Οι αλλαγές στην πρωτοβάθμια υγεία με την ίδρυση και λειτουργία των ΤΟ.Μ.Υ. σε όλη την Ελλάδα φαίνεται να ναυαγεί πριν καν ξεκινήσει. Στην Κοζάνη η μονάδα θα στελεχωθεί με τρεις γιατρούς, οι οποίοι φεύγουν από περιφερειακά ιατρεία για να εξυπηρετήσουν τους 60.000 πολίτες της Κοζάνης.
Συγκεκριμένα οι τρεις γιατροί αποσπώνται από τα ιατρεία τους στο Μικρόκαστρο, Μαυροδέντρι-Ποντοκώμη και Καπνοχώρι για να λειτουργήσει η τοπική Μονάδα Υγείας της Κοζάνης με την αναλογία γιατρών-πληθυσμού να είναι δυσανάλογη.
Ακόμα κι αν τελικά ο κάθε γιατρός εξυπηρετήσει από τους 2.000 αρχικά προβλεπόμενους ασθενείς τους 2.500 , έστω και τους 5.000 οι υπόλοιποι 35.000 κάτοικοι της Κοζάνης δεν θα μπορούν να πάρουν παραπεμπτικό. Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι δεν υπάρχουν παιδίατροι, οπότε και είναι απορίας άξιον πώς θα παίρνουν παραπεμπτικό τα παιδιά, αν τελικά οι γιατροί των ΤΟΜΥ ασκούν ιατρικές υπηρεσίες και δεν γίνουν γραφιάδες παραπεμπτικών. Το σίγουρο είναι ότι δεν είναι αρκετή μία μονάδα υγείας για την Κοζάνη ούτε φυσικά τρεις γιατροί. Πέραν του ότι δεν προβλέπεται να καλυφθούν οι θέσεις στα παραπάνω περιφερειακά ιατρεία ,πέραν αυτού του Καπνοχωρίου που ήταν πολυδύναμο και τώρα μένει με ένα γιατρό, οι μετακινήσεις γιατρών πλήττουν τις κοινότητες και αφήνουν τα περιφερειακά ιατρεία αστελέχωτα.
Οι 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας που θα λειτουργούσαν σε όλη την Ελλάδα το 2017 φαντάζει σαν όνειρο θερινής νυκτός με μόλις 57 να είναι ανοιχτές αυτή τη στιγμή. Μόνο ένας γιατρός από την Καστοριά εκδήλωσε ενδιαφέρον για ΤΟ.Μ.Υ .στη Δυτική Μακεδονία , όταν σε όλη την Ελλάδα υπάρχει μειωμένο ενδιαφέρον . Οι μισθοί μέσω ΕΣΠΑ είναι εξαιρετικά χαμηλοί με τους γιατρούς , νοσηλευτές και επισκέπτες υγείας των μονάδων να έχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου δημιουργώντας νέες στρατιές συμβασιούχων. Αυτή είναι η αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας υγείας και κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις θα γίνεται η παραπομπή στη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια φροντίδα.
prlogos
Ιωάννα Παπαδημητρίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου