Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Θρίλερ με τη Διακήρυξη της Ρώμης: Γιατί δεν υπογράφει το κείμενο η Ελλάδα

Στη δημοσιότητα έδωσε το πρακτορείο Reuters το τελευταίο προσχέδιο της Διακήρυξης της Ρώμης, του κειμένου το οποίο καλούνται να υπογράψουν οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καταγράφει τους στόχους της ΕΕ για τα επόμενα δέκα χρόνια.



Το κείμενο, σύμφωνα με το Reuters, υπογράφουν τα 26 από τα 27 κράτη-μέλη, με μοναδική εξαίρεση την Ελλάδα, που ζητά να προστεθεί σε αυτό μία αναφορά στο ευρωπαϊκό εργασιακό και κοινωνικό κεκτημένο που πρέπει να γίνεται σεβαστό για όλες τις χώρες της ΕΕ.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που επικαλείται το πρακτορείο Reuters δηλώνουν πάντως αισιόδοξοι ότι η Ελλάδα θα κάνει πίσω και θα αποφευχθεί έτσι ένα ταπεινωτικό αδιέξοδο, που θα αμαύρωνε την επέτειο των 60 ετών από την απαρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Οι διαπραγματεύσεις για το προσχέδιο της Διακήρυξης της Ρώμης έχουν ολοκληρωθεί, καθώς το κείμενο οριστικοποιήθηκε από τους 27 της ΕΕ”, δήλωσε πηγή των Βρυξελλών στο πρακτορείο, σημειώνοντας πως μόνο η Ελλάδα “έχει μία γενική επιφύλαξη για το κείμενο”.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έχει μιλήσει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το ζήτημα. “Αυτό μας αφήνει σχετικά αισιόδοξους ότι θα καταστεί εφικτό να υπογράψει ο Τσίπρας τη Διακήρυξη της Ρώμης το Σάββατο”, πρόσθεσε.

Ανώτατος διπλωμάτης της ΕΕ ανέφερε από την πλευρά του ότι μικρές αλλαγές στο προσχέδιο της Διακήρυξης, που θα υπογραμμίζουν την ανάγκη καταπολέμησης της ανεργίας, θα ικανοποιούσαν την Αθήνα: “Το να υπογραμμίζει ο Τσίπρας τις ανησυχίες του για την απασχόληση, μπορεί να το κατανοήσει κανείς. Αλλά δε νομίζω ότι στο τέλος αυτό θα μπλοκάρει το κείμενο”.

Ένας άλλος Ευρωπαίος διπλωμάτης ανέφερε πως οποιαδήποτε προσπάθεια από την Αθήνα να αποκομίσει κέρδη όσον αφορά στις συζητήσεις για το χρέος της μπλοκάροντας τη Διακήρυξη δεν θα επιτύχει: “Δεν θα εκβιαστούμε από ένα κράτος-μέλος που συνδέει ένα ευρωπαϊκό θέμα με ένα εντελώς διαφορετικό”, σημείωσε, και πρόσθεσε πως αν η Ελλάδα αρνηθεί τελικά να υπογράψει το έγγραφο, τότε αυτό μπορεί να υιοθετηθεί στο όνομα του Ντόναλντ Τουσκ, αντί στο όνομα των 27 ηγετών των χωρών της ΕΕ.

Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο:

“Εμείς, οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών και των θεσμών της ΕΕ, είμαστε υπερήφανοι για τα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: η οικοδόμηση της ευρωπαϊκής ενότητας είναι ένα τολμηρό, μεγαλόπνοο εγχείρημα. Πριν από εξήντα χρόνια, ανακάμπτοντας από την τραγωδία δύο παγκοσμίων πολέμων, αποφασίσαμε να ενωθούμε και να ξαναχτίσουμε την ήπειρό μας από τις στάχτες της. Έχουμε οικοδομήσει μία μοναδική Ένωση με κοινούς θεσμούς και ισχυρές αξίες, μία κοινότητα ειρήνης, ελευθερίας, δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κανόνων δικαίου, μία μεγάλη οικονομική δύναμη με ασύγκριτα επίπεδα κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας.
Η ευρωπαϊκή ενότητα ξεκίνησε σαν το όνειρο λίγων, έγινε η ελπίδα των πολλών. Μετά η Ευρώπη έγινε πάλι ένα. Σήμερα, είμαστε ενωμένοι και ισχυρότεροι: εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων ανά την Ευρώπη επωφελούνται ζώντας σε μία διευρυμένη Ένωση που έχει ξεπεράσει τις παριές έριδες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει προκλήσεις άνευ προηγουμένου, τόσο διεθνείς όσο και εσωτερικές: περιφερειακές συγκρούσεις, τρομοκρατία, αυξανόμενες μεταναστευτικές πιέσεις, προστατευτισμό και κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες. Μαζί, είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις ενός κόσμου που αλλάζει ραγδαία και να προσφέρουμε στους πολίτες μας τόσο ασφάλεια, όσο και νέες ευκαιρίες.
Θα κάνουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρότερη και πιο ανθεκτική, μέσω της ακόμα μεγαλύτερης ενότητας και αλληλεγγύης μεταξύ μας και του σεβασμού των κοινών κανόνων. Η ενότητα είναι τόσο αναγκαιότητα, όσο και ελεύθερη επιλογή μας. Αν ήταν ο καθένας μόνος του, θα περιθωριοποιείτο από τις παγκόσμιες δυναμικές.
Το να σταθούμε μαζί είναι η καλύτερη πιθανότητά μας να τις επηρεάσουμε, και να υπερασπιστούμε τα κοινά μας συμφέροντα και αξίες. Θα δράσουμε μαζί, με διαφορετικές ταχύτητες και ένταση όπου αυτό χρειαστεί, κινούμενοι προς την ίδια κατεύθυνση, όπως έχουμε κάνει στο παρελθόν, σε συμφωνία με τις Συνθήκες και κρατώντας ανοιχτή την πόρτα για αυτούς που θα θέλουν να ενταχθούν αργότερα.
 Η Ένωσή μας είναι ενιαία και αδιαίρετη. Στα επόμενα δέκα χρόνια θέλουμε μία Ένωση που είναι ασφαλής, ευημερούσα, ανταγωνιστική, βιώσιμη και κοινωνικά υπεύθυνη, και με τη θέληση και την ικανότητα να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στον κόσμο και στη διαμόρφωση της παγκοσμιοποίησης. Θέλουμε μία Ένωση όπου οι πολίτες έχουν νέες ευκαιρίες για πολιτισμική και κοινωνική ανάπτυξη και οικονομική ανάπτυξη. Θέλουμε μία Ένωση που παραμένει ανοιχτή σε αυτές τις ευρωπαϊκές χώρες που σέβονται τις αξίες μας και είναι δεσμευμένες στην προώθησή τους. Σε αυτές τις εποχές της αλλαγής, και γνωρίζοντας τις ανησυχίες των πολιτών μας, δεσμευόμαστε στην Ατζέντα της Ρώμης, και υποσχόμαστε να εργαστούμε προς:

1. Μία ασφαλή Ευρώπη: μία Ένωση όπου όλοι οι πολίτες αισθάνονται ασφαλείς και μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα, όπου τα εξωτερικά μας σύνορα είναι ασφαλή, με μία αποτελεσματική, υπεύθυνη και βιώσιμη μεταναστευτική πολιτική, σεβόμενη τους διεθνείς κανόνες, μία Ευρώπη αποφασισμένη να καταπολεμήσει την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα.

2. Μία ευημερούσα και βιώσιμη Ευρώπη: μία Ένωση που δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, μία Ένωση όπου μία ισχυρή, συνδεδεμένη και αναπτυσσόμενη Ενιαία Αγορά, αγκαλιάζοντας τον τεχνολογικό μετασχηματισμό, και ένα σταθερό και περαιτέρω ενισχυμένο ενιαίο νόμισμα ανοίγουν λεωφόρους για ανάπτυξη, συνοχή, ανταγωνιστικότητα, καινοτομία και συναλλαγές, ειδικά για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, μία Ένωση που προωθεί την παρατεταμένη και βιώσιμη ανάπτυξη, μέσω επενδύσεων, δομικών μεταρρυθμίσεων και εργαζόμενη προς την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, μία Ένωση όπου οι οικονομίες συγκλίνουν, μία Ένωση όπου η ενέργεια είναι ασφαλής και προσιτή και το περιβάλλον καθαρό και ασφαλές.

3. Μία κοινωνική Ευρώπη: μία Ένωση που, βασισμένη στη βιώσιμη ανάπτυξη, προωθεί την οικονομική και κοινωνική πρόοδο, καθώς και τη συνοχή και τη σύγκλιση, διατηρώντας παράλληλα την ακεραιότητα της εσωτερικής αγοράς, μία Ένωση που λαμβάνει υπόψη την ποικιλία των εθνικών συστημάτων και τον κομβικό ρόλο των κοινωνικών εταίρων, μία Ένωση που προωθεί την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς και τα δικαιώματα και τις ίσες ευκαιρίες για όλους, μία Ένωση που καταπολεμά την ανεργία, τις διακρίσεις, την κοινωνική απομόνωση και τη φτώχεια, μία Ένωση όπου οι νέοι άνθρωποι λαμβάνουν την καλύτερη μόρφωση και εκπαίδευση και μπορούν να σπουδάσουν και να βρουν δουλειές ανά την ήπειρο, μία Ένωση που διατηρεί την πολιτισμική μας κληρονομιά και προωθεί την πολυπολιτισμικότητα.

4. Μία ισχυρότερη Ευρώπη στη διεθνή σκηνή: μία Ένωση που αναπτύσσει περαιτέρω τις υπάρχουσες συνεργασίες, χτίζει νέες και προωθεί τη σταθερότητα και την ευημερία στην άμεση γειτονιά της στην ανατολή και στον νότο, αλλά επίσης και στη Μέση Ανατολή και ανά την Αφρική και ανά τον κόσμο, μία Ένωση έτοιμη να αναλάβει περισσότερες ευθύνες και να βοηθήσει στη δημιουργία μίας πιο ανταγωνιστικής και ενιαίας αμυντικής βιομηχανίας, μία Ένωση δεσμευμένη στην ενίσχυση της κοινής της ασφάλειας και άμυνας, επίσης σε συνεργασία και συμπληρωματικά με το NATO, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς συνθήκες και τις νομικές δεσμεύσεις, μία Ένωση με ενεργό ρόλο στα Ηνωμένα Έθνη και υποστηρίζοντας ένα βασισμένο στους κανόνες πολυμερές σύστημα, περήφανη για τις αξίες της και προστατευτική με τους πολίτες της, προωθώντας το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο και μία θετική παγκόσμια πολιτική για το κλίμα.

Θα κυνηγήσουμε αυτούς τους στόχους, με ακλόνητη την πεποίθηση ότι το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται στα δικά μας χέρια και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το καλύτερο εργαλείο για να πετύχουμε τους στόχους μας. Δεσμευόμαστε να ακούσουμε και να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες που εκφράζουν οι πολίτες και θα ασχοληθούμε ενεργά με τα εθνικά μας κοινοβούλια.
Θα εργαστούμε μαζί στο επίπεδο που κάνει την πραγματική διαφορά, είτε είναι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό, και σε πνεύμα εμπιστοσύνης και πιστής συνεργασίας, τόσο ανάμεσα στα κράτη-μέλη και μεταξύ αυτών και των ευρωπαϊκών θεσμών, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας.
Θα επιτρέψουμε το απαραίτητο περιθώριο ελιγμών σε διάφορα επίπεδα για να ενισχύσουμε την καινοτομία και το δυναμικό ανάπτυξης της Ευρώπης. Θέλουμε η Ένωση να είναι μεγάλη στα μεγάλα θέματα και μικρή στα μικρά.
Θα προωθήσουμε μία δημοκρατική, αποτελεσματική και διαφανή διαδικασία λήψης αποφάσεων και καλύτερη αποτελεσματικότητα. Εμείς ως ηγέτες, εργαζόμενοι μαζί μέσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και μεταξύ των θεσμών μας, θα διασφαλίσουμε ότι η σημερινή ατζέντα θα εφαρμοστεί, ώστε να γίνει η πραγματικότητα του αύριο. Έχουμε ενωθεί για καλό σκοπό. Η Ευρώπη είναι το κοινό μας μέλλον”.







news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου