Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Πώς θα αγαπήσουν οι έφηβοι τα λαχανικά; Με λίγα μπαχαρικά

Νέα έρευνα δείχνει πως μπορούμε να πείσουμε τους έφηβους να τρώνε περισσότερα λαχανικά και να τους αρέσουν, με τη βοήθεια των μπαχαρικών.
Λίγο κύμινο ή άνηθο μπορεί να πείσει τους μαθητές του σχολείου να τρώνε λίγο πιο υγιεινά, με περισσότερα λαχανικά στο πιάτο τους, όπως έδειξε μικρή, πρόσφατη έρευνα.

Οι ερευνητές, στο πλαίσιο της μελέτης τους, έδωσαν σε περίπου 100 μαθητές στην επαρχία της Πνασιλβάνια να δοκιμάσουν διάφορα λαχανικά με μόνο λάδι κι αλάτι κι έπειτα τους έδωσαν να δοκιμάσουν τα ίδια λαχανικά, πασπαλισμένα με διάφορα μπαχαρικά. Οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν πόσο τους άρεσε το κάθε πιάτο κι αν προτιμούσαν την απλή εκδοχή ή αυτή με τα μπαχαρικά.



Τα ευρήματα έδειξαν ότι στους μαθητές άρεσε το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα μαύρα φασόλια με καλαμπόκι περισσότερο, όταν οι συνταγές περιλάμβαναν κάποιο μείγμα μπαχαρικών, κι όταν τους ζήτησαν να επιλέξουν, οι περισσότεροι επέλεξαν αυτή την εκδοχή.

Λόγω του ότι η κατανάλωση λαχανικών είναι τόσο σημαντική, αλλά παραμένει χαμηλή σε έφηβους και ενήλικες, τα ευρήματα δίνουν μια λύση που μπορεί να ωθήσει τους νέους να τρώνε 4-5 μερίδες λαχανικά την ημέρα.

Στο πλαίσιο της έρευνας, περισσότεροι από τους μισούς μαθητές ανέφεραν ότι δεν τους αρέσουν τα λαχανικά που σερβίρονται στο σχολείο, ενώ οι περισσότεροι δήλωσαν ότι η γεύση, η μερίδα και η εμφάνιση παίζει σημαντικό ρόλο στα σχολικά γεύματα.

Την επόμενη φορά που θα βάλουμε λαχανικά στα παιδιά, ας δοκιμάσουμε να τα πασπαλίσουμε με λίγη ρίγανη, κύμινο, πιπέρι ή βασιλικό και να δούμε τα αποτελέσματα.





click@life

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου