Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

Οι Πρέσπες, η «σπίθα» των καταλήψεων και το Μακεδονικό

Σε ανοιχτή εστία πολιτικής έντασης μετατρέπονται οι μαθητικές κινητοποιήσεις και οι καταλήψεις με αφορμή το Μακεδονικό, καθώς η μεν κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούν «καθαρές απαντήσεις» από τη ΝΔ, η δε αξιωματική αντιπολίτευση ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί και επιχειρεί να συμβιβάσει όλες τις τάσεις στο εσωτερικό της.


Σε κάθε περίπτωση, στο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου έχουν αξιολογήσει ως πολύ σοβαρή υπόθεση όσα συμβαίνουν στα σχολεία της Ελλάδας –κυρίως της Βόρειας Ελλάδας- καθώς αυτή τη στιγμή περί τα 500 σχολεία τελούν ήδη υπό κατάληψη. Μάλιστα, παρότι από την κυβέρνηση αποφεύγουν να μιλήσουν ευθέως για υποκίνηση των μαθητών από την Χρυσή Αυγή, «φωτίζουν» διαρκώς τον ρόλο και την συμμετοχή της νεοναζιστικής οργάνωσης στην υποδαύλιση των συγκεκριμένων κινητοποιήσεων.
«Δεν θέλω να μιλήσω για πολιτική υποκίνηση των μαθητών στις καταλήψεις», επισήμανε χθες, μιλώντας στο Open, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, για να προσθέσει όμως με νόημα πως υπάρχει στο εσωτερικό του μαθητικού κινήματος «αντιδραστικό πολιτικό ρεύμα, το οποίο φλερτάρει ανοιχτά με την ακροδεξιά». «Δεν ξέρουμε πόσες από αυτές τις καταλήψεις έχουν αυτό τον αντιδημοκρατικό, ακόμα και φασιστικό χαρακτήρα», συνέχισε ο υπουργός Επικρατείας, εκτιμώντας ότι πρέπει να εξεταστούν οι πολιτικές αιτίες για την εισχώρηση αυτού του ρεύματος. «Όταν τα συνθήματα είναι τύπου “Η Δημοκρατία πούλησε την Μακεδονία” , αυτή είναι μια επικίνδυνη τροπή», επεσήμανε με έμφαση ο κ. Τζανακόπουλος.

Σε τεντωμένο σχοινί

Στον αντίποδα, Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί, αφού υπάρχουν στελέχη του που στηρίζουν ευθέως τις καταλήψεις και τους οποίους η ΝΔ αποφεύγει να «αδειάσει». Κάπως έτσι, το μήνυμα που εκπέμπει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι πως τα παιδιά δικαιούνται να είναι ευαισθητοποιημένα και να διαμαρτύρονται για το Μακεδονικό, αλλά ταυτοχρόνως τα σχολεία πρέπει να… μείνουν ανοιχτά.
Παράλληλα, ισχυρή εμφάνιση έχουν κάνει τις τελευταίες ημέρες στελέχη που ανήκουν στην «ακροδεξιά» τάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης έχουν τονίσει ότι «δεν χαρίζουν τους μαθητές στη Χρυσή Αυγή», έχουν εντοπίσει την «ευαισθησία» στα κίνητρα των μαθητών και έχουν χαρακτηρίσει τους εξεγερμένους «ευαισθητοποιημένους» και «πατριώτες».
Παράλληλα η ΝΔ απέφυγε να προχωρήσει σε αποδοκιμασία –πολλώ δε μάλλον σε διαγραφές- για την ΔΑΚΕ ΕΛΜΕ που είχε αντιγράψει μία φράση από ένα retweet του χρυσαυγίτη Παππά.

Επιτάχυνση εξελίξεων

Βεβαίως, ένας παράγοντας που όντως «αναγκάζει» τόσο την κυβέρνηση όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση να μην αφήσουν ασχολίαστο το συγκεκριμένο θέμα είναι πως η κινητικότητα στη «μαθητιώσα νεολαία», όπως επίσης και οι υπόγειες κινήσεις της Χρυσής Αυγής, συνδέονται απολύτως με την τάση επιτάχυνσης των εξελίξεων αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση Ζάεφ… ήδη «τρέχει» την διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης και το πιθανότερο είναι ότι στα μέσα Ιανουαρίου το αργότερα η πΓΔΜ θα έχει ολοκληρώσει όλες τις δικές της υποχρεώσεις σχετικά με την επικύρωση της Συμφωνίας.
Αυτό σημαίνει ότι στη συνέχεια τα διλήμματα και η πολιτική πίεση θα μεταφερθεί στην Αθήνα. Ενόψει, λοιπόν των εξελίξεων, μένει να φανεί αν οι κινητοποιήσεις στη Βόρεια Ελλάδα είναι προάγγελος γενικευμένων αντιδράσεων για το Μακεδονικό ή αν πρόκειται για «αποσπασματικό» φαινόμενο.
Σε κάθε περίπτωση, όσο η κυβέρνηση δεν θέλει να δει τις αντιδράσεις να γενικεύονται, άλλο τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση αποφεύγει να καταδικάσει οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει την σπίθα να γίνει πυρκαγιά κατά της κυβέρνησης. Έστω κι αν κινδυνεύει να «καεί» όχι μόνο ένα κόμμα ή μία κυβέρνηση, αλλά η ίδια η Δημοκρατία.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου