Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Συνεχίζεται η «φάμπρικα» με… ελληνικά δόντια στα Σκόπια! Πολλοί οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας που επισκέπτονται τη γειτονική χώρα

«Χρυσές» δουλειές κάνουν τα Σκόπια, με πολλούς Έλληνες που ταξιδεύουν στη γειτονική χώρα για να φτιάξουν τα δόντια τους. Άνθρωποι από διάφορες πόλεις της Ελλάδας που θέλουν να βρουν λύση στο πρόβλημα τους και να αναβαθμίσουν την εμφάνιση τους προσέρχονται στην ΠΓΔΜ για να φύγουν με… καλύτερη οδοντοστοιχία και λιγότερο πόνο.

Το «κλειδί» είναι οι τιμές που προσφέρουν οι επαγγελματίες της ΠΓΔΜ, αφού οι πελάτες αποκαθιστούν τις όποιες ατέλειες στο στόμα τους, χωρίς να τους ξεδοντιάζουν με τον τελικό λογαριασμό.

Τα Σκόπια έχουν μετατραπεί την τελευταία 10ετία σε «παράδεισο» για πολλούς Έλληνες που υποφέρουν από χαλασμένα και προβληματικά δόντια ή επιζητούν απλώς την τέλεια οδοντοστοιχία.

Σε περιοχές κοντά στα σύνορα, οδοντιατρικά κέντρα, εξοπλισμένα με μεγάλες ευανάγνωστες πινακίδες στα ελληνικά, σύγχρονα μηχανήματα και γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων φύτρωσαν σαν μανιτάρια. Οδοντίατροι, χειρουργοί, οδοντοτεχνίτες, γναθοχειρουργοί και ακτινολόγοι συνεργάζονται στο ίδιο κτίριο, παρέχοντας στους Έλληνες πελάτες τους δελεαστικά πακέτα, με δυνατότητα πάμφθηνης διαμονής μέχρι και δωρεάν μεταφορές!

Στην ιστοσελίδα γνωστής οδοντιατρικής κλινικής προβάλλεται -στα ελληνικά παρακαλώ- η δυνατότητα δωρεάν μεταφοράς των πελατών όλες τις ώρες τις ημέρας από πόλεις της Β. Ελλάδας, όπως η Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη, η Βέροια, η Κατερίνη, η Καβάλα, η Δράμα, το Πολύκαστρο κ.ά.

Παρά τις οχλήσεις των ιατρικών ομοσπονδιών προς τα αρμόδια υπουργεία, και τις καταγγελίες για τριτοκοσμικά οδοντιατρεία που παρέχουν αμφιλεγόμενης ποιότητας, ασφάλειας και υγιεινής υπηρεσίες, σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, δεν έχει βρεθεί ακόμα φόρμουλα, ώστε οι Έλληνες γιατροί να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικοί από τους συναδέλφους τους εκτός συνόρων. Στους τιμοκαταλόγους των οδοντιατρείων στις παραμεθόριες πόλεις των Σκοπίων βρίσκει εμφύτευμα με 400 ευρώ, σφράγισμα με 20 ευρώ, εξαγωγή δοντιού με 40 ευρώ, την ώρα που στην χώρα μας οι αντίστοιχες τιμές (στο περίπου) είναι 1.200 ευρώ, 60 ευρώ και 100 ευρώ.

«Εκεί προσφέρουν οδοντιατρικές υπηρεσίες στο ένα τρίτο του κόστους, δεν μπορούν οι δικοί μας οι γιατροί να τους ανταγωνιστούν. Εγώ έπρεπε να φτιάξω 11 δόντια και να βάλω γέφυρες. Στην Φλώρινα, μου ζητούσαν 200 ευρώ για το ένα δόντι, ενώ στα Σκόπια μου έκαναν τη δουλειά με 720 ευρώ», λέει η Φ.Π, η οποία επισκέπτεται Σκοπιανούς οδοντίατρους πάνω από 10 έτη.

Όσες εκκλήσεις και να έκαναν διακεκριμένοι Έλληνες οδοντίατροι, προειδοποιώντας ότι τα κρούσματα ασθενών με σοβαρά προβλήματα έπειτα από οδοντιατρικές επισκέψεις στις γειτονικές χώρες αυξάνονται, οι Βορειοελλαδίτες επιμένουν να προτιμούν τα Σκόπια!

«Είναι ψέματα, αυτά που λένε πως δεν έχουν καλά ιατρεία και δεν βάζουν καλά υλικά (σσ Σκοπιανοί). Είναι πεντακάθαροι, ευγενέστατοι και πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους πάντα. Και εγώ και ο άντρας μου, τόσα χρόνια που φτιάχνουμε τα δόντια μας εκεί, δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Σχεδόν όλη η Φλώρινα “ταξιδεύει” στα Μπίτολα (ή Μοναστήρι) για τα δόντια της. Λάθη παντού γίνονται, γιατί μήπως στην Ελλάδα δεν συμβαίνουν ιατρικά σφάλματα;», συνεχίζει η Φ.Π, η οποία θέλησε για ευνόητους λόγους να κρατήσει την ανωνυμία της.

Την ίδια ώρα, οι Έλληνες οδοντίατροι παλεύουν με την κρίση, τα υψηλά ενοίκια και τα ένσημα των βοηθών τους (όσοι έχουν). Η αβάσταχτη φορολογία τους αναγκάζει να αμείβονται, χωρίς να κόβουν αποδείξεις, κάνοντας μάλιστα καλύτερες τιμές και ευκολίες πληρωμής που παλιότερα δεν συνήθιζαν.

Όσο όμως και να μειώνουν τον λογαριασμό, πολλοί Έλληνες ασθενείς, γνωρίζοντας βεβαίως ότι αν στηριχτούν στο ΙΚΑ θα βρουν ραντεβού σε δημόσιο νοσοκομείο όταν θα έχουν χάσει το δόντι τους, ταξιδεύουν στην ΠΓΔΜ, είτε μόνοι -μέσω διαδικτύου- είτε με την βοήθεια τουριστικών γραφείων.

Ωστόσο, αν γίνει στραβή, πάλι στους Έλληνες οδοντιάτρους θα απευθυνθούν. «Καλούμαστε να διαχειριστούμε δύσκολες καταστάσεις εκ των υστέρων, προκειμένου να διορθώσουμε κακοτεχνίες, μολύνσεις και άλλες παρενέργειες οδοντιατρικών υπηρεσιών που έχουν παρασχεθεί σε γειτονικές χώρες», λένε πολλοί γιατροί, χαρακτηρίζοντας ως μύθο την αντίληψη του κόσμου ότι οι οδοντιατρικές υπηρεσίες στις γειτονικές βαλκανικές χώρες κοστίζουν φτηνότερα. «Οι μεγάλες διαφορές», λένε «οφείλονται κυρίως στη διαφορά ποιότητας και ασφάλειας υλικών».

Άσχετα με το ποιος έχει το περισσότερο δίκιο ή άδικο, η πικρή αλήθεια είναι ότι πολλοί Έλληνες οδοντίατροι -ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα- έκλεισαν τα ιατρεία τους, λόγω της μειωμένης κίνησης και άλλοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύουν για να επιβιώσουν.

Μέχρι η κυβέρνηση να μας βγάλει από την κρίση και το ελληνικό κράτος να πάρει αποτελεσματικά μέτρα, ώστε να περιοριστεί η οικονομική αιμορραγία και να επαναπατριστούν κεφάλαια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που κατέληξαν στις τσέπες Σκοπιανών, ίσως θα πρέπει οι ίδιοι οι Έλληνες οδοντίατροι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, και να συνεργαστούν, ακολουθώντας το παράδειγμα των γειτόνων.

Μπορούν για παράδειγμα να φτιάξουν ανταγωνιστικά υπερσύγχρονα κέντρα, με πολλές ειδικότητες που θα έχουν πλήρη εξοπλισμό, παρκινγκ, και λιγότερα πάγια έξοδα, αφού θα μοιράζονται το κόστος.

Ας αφήσουν στην άκρη εγωισμούς και έχθρες και ας συνεργαστούν, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό, γιατί προβλέπω σε λίγα χρόνια να έρχονται ξένα οδοντιατρικά κέντρα με Σκοπιανούς γιατρούς κι οι δικοί μας να βαράνε μύγες!





 star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου