Μελέτη για την στατική επάρκεια των κατασκευών προσκομίζει ο κατασκευαστής του Νιάημερου της Κοζάνης χωρίς όμως να υπάρχει κάποια άλλη οικονομική σχέση με το δήμο. Ο δήμος Κοζάνης δηλαδή σε αντίθεση με αρκετούς δήμους, βλέπε Γρεβενά, Αμύνταιο κ.ο.κ. δεν επεμβαίνει καθόλου στο κατασκευαστικό κομμάτι της εμποροπανήγυρης αφήνοντας ελεύθερο τον κατασκευαστή να κάνει συνδιαλλαγή με τους εκθέτες.
Όταν θα μπορούσε τουλάχιστον να κάνει μια ανάθεση ή ένα διαγωνισμό για τις κατασκευές πληρώνοντας τον εργολάβο για να μην εμπλέκεται ο εκθέτης αφενός, αφετέρου για να μην διακινείται μαύρο χρήμα.
Από την άλλη όμως ο δήμος Κοζάνης που δεν ασχολείται με τον κατασκευαστή , όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλες στις πρόχειρες κατασκευές ζητά και παίρνει άδεια στατικής μελέτης των κατασκευών από τον ίδιο για την ασφάλεια εκθετών κι επισκεπτών. Από εδώ και μόνο αποδεικνύεται ότι ο δήμος Κοζάνης έχει άμεση σχέση με τον κατασκευαστή, τον διευκολύνει με τον τρόπο του, παρότι οι εκθέτες δεν λαμβάνουν κανένα φορολογικό στοιχείο για την κατασκευή της παράγκας τους.
Έτσι λύνεται και το αίνιγμα που η Εμποροπανήγυρη της Κοζάνης εμφανίζεται πιο οικονομική, μιας και στις υπόλοιπες ως επί το πλείστον ο εκθέτης πληρώνει στο δήμο ενοίκιο και κατασκευή. Ήρθε ο καιρός μετά από τέσσερα χρόνια να αλλάξει αυτό το ιδιότυπο καθεστώς που ευνοεί συγκεκριμένες οικογένειες και την παραοικονομία εις βάρος της τοπικής οικονομίας και αγοράς.
Τα 120.000 ευρώ που έλαβε φέτος ο δήμος από το Νιάημερο δεν είναι καθόλου αμελητέο ποσό. Αλλά πόσο κερδίζει η τοπική ανάπτυξη από το Νιάημερο; Γιατί κάθε χρόνο συμμετέχουν μόνο 10 οικογένειες από την Κοζάνη με την παράδοση στο εμπόριο; Και τέλος γιατί οι κατασκευές πρέπει να γίνονται με τις ευλογίες του δήμου στους γνωστούς τρίτους αφήνοντας να διακινηθεί τόσο μαύρο χρήμα;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου