Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Αυτονόμηση του Μποδοσάκειου από το Μαμάτσειο φέρνει μεταρρύθμιση στην Υγεία – Αντιπαράθεση μεταξύ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, εμπλοκή και της Περιφέρειας

Προ των πυλών  βρίσκεται ο διαχωρισμός των νοσοκομείων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, ενώ γύρω από το θέμα σοβεί μία αντιπαράθεση στις τάξεις των τοπικών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συγχρόνως εμπλέκονται και άλλοι τοπικοί παράγοντες.

Οι θιασώτες της άποψης που θέλει την  αυτόνομη υπόσταση του Μαμάτσειου και του Μποδοσάκειου υποστηρίζουν ότι το πείραμα της «διασύνδεσης» απέτυχε, αλλά η άλλη πλευρά επιμένει στην «κοινή διοίκηση» και την «διαλειτουργικότητα» των κλινικών.
Το βασικό πάντως είναι ότι ενώ στην Κοζάνη και στην Πτολεμαΐδα καλά κρατεί ο χορός της αντιπαράθεσης, σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, φαίνεται να έχει ληφθεί η απόφαση, τα δύο νοσοκομεία του νομού Κοζάνης -και μεγαλύτερα της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – να επανέλθουν στο πρότερο καθεστώς και να αυτονομηθούν διοικητικά το ένα από το άλλο.
Να σημειωθεί ότι υπέρ της αυτονομίας των δύο νοσοκομείων έχει ταχθεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μίμης Δημητριάδης, ο οποίος προβάλλει το αποτυχημένο μοντέλο της διασύνδεσης, καθώς και ότι από την κοινή διοίκηση ο μεγάλος «χαμένος» είναι το Μποδοσάκειο. Οι συνάδελφοί του από την Κοζάνη καταλογίζουν στον εκ Πτολεμαΐδας βουλευτή «μικροκομματικές σκοπιμότητες».

Τόσο ο Γιώργος Τζιμάνης όσο και ο Γιάννης Θεοφύλακτος τάσσονται σταθερά υπέρ του να παραμείνουν «διασυνδεόμενα» τα δύο νοσοκομεία. Στο παιχνίδι της αντιπαράθεσης πήρε μέρος και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με τον αντιπεριφερειάρχη Υγείας Σταύρο Γιαννακίδη να συμπλέει με την άποψη Δημητριάδη και να τάσσεται υπέρ του διαχωρισμού των Μαμάτσειου – Μποδοσάκειου, προσθέτοντας ωστόσο την ανάγκη σύστασης ξεχωριστής Υγειονομικής Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.


Σύμφωνα με πληροφορίες του «e-ptolemeos.gr» ο διοικητικός διαχωρισμός Μαμάτσειου και Μποδοσάκειου, καθώς και άλλων διασυνδεόμενων νοσοκομείων της χώρας, είναι πλέον πολιτική απόφαση του υπουργείου Υγείας και θα προωθηθεί μέσα από μία συνολικότερη μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους. Αυτή η μεταρρύθμιση μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

– Σύσταση 13 Υγειονομικών Περιφερειών, δηλαδή μία σε κάθε διοικητική Περιφέρεια, άρα θα δημιουργηθεί ΥΠΕ Δυτικής Μακεδονίας, η οποία θα σπάσει από την Κεντρική Μακεδονία.
– Νέα οργανογράμματα στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και ανάγκες που διαμορφώθηκαν, καθώς τα υπάρχοντα οργανογράμματα είναι παρωχημένα.
– Διαχωρισμός των διασυνδεόμενων νοσοκομείων, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Το τελευταίο το επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς και ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ.
Ο Γιώργος Κύρκος  έκανε λόγο για «δήθεν συνενώσεις» νοσοκομείων. Είπε χαρακτηριστικά πως «δεν γίνεται να έχουμε διοικητική συνένωση δύο νοσοκομείων και να υπάρχουν συγχρόνως δύο υπηρεσίες προμηθειών, από μία σε κάθε νοσοκομείο», διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν αναφέρεται στην περίπτωση Κοζάνης και Πτολεμαΐδας. Πάντως, τόνισε ότι «υπάρχουν συνενώσεις που απέτυχαν παταγωδώς και αυτές οι περιπτώσεις πρέπει να επανεξεταστούν».

Υπενθυμίζεται τέλος ότι στην πρώτη του επίσκεψη πέρυσι στην περιοχή, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, είχε ανακοινώσει τον άμεσο διοικητικό διαχωρισμό του Μαμάτσειου και του Μποδοσάκειου, μέτρο που ωστόσο δεν προχώρησε ακόμη. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι κατά του διαχωρισμού είχε ταχθεί σε συνέντευξη Τύπου ο διοικητής των διασυνδεόμενων νοσοκομείων Μαμάτσειο – Μποδοσάκειο, Γιώργος Χιωτίδης, ο οποίος μάλιστα υποστήριξε τη  διασύνδεση όλων των νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας υπό ενιαία διοίκηση.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου