Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Ώρα μηδέν για τη ΔΕΗ και τη Δυτική Μακεδονία - Ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας και η ανταγωνιστικότητα του λιγνίτη επί τάπητος

Το πρωί του Σαββάτου ξεκίνησε η ημερίδα με θέμα "Ο ενεργιακός σχεδιασμός της χώρας και η ανταγωνιστικότητα του λιγνίτη" στην αίθουσα του Κοβεντάρειου στην Κοζάνη.

Μία συνδιοργάνωση του Σωματείου Παραγωγής Ηλεκτρική Ενέργειας "Σπάρτακος" και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας που είχε ως στόχο την ενημέρωση και ανάλυση της κατάστασης που επικρατεί στη ΔΕΗ και την εκμετάλλευση του λιγνίτη και τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας.

Οι εργασίες της ημερίδας ξεκίνησαν με την ομιλία του Προέδρου του "Σπάρτακου" Μόσχο Μόσχου ο οποίος μιλώντας, στη γεμάτη από κόσμο αίθουσα του Κοβεντάρειου, ανέφερε πως "διανύουμε την χειρότερη εποχή τόσο για τη ΔΕΗ και τον λιγνίτη όσο και για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας" ενώ είπε χαρακτηριστικά πως "η ΔΕΗ καταρρέει... και μαζί της κινδυνεύουμε κι εμείς" και έκανε λόγο για απαξίωση του λιγνίτη.
Επίσης ο κ Μόσχου αναφέρθηκε στις τρεις παραμέτρους που θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν για τον ενεργειακό σχεδιασμό και αυτές είναι, η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, η εξασφάλιση χαμηλών τιμών για τον καταναλωτή και την ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και η προστασία του περιβάλλοντος. Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε πως "εάν θέλουν να προετοιμαστούν για την μετάλιγνιτική εποχή, το πρώτο που θα πρέπει να κάνουμε είναι να εξασφαλίσουμε την ύπαρξή του για αρκετές δεκαετίες ακόμα."


Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης παίρνοντας το λόγο και σε έντονο ύφος, τόνισε πως ως περιφερειακή αρχή τα πράγματα είναι ξεκάθαρα "τα νερά και η ενέργεια είναι αδιαπραγμάτευτα δημόσια αγαθά και να μην τολμήσει καμία κυβέρνηση να τα ξεπουλήσει". Ακόμα επεσήμανε πως θα πρέπει η τιμή για τον λιγνίτη να είναι ανταγωνιστική και αυτή που πρέπει και όχι αυτή που συμφέρει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επίσης ανέφερε πως θα πρέπει να πληρωθούν οι εργοληπτικές εταιρείες που παραμένουν απλήρωτοι, διαφορετικά "ραντεβού στους δρόμους" είπε χαρακτηριστικά.


Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Νότης Μαριάς ο οποίος ανέφερε πως η ενέργεια αποτελεί κομβικό τομέα της οικονομίας της χώρας και πως μεγάλος λόγος γίνεται και στις Βρυξέλλες για την ενέργεια στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον. Επίσης τόνισε πως θα πρέπει η ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας οφείλει να είναι πολύπλευρη και ταυτόχρονα να παραμένει ανεξάρτητη, ενώ θα πρέπει να αποτελέσει στρατηγικό ενεργειακό κόμβο με μόνο γνώμονα το όφελος του λαού. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Μαριάς δήλωσε πως "Δίνουμε αγώνα για να στηριχθεί η ΔΕΗ" και τόνισε πως η χώρα δεν μπορεί να αναπτυχθεί όσο υπάρχουν μνημόνια και μνημονιακές πολιτικές.


Ο Γενικός Διευθυντής Παραγωγής ΔΕΗ κ Κοπανάκης Ιωάννης έκανε μια ιστορική αναδρομή του λιγνίτη και τον ρόλο που έπαιξε στην οικονομία της περιοχής και ολόκληρης της χώρας όλα αυτά τα χρόνια. Επίσης τόνισε πως ο λιγνίτης αποτέλεσε το ισχυρό πλεονέκτημα της ΔΕΗ και είχε ως αποτέλεσμα της δημιουργίας ισχυρών δεσμών μεταξύ της ΔΕΗ και της Δυτικής Μακεδονίας.


Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Γενική Διευθύντρια Ορυχείων ΔΕΗ, κα Κουρίδου Όλγα η οποία τόνισε την μείωση που επετεύχθη όλα αυτά τα χρόνια στην παραγωγή του λιγνίτη ενώ στο ερώτημα αν υπάρχει μέλλον για τον λιγνίτη η κα Κουρίδου ανέφερε πως ακόμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει ως οδηγία πως τα κράτη πρέπει να στηρίζονται στους φυσικούς τους πόρους.


Ο Δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης κατά την εισήγησή του ανέφερε πως "κατά την άποψή μου θα έπρεπε να υπάρχει εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός για την ενέργεια εδώ και χρόνια αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει". "Εμείς από τη μεριά μας ως περιοχή νομίζουμε πως το εθνικό καύσιμο θα πρέπει να συμμετέχει με μεγάλο ποσοστό  στο ενεργειακό μείγμα" είπε χαρακτηριστικά ο κ Ζαμανίδης και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας πως "ως χώρα θα πρέπει να συμμετέχουμε ενεργά και να έχουμε την δυνατότητα παρέμβασης στη διαμόρφωση των συνθηκών ανταγωνισμού. ".


Ακόμα ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης ξεκινώντας την ομιλία του έκανε λόγο για "υποκειμενική αλήθεια" και ότι "η ιστορία θα δείξει  ποιος είχε δίκιο και ποιος άδικο" προκαλώντας την αντίδραση του εκπροσώπου των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ , Παντελή Καραλευθέρη, ο οποίος απευθυνόμενος στον Δήμαρχο Κοζάνης του είπε "στο Άγιο Όρος υπάρχει υποκειμενική αλήθεια". Συνεχίζοντας την ομιλία του ο κ Ιωαννίδης επεσήμανε πως θα ήμασταν καλύτερα  προετοιμασμένοι αν ήμασταν σωστά ενημερωμένοι και ότι καμία χώρα δεν επενδύει πλέον στον λιγνίτη. Κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε πως θα πρέπει άμεσα να στηθεί ένα ειδικό στρατηγικό σχέδιο με συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις για την στήριξη της περιοχής και αν δε γίνει αυτό οι άνεργοι που μας χτυπάνε την πόρτα θα πολλαπλασιαστούν. Τέλος κάλεσε τους παρευρισκόμενους σε συνεργασία και όχι σε αντιπαράθεση για το καλό της Δυτικής Μακεδονίας και τόνισε το πρόβλημα των εργολάβων που παραμένουν απλήρωτοι. Και έκλεισε λέγοντας πως "τα ψέματα τελείωσαν".


Ο Γιώργος Αδαμίδης, Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, στη συνέχεια πήρε τον λόγο και ανέφερε πως θα πρέπει να μας απασχολούν οι παγκόσμιοι ρύποι, ενώ απατώντας στα λεγόμενα του Δημάρχου Κοζάνης είπε χαρακτηριστικά "δεν κατάλαβα τις εννοεί ο Δήμαρχος και πρόεδρος των Ενεργειακών Δήμων, δηλαδή να κλείσει νωρίτερα η ΔΕΗ ή απειλούμε τη ΔΕΗ... και τι προτείνει; ... είναι υποχρεωμένοι όσοι μιλάνε για μεταλιγνιτική περίοδο να προτείνουν τρόπους όχι διαπιστώσεις...". Τέλος έκανε λόγο για ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ που οι εργαζόμενοι προσπαθούν να αποτρέψουν.



ΣΤΟΝ  ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΟΝΟ Η ΩΡΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 
ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΚΡΩΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥΣ ΛΙΓΝΙΤΕΣ

Για έναν τόπο που επί 65 και πλέον χρόνια, έδωσε και δίνει στη ΔΕΗ πολλά πολλά περισσότερα πράγματα από τον λιγνίτη (τον θησαυρό δηλαδή της Ελληνική γης και Εθνικό μας καύσιμο), είναι άδικο να αποκομίζει σήμερα το αίσθημα της ανασφάλειας, της στασιμότητας, της κρισιμότητας και της αβεβαιότητας, που δημιούργησαν δυσλειτουργίες του παρελθόντος και οι τρέχουσες συνθήκες.
Ο ρόλος που ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ καλούμαστε να παίξουμε, σε ένα τοπίο ραγδαία μεταβαλλόμενο,  με σημαντικότατες προεκτάσεις και επιρροές σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, είναι σοβαρότατος, με υψηλό δείκτη δυσκολίας και καλούμαστε να τον αναλάβουμε … χθες.
Με στόχο να δημιουργηθεί μία ξεκάθαρη εικόνα επί του πλάνου Ενεργειακού Σχεδιασμού αλλά και με στόχο να δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης ενός εποικοδομητικού διαλόγου (μέσα από την διατύπωση θέσεων, προτάσεων, αντιθέσεων, σκέψεων) που θα συνδράμει στην βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης και στη δημιουργία προοπτικών, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προχώρησαν στη συνδιοργάνωση ημερίδας με θέμα «Ο Ενεργειακός Σχεδιασμός της χώρας και η ανταγωνιστικότητα του λιγνίτη  – Δυτική Μακεδονία  ώρα μηδέν».
Έχοντας ως γνώμονα, πλέον, τα όσα εξαιρετικού ενδιαφέροντος ειπώθηκαν στο πλαίσιο της ημερίδας, το επόμενο βήμα φαντάζει περισσότερο αισιόδοξο, αρκεί να υπάρξει ΕΝΙΑΙΟΣ ΛΟΓΟΣ σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
Στη Δυτική Μακεδονία ούτε θέλουμε, ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ η ΩΡΑ να είναι «ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ».
Στη Δυτική Μακεδονία η ώρα της ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ και της ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, πρέπει να αρχίσει να ξαναχτυπά. Από αύριο κιόλας.

Δίνουμε αγώνα για να στηριχθεί η ΔΕΗ, δίδουμε αγώνα για να στηριχθεί ο λιγνίτης (ο ρόλος του λιγνίτη στην παραγωγή της ΔΕΗ  και του Ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος εξακολουθεί να είναι κρίσιμος και καθοριστικός και το ρόλο αυτό ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να τον διατηρήσουμε), δίνουμε αγώνα για να στηριχθεί η τοπική κοινωνία, δίνουμε αγώνα για να στηριχθεί η Εθνική Οικονομία.
Δίδουμε βαρύτητα στην επανεκτίμηση προτεραιοτήτων.
Στέλνουμε μήνυμα στην Κυβέρνηση να ακολουθήσει τα σωστά βήματα

Ένα είναι σίγουρο: Απαιτείται ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ που θα συνδυάζει παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα.




prlogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου