Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Καρπούζι: 6 μεγάλα οφέλη του "φρούτου του καλοκαιριού"

Τι σχέση έχουν οι σεξουαλικές σας επιδόσεις με το πιο δροσερό φρούτο του καλοκαιριού; Πόσο θρεπτικό είναι το καρπούζι και γιατί μας βοηθάει μετά τη γυμναστική;
Όλοι ξέρουν ότι μια φέτα καρπούζι τη σωστή στιγμή, μπορεί να είναι ό,τι πιο δροσιστικό μπορούμε να απολαύσουμε αυτό το καλοκαίρι. Ωστόσο, πόσοι γνωρίζουν ότι παράλληλα, το καρπούζι είναι ωφέλιμο για την υγεία μας;

Ανακάλυψε 6 λόγους να το προτιμήσεις, πέρα από την τήρηση της... παράδοσης.

1. Είναι light, αλλά θρεπτικό

Το καρπούζι έχει μεγάλο ποσοστό νερού και είναι σχετικά φτωχό σε θερμίδες καθώς περιέχει περίπου 40 θερμίδες το φλιτζάνι. Παρόλα αυτά, σε αντίθεση με ό,τι πολλοί πιστεύουν, είναι αρκετά θρεπτικό. Μία μερίδα (2 φλυτζάνια) περιέχει ποσότητα βιταμίνης C που καλύπτει το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας κατανάλωσης, ακόμα περισσότερη βιταμίνη Α (30%), καθώς και μη αμελητέες ποσότητες σιδήρου (4%), φυτικών ινών (4%), υδατανθράκων (7%) και καλίου (8%).


2. Ενυδατώνει και προστατεύει από τη θερμοπληξία


Καρπούζι: 6 μεγάλα οφέλη του "φρούτου του καλοκαιριού"

Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μας είναι κριτικής σημασίας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το κατεξοχήν φρούτο της εποχής, το καρπούζι, μπορεί να γίνει σύμμαχός μας στον αγώνα κατά της αφυδάτωσης, καθώς αποτελείται κατά 92% από νερό. Επειδή, μάλιστα, πρόκειται για φρούτο σχετικά υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο, η κατανάλωσή του μπορεί να αναπληρώσει πέρα από τα υγρά του σώματός μας και τις ποσότητες του συγκεκριμένου μεταλλικού στοιχείου τις οποίες χάνουμε λόγω της εφίδρωσης, ενώ χάρη στους καλούς ηλεκτρολύτες του χυμού του, το καρπούζι προστατεύει και κατά της θερμοπληξίας.

3. Καταπραΰνει τον πόνο

Η κατανάλωση χυμού από καρπούζι μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο που εκδηλώνεται μετά τη γυμναστική, όπως διαπίστωσαν επιστήμονες σε σχετική μελέτη προ τριετίας. Τα οφέλη του χυμού καρπουζιού αποδίδονται σε ένα από τα αμινοξέα που περιέχει, τη L-σιτρουλίνη (ή L-κιτρουλίνη), σύμφωνα με τη μελέτη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Καρθαγένης, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο φυσικός χυμός καρπουζιού ενισχύει τη διαδικασία απομάκρυνσης του γαλακτικού οξέος από το μυϊκό σύστημα, η συσσώρευση του οποίου ευθύνεται για το αίσθημα πόνου ή καύσου στους μυς, μετά την άσκηση.

4. Μας ανεβάζει φυσικά


Καρπούζι: 6 μεγάλα οφέλη του "φρούτου του καλοκαιριού"

Η ίδια ουσία επιτρέπει στο καρπούζι να παρουσιάζει παρόμοιες ιδιότητες με αυτές του Viagra, σύμφωνα με έρευνες των τελευταίων 8 ετών. Σύμφωνα με μία από αυτές τις μελέτες από το 2011, η L-κιτρουλίνη που περιέχει το καρπούζι αντιδρά με τα ένζυμα του οργανισμού όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες και αλλάζει σε αργινίνη, ένα αμινοξύ που ωφελεί την καρδιά, και το κυκλοφορικό σύστημα. Η αργινίνη με τη σειρά της, ενισχύει το νιτρικό οξύ, το οποίο χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία -γεγονός που διευκολύνει τη στύση σε όποιον αντιμετωπίζει ήπια στυτική δυσλειτουργία. Την ίδια παρατήρηση έκανε και έρευνα του 2008.

5. Προστατεύει τον προστάτη

Το καρπούζι είναι ανάμεσα στα φρούτα με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις λυκοπενίου, ενός αντιοξειδωτικού συστατικού με αντικαρκινικές ιδιότητες. Ειδικότερα, οι πλούσιες ποσότητες λυκοπενίου που περιέχει το καρπούζι, το καθιστούν καλό "φίλο" της ανδρικής υγείας, κυρίως, καθότι το συγκεκριμένο αντιοξειδωτικό αναφέρεται ρητά ως συστατικό που συνδέεται πιθανά με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, από το Αντικαρκινικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

6. Φροντίζει δέρμα και μαλλιά


Καρπούζι: 6 μεγάλα οφέλη του "φρούτου του καλοκαιριού"

Τέλος, οι υψηλές ποσότητες βιταμινών Α και C στο καρπούζι αποτελούν τον ιδανικό συνδυασμό των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για λαμπερό δέρμα και μαλλιά. H βιταμίνη Α βοηθά να παραμένει ενυδατωμένη η επιδερμίδα και το τριχωτό μας, ενώ ενισχύει την υγιή ανάπτυξη νέων κυττάρων κολλαγόνου και ελαστίνης, τομέας στον οποίο παίζει ευεργετικό ρόλο και η βιταμίνη C.

Αυτά τα γνωρίζατε;

  • Το καρπούζι έχει συγγένεια με τα αγγούρια και τις κολοκύθες.
  • Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τοποθετούσαν καρπούζια στους τάφους των Φαραώ τους, ως θρεπτικό φαΐ για την επόμενη ζωή.
  • Η πιο παλιά καταγεγραμμένη αναφορά σε καλλιέργεια καρπουζιού έχει βρεθεί σε ιερογλυφικά ηλικίας 5000 ετών.


pathfinder

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου