Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Ασφαλιστικό: τι λένε τα κόμματα, πώς διασφαλίζουν τις συντάξεις

Το ύψος των συντάξεων και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό βρίσκονται στο προσκήνιο της προεκλογικής περιόδου, με τα κόμματα που διεκδικούν την εξουσία αλλά και την είσοδό τους στη Βουλή, να πρεσβεύουν διαφορετικές πολιτικές απόψεις.

Όπως αναφέρει το aftodioikisi.gr, οι θέσεις των κομμάτων όπως αυτές έχουν διατυπωθεί στα προεκλογικά προγράμματά τους αλλά και στις δηλώσεις των προέδρων και των στελεχών τους.

ΝΔ

Η Ν.Δ. δεσμεύεται ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις στις κύριες συντάξεις και θα αποκατασταθούν σταδιακά οι αδικίες. Δεδομένες ωστόσο (βάσει του email Χαρδούβελη) θεωρούνται οι παρεμβάσεις σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, καθώς η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος οδηγεί σε νέες μειώσεις εντός του 2015. Η Ν.Δ. τάσσεται υπέρ της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, στο πλαίσιο εξορθολογισμού του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και κατάργησης των στρεβλώσεων. Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς κατά την παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος της Ν.Δ. έκανε λόγο για «προστασία των εισφορών των εργαζομένων ώστε να μη σπαταλιούνται από χαριστικές συντάξεις ολίγων». Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις συντάξεις των 40άρηδων, έκανε λόγο για μεγάλες αποκλίσεις και ξεκαθάρισε ότι αυτές, σταδιακά και χωρίς αιφνιδιασμούς, θα εξαλειφθούν. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για αύξηση των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ώστε μετά το 2020 όλοι να βγαίνουν στη σύνταξη μετά τη συμπλήρωση του 62ου έτους ηλικίας. Παράλληλα, έχει συμφωνήσει με την τρόικα για αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για ΛΗΨΗ οποιασδήποτε σύνταξης στα 20 χρόνια. Για το ΕΚΑΣ, η Ν.Δ. τάσσεται υπέρ της εφαρμογής νέων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, ενώ συζητά την κατάργησή του και τη μερική αντικατάστασή του με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για χαμηλοσυνταξιούχους. «Οι επόμενες γενιές θα πάρουν επικουρική και εφάπαξ κάτι που δεν ήταν ως τώρα διασφαλισμένο» δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Επίσης, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στο ψηφιακό σύστημα ΑΤΛΑΣ, στην γρηγορότερη απονομή σύνταξης και στην ηλεκτρονική παρακολούθηση ενσήμων.

ΣΥΡΙΖΑ

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η ακύρωση της αύξησης των ορίων ηλικίας, το φρένο στη μείωση των συντάξεων και ανάλογα με την πορεία της οικονομίας, η αποκατάστασή τους ξεκινώντας από την κατώτατη σύνταξη. Στα μέτρα περιλαμβάνονται επίσης η θέσπιση νέων δημόσιων πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία, ενίσχυσή τους από την κερδοφορία δημόσιων επιχειρήσεων, η κατάργηση της διαθεσιμότητας και αποκατάσταση όσων απολύθηκαν και επέκταση της υγειονομικής κάλυψης στους ανασφάλιστους. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενώ στο πλαίσιο του «προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» κάνει λόγο για επαναφορά της 13ης σύνταξης για όσους λαμβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατά καιρούς έχουν δεσμευθεί ότι θα καταργήσουν τον νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη, που σημαίνει στην πράξη επαναφορά των ορίων ηλικίας, μη εφαρμογή της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ και της συμπληρωματικής αναλογικής, ενώ έχουν ταχθεί υπέρ της διατήρησης του ΕΚΑΣ. Παράλληλα, δεσμεύονται για κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά Ταμεία και τα Ταμεία εφάπαξ.

ΠΟΤΑΜΙ

Ο Σταύρος Θεοδωράκης στις δημόσιες τοποθετήσεις του κάνει λόγο για άρση των ανισοτήτων και ενδιαφέρεται κυρίως για την αποκάλυψη των μαϊμού συντάξεων καθώς και για το πραγματικό μέγεθος της αδήλωτης εργασίας. Ζήτησε μάλιστα τη λίστα με τις ύποπτες επιχειρήσεις που εισφοροδιαφεύγουν ενώ έδειξε ενδιαφέρον για την χαρτογράφηση των ληξιπρόθεσμων χρεών που έγινε με την δημιουργία του ΚΕΑΟ στην οποία διαπιστώνεται ότι το 84% των χρεών αυτών στα ασφαλιστικά ταμεία δημιουργήθηκαν πριν από το 2009. Ο κ.Θεοδωράκης τάχθηκε υπέρ της σύνδεσης εισφορών -παροχών στα ταμεία και στην εφαρμογή ενιαίων προϋποθέσεων για σύνταξη επισημαίνοντας ότι η μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει σταδιακά και σε βάθος χρόνου με στόχο τη μείωση της συμμετοχής του κράτους στη συνταξιοδοτική δαπάνη που σήμερα θεωρεί ότι είναι υψηλή. Στο πρόγραμμά του θέτει τις εξής παραμέτρους: Α) Είμαστε υπέρ ενός Ενιαίου συστήματος συντάξεων. Θέλουμε ίδιους κανόνες για όλους, χωρίς προνόμια και εξαιρέσεις. Β) Πλήρως ανταποδοτική αναλογική σύνταξη, χρηματοδοτούμενη μόνον από ασφαλιστικές εισφορές (κράτους, ασφαλισμένων και εργοδοτών) χωρίς «κοινωνικούς πόρους». Γ) Πλήρως ανταποδοτική επικουρική χρηματοδοτούμενη από εργοδότες και εργαζόμενους. Δ) Στοχευμένη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με άμεση αρχή από τους αυτοαπασχολούμενους που πρέπει να πληρώνουν με βάση τα εισοδήματά τους και όχι με κατά κεφαλήν εισφορές.

ΚΚΕ

Πρόταση νόμου για την επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης μέσω κατάργησης αντεργατικών διατάξεων κατέθεσε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Σε αυτήν προβλέπονται πλήρεις αποδοχές και διασφαλισμένα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Το ΚΚΕ απαιτεί να μην γίνει καμία άλλη περικοπή στις συντάξεις και να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες όλων των Ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία, να αυξηθούν οι συντάξεις και να εξασφαλιστεί δημόσια δωρεάν Υγεία- Πρόνοια για τους συνταξιούχους και τις οικογένειές τους.

ΠΑΣΟΚ

«Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές οι νέες προτάσεις της τρόικα για το ασφαλιστικό» εμμένει η Χαριλάου Τρικούπη παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών. Το ΠΑΣΟΚ βάζει κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη δήλωση του Β. Βενιζέλου: “Το ΠΑΣΟΚ είναι που εγγυήθηκε ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, και αυτό είναι απόλυτη δέσμευσή μας”.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Η επαναφορά των κατώτατων συντάξεων στο όριο των 800 ευρώ αποτελεί για τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» βασική προϋπόθεση για την αναθέρμανση της οικονομίας. Οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» δεσμεύονται να διασφαλίσουν για τους ανθρώπους του μόχθου και της εργασίας ένα κατώτατο όριο σύνταξης ίσο με το 80% του εκάστοτε βασικού μισθού και παράλληλα, με τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις, να αποκαταστήσουν το κύρος των συνταξιούχων. Οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, κατά τους ΑΝΕΛ, θα πρέπει να είναι αυτές που ίσχυαν πριν από την εφαρμογή των μνημονίων.

ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ

Για το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου οι αλλαγές στο ασφαλιστικό περνούν μέσα από τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές που αποτελούν προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ, ώστε να γίνει η Ελλάδα ισχυρή. Στο πρόγραμμα του Κινήματος δεν υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες για ασφαλιστικό και συντάξεις αλλά γίνεται λόγος για «βαθιές τομές» ώστε να αποκατασταθούν οι κοινωνικές αδικίες.

ΔΗΜΑΡ

Αντίθετη με το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των συντάξεων, δήλωσε πρόσφατα η ΔΗΜΑΡ. Ο Φώτης Κουβέλης ζητά πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των Ταμείων, άρση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, όχι άλλα επώδυνα μέτρα στις πλάτες των πολιτών από την αποτυχία των ασκούμενων πολιτικών. Η ΔΗΜΑΡ επίσης εκφράζει την αντίθεση της στο ενδεχόμενο αύξησης των ορίων ηλικίας για την κατώτερη σύνταξη ενώ, ως προς την ενοποίηση των Ταμείων εκφράζει την άποψη ότι πρέπει αυτό να γίνει με διαφανείς διαδικασίες και με καθαρές οικονομικοτεχνικές μελέτες κοινωνικών επιπτώσεων. Στο πρόγραμμα του κόμματος αναφέρεται πως: «Το ασφαλιστικό σύστημα χρειάζεται μεταρρύθμιση. Σε κάθε περίπτωση η βασική σύνταξη πρέπει να καταβάλλεται σε κάθε πολίτη που συμπληρώνει τα 65 έτη χωρίς άλλες προϋποθέσεις και με πλήρη προστασία αυτών των συντάξεων από τον πληθωρισμό».





fimes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου