Ο λόγος για τη βιταμίνη D, που αποκαλείται συχνά και «βιταμίνη του ήλιου».
Ερευνητές από Πανεπιστήμιο του Οχάιο στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη D μπορεί να διορθώσει βλάβες που έχουν προκληθεί στην καρδιά λόγω διαβήτη, υπέρτασης ή αθηροσκλήρωσης.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, η οποία δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση International Journal of Nanomedicine, οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένα πώς επιδρά η μορφή D-3 της βιταμίνης D στα κύτταρα του ενδοθηλίου, του λεπτού στρώματος ιστού που περιβάλλει εσωτερικά τα αιμοφόρα αγγεία.
Παλαιότερα είχε επικρατήσει η θεωρία ότι το ενδοθήλιο δεν εξυπηρετεί κάποιο ουσιαστικό σκοπό και ότι αποτελεί απλώς ένα αδρανές «περιτύλιγμα» του αγγειακού συστήματος που διευκολύνει τη μεταφορά υγρών και ηλεκτρολυτών. Ωστόσο, οι επιστημονικές εξελίξεις των τελευταίων ετών έχουν ανατρέψει αυτή τη θεωρία, αφού πλέον είναι γνωστό ότι το ενδοθήλιο λειτουργεί σαν όργανο που επενδύει ολόκληρο το κυκλοφορικό σύστημα, από την καρδιά μέχρι και τα μικροσκοπικά τριχοειδή αγγεία, και του οποίου τα κύτταρα επιτελούν ποικίλες και σημαντικές βιολογικές λειτουργίες.
Τυχόν μεταβολές στη λειτουργία του ενδοθηλίου συνδέονται με ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας, όπως η υπέρταση, η αντίσταση στην ινσουλίνη, ο διαβήτης, διάφορες λοιμώξεις κ.ά. Όπως είδαν οι ερευνητές βάσει των δοκιμών τους στο εργαστήριο, η βιταμίνη D-3 παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και την αποκατάσταση βλαβών στο ενδοθήλιο λόγω αυτών των παθήσεων.
«Είναι ελάχιστοι έως και απειροελάχιστοι οι γνωστοί μηχανισμοί που μπορούμε να αξιοποιήσουμε ώστε να αποκαταστήσουμε τα ενδοθηλιακά κύτταρα του καρδιαγγειακού συστήματος σε περίπτωση που έχουν ήδη υποστεί βλάβες» δηλώνει ο Ταντέους Μαλίνσκι, καθηγητής στο Τμήμα Χημείας και Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο «όμως η βιταμίνη D-3 φαίνεται ότι μπορεί να το κάνει».
Ο οργανισμός μας παράγει τη βιταμίνη D-3 (όπως και τη D-2) όταν το δέρμα εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία. Εκτός από την έκθεση στον ήλιο, επαρκής πρόσληψη της βιταμίνης D-3 εξασφαλίζεται χάρη σε ορισμένες τροφές, όπως το αυγό (και συγκεκριμένα ο κρόκος του) και τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και το σκουμπρί.
«Πρόκειται για μια πολύ φθηνή λύση για να διορθωθεί το καρδιαγγειακό σύστημα. Δεν χρειαζόμαστε κάποιο νέο φάρμακο, το έχουμε ήδη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μαλίνσκι.
onmed
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου