθόδων ανάλυσης, προκειμένου να αποτραπούν οι προσπάθειες νοθείας και παραποίησης με τη χρήση προϊόντων κατώτερης ποιότητας και διαφορετικής γεωγραφικής προέλευσης με αρνητικές συνέπειες τόσο στους καταναλωτές όσο και στους παραγωγούς».
Ο Μ. Πολυσίου τόνισε ότι «τα συστατικά του κρόκου πέραν ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δείκτες που ταυτίζονται με την αυθεντικότητα και την ποιότητα καταστούν τον κρόκο ένα προϊόν με μεγάλη βιολογική σημασία».
Ο Νίκος Πίτσικας, αναπληρωτής καθηγητής φαρμακολογίας της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σημείωσε: «Διάφορες μελέτες έχουν τεκμηριώσει τις χημειοπροστατευτικές, αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες των κροκινών. Όσον αφορά στο κεντρικό νευρικό σύστημα υπάρχουν προκλινικές ενδείξεις ότι οι κροκίνες εμπλέκονται σε διαδικασίες μάθησης και μνήμης, παρουσιάζουν αναλγητική και αντιεληπτική δράση, ενώ πρόσφατες έρευνες πρότειναν αγχολυτική και αντιθλικαταπληκτική δράση αυτών.
Καθώς παραμένει άγνωστο αν η δρόγη αυτή παρεμβαίνει και σε άλλες παθοφυσιολογικές οδούς του νευρικού συστήματος, στόχος της παρούσας διατριβής είναι η διερεύνηση πιθανής ευεργετικής δράσης των κροκινών σε πειραματικά πρότυπα ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και σχιζοφρένειας.
Συμπερασματικά τα παρόντα αποτελέσματα τεκμηριώνουν μία σημαντική αποτελεσματικότητα των παραγώγων αυτών Crocus Sativus L., σε προκλινικά πειραματικά πρότυπα ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και σχιζοφρένειας».
Ο ομότιμος καθηγητής αιματολογίας του ΑΠΘ, Ζαχαρίας Σινάκος, αναφερόμενος στις εκτεταμένες έρευνες που γίνονται τα τελευταία χρόνια για τις ευεργετικές ιδιότητες του κρόκου, υπογράμμισε: «Συνοπτικά μπορούμε να πούμε ότι ο κρόκος ασκεί αντιθρομβωτική δράση, δηλαδή προλαμβάνει τις θρομβώσεις στο αρτηριακό σκέλος. Έχει αντικαρκινική και νευροπροστατευτική δράση. Όλα αυτά φαίνονται σε μελέτες που βρίσκονται σε πειραματικό επίπεδο, ήδη όμως για την αντιθρομβωτική δράση ιδιαίτερα, ξεκίνησαν και κλινικές μελέτες.
Μία μελέτη αφορά την προφύλαξη από τα αγγειακά επεισόδια. Η δεύτερη μελέτη αφορά την επίδραση στο μεταβολικό σύνδρομο, δηλαδή πάλι μιλάμε για την αντιθρομβωτική του δράση.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο κρόκος ασκεί έντονη αντιοξειδωτική δράση και μάλιστα σχετική μελέτη δείχνει ότι έχει την πιο ισχυρή δράση απ’ όλα τα μπαχαρικά. Γι’ αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα ωφέλιμο συμπλήρωμα για την υγεία του ανθρώπου».
Ο πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κρόκου, Νίκος Πατσιούρας σημείωσε τη καλή πορεία των πωλήσεων του κρόκου Κοζάνης, καθώς όπως είπε «στο εσωτερικό πάμε πολύ καλά, αφού κάθε χρόνο έχουμε γύρω στο 10% αύξηση των πωλήσεων συσκευασμένου προϊόντος. Στο εξωτερικό η προσπάθειά μας είναι επίσης να μη φεύγει ούτε ένα γραμμάριο χύμα προϊόντος, αλλά να φεύγει όλο συσκευασμένο». Είπε ότι ο κρόκος Κοζάνης «έχει φτάσει σε όλο τον κόσμο» και ενδεικτικά ανέφερε ότι έχει μπει σε ράφια καταστημάτων στην Ευρώπη, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αυστραλία και εσχάτως ξεκινά συνεργασία με την Κίνα, η οποία το χρησιμοποιεί σα φάρμακο και όχι σαν τρόφιμο.
Η παραγωγή πέρυσι ανήλθε σε 1,5 τόνο, ποσότητα η οποία είναι αρκετή για τις ανάγκες της αγοράς σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού. «Η προσπάθειά μας είναι να κρατήσουμε τους νέους στην περιοχή μας και να ασχοληθούν με την παραγωγή κρόκου», επισήμανε ο Ν. Πατσιούρας, προσθέτοντας ότι «τα τρία τελευταία χρόνια ο παραγωγός πήρε πολύ καλές τιμές, γιατί ο συνεταιρισμός μαζί με τους παραγωγούς κατόρθωσαν να βελτιώσουν την ποιότητα. Η τιμή στον παραγωγό έφτασε το 2011 και 2012 γύρω στα 1350 – 1400 ευρώ το κιλό.
Με τον κρόκο ασχολούνται περί τις 750 οικογένειες, υπογράμμισε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, ο οποίος προέβλεψε ότι του χρόνου θα καλλιεργηθούν περισσότερα στρέμματα με κρόκο.
Στην ημερίδα παρέστη ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές και σημείωσε ότι η επιτυχία του κρόκου οφείλεται σε τρία πράγματα: Το πρώτο είναι το ίδιο το προϊόν, διότι είναι πραγματικά το χρυσάφι της ελληνικής γης.
Το δεύτερο είναι ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που στηρίζουν αυτό το ελληνικό και κοζανίτικο προϊόν. Το τρίτο και σημαντικό είναι η προσπάθεια που καταβάλλουν εδώ και αρκετά χρόνια οι επιστήμονες, οι οποίοι προωθούν και αναλύουν τις ιδιότητες του κρόκου. «Αυτές είναι οι τρεις παράμετροι που συντελούν στην επιτυχία του προϊόντος», σημείωσε ο υφυπουργός, ο οποίος έκανε έκκληση να ασχοληθούν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι με τον κρόκο.
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής, υπογράμμισε ότι «ο κρόκος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα, το οποίο όχι μόνο δίνει θέσεις εργασίας στην περιοχή, αλλά είναι και ένας από τους καλύτερους πρεσβευτές του τόπου μας.
Είναι πολύ σημαντικό αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια να την αγκαλιάσει όλη η κοινωνία και να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό για την περαιτέρω αξιοποίηση και ανάδειξη αυτού του μοναδικού προϊόντος. Και βέβαια όλα αυτά μέσα σε έναν σχεδιασμό για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησής του, ο οποίος αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας».
Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας χαιρετίζοντας την ημερίδα σημείωσε ότι «ο κρόκος είναι σημαντικό προϊόν, ταυτόσημο με την Κοζάνης και την ευρύτερη περιοχή, ένα προϊόν το οποίο συμπυκνώνει τα χαρακτηριστικά της νέας εποχής που θέλουμε να δώσουμε στην περιοχή μας, δηλαδή την ποιότητα που είναι μοναδική την εξωστρέφεια, μιας και είναι ένα προϊόν που έχει φτάσει στα πέρατα του κόσμου, την ανταγωνιστικότητα, γιατί αν και ακριβότερο προϊόν από αντίστοιχα άλλων χωρών, διεισδύει στις αγορές, είναι ανταγωνιστικό.
Γι’ αυτούς τους λόγους ο δήμος Κοζάνης δεν θα μπορούσε να απουσιάζει απ’ αυτή την προσπάθεια των παραγωγών και του συνεταιρισμού. Ήδη έχουμε δεσμευτεί ότι θα χρηματοδοτήσουμε μία μελέτη που θα αφορά την επαναχρησιμοποίηση των χωραφιών που εξαντλούνται μετά από ορισμένα χρόνια καλλιέργειας του κρόκου. Επίσης σε συνεργασία με το συνεταιρισμό προσπαθούμε να βρούμε χωράφι για να ωριμάσουμε μελέτη για το μουσείο του κρόκου, ένα έργο που θα προετοιμάσουμε για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο».
ptolemeos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου