Ωστόσο, υπάρχουν κάποια στοιχεία που είναι κοινά σε όλους τους ανθρώπους, σε όλες τις συμπεριφορές.
Αλήθεια # 1: Υπάρχουν χαρακτηριστικά γνωρίσματα που είναι κοινά και θεωρούνται απωθητικά.
Αλήθεια # 2: Σχεδόν κάθε ανεπιθύμητο και απωθητικό χαρακτηριστικό μπορεί να χωριστεί σε συγκεκριμένα επιμέρους χαρακτηριστικά.
Αυτό που είναι ενδιαφέρον σχετικά με τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται εδώ, είναι ότι τα χαρακτηριστικά αυτά περιλαμβάνουν τα πάντα και ταιριάζουν με τα πάντα! Με άλλα λόγια, μπορεί να έχουν διαφορετικές σημασίες για διαφορετικούς ανθρώπους σε διαφορετικές καταστάσεις.
Για να εξηγήσουμε τη σημασία αυτή, ας δούμε την έννοια «αποδιοργάνωση»: κάποιος μπορεί να αποδιοργανωθεί ψυχικά, σωματικά, συναισθηματικά ακόμη και πνευματικά. Κάποιος μπορεί να είναι προσωπικά αποδιοργανωμένος ή να προσεγγίζει τις σχέσεις του με τρόπο που δεν είναι κατάλληλα διαμορφωμένος.
Οπότε, ας δούμε μαζί τι συμβαίνει!
6 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ
ΠΟΥ ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ
1. ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ. Είναι συνηθισμένο να μπερδεύουμε την αυτοπεποίθηση με την αλαζονεία – τουλάχιστον στην αρχή. Το άτομο ενεργεί και δρα σαν να έχει λύσει όλα του τα προβλήματα! συνήθως αυτό γίνεται αντικείμενο επικοινωνίας (αφύσικης) με μια υπερβολική αυτοπεποίθηση, ενώ τα άτομα αυτά δεν δείχνουν ποτέ σημάδια ανασφάλειας ή ευπάθειας.
Γρήγορα όμως αποκαλύπτεται ότι πίσω από τη μάσκα της αλαζονείας κρύβεται λίγη ουσία. Η αλαζονεία ενδεχομένως να είναι απωθητική για έναν λόγο: μπορεί να μεταμορφωθεί σε άλλες απωθητικές και ανεπιθύμητες συμπεριφορές, όπως κακοήθεια, κακοβουλία, εγωισμός, αυτοπροβολή, αγένεια.
2. ΑΣΚΗΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ Ή ΖΗΛΟΦΘΟΝΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ. Ο έλεγχος και η ζήλεια είναι ξαδέρφια! Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά, πράγματι, είναι σχεδόν αδιαχώριστα.
Σκεφτείτε: εάν κάποιος ζηλεύει, πώς θα αντισταθμίσει αυτό το αίσθημα στέρησης; Συνήθως αυτά τα πρόσωπα προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο της κατάστασης. Ακόμα χειρότερο, η κατάσταση μπορεί να γίνει πραγματικά επικίνδυνη εάν η ελεγκτική συμπεριφορά σχετίζεται με συναισθηματική ή σωματική κακοποίηση.
Η αλήθεια είναι ότι η σχέση (κάθε είδους) με ένα ζηλότυπο, ελεγκτικό άτομο σπάνια λειτουργεί. Καλύτερα να διαλύσουμε τη σχέση πριν τα πράγματα οδηγηθούν εκτός ελέγχου.
3. ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΦΑΣΙΑΣ. Εάν είστε κάποιος που (δικαιωματικά) περηφανεύεστε ότι έχετε τα πάντα σε τάξη, μια στενή σχέση με κάποιον που δεν έχει οργανωτικές δεξιότητες μπορεί να είναι δύσκολη.
Για να είμαστε ειλικρινείς, όλοι περνάμε περιόδους αποδιοργάνωσης και αφασίας – θα ξεχάσουμε ένα λογαριασμό, θα καθυστερήσουμε, ίσως φανούμε και λίγο αγενείς μερικές φορές. Δεν μιλάμε όμως για κάτι τέτοιο!
Μιλάμε για ανθρώπους των οποίων η ζωή είναι συνεχώς αποδιοργανωμένη και δυσκολεύονται να θέσουν στόχους ή να τους ολοκληρώσουν. Αυτοί είναι άτομα που είναι πάντα καθυστερημένοι, δεν πληρώνουν ποτέ τους λογαριασμούς τους εγκαίρως, ξεχνούν να τηλεφωνήσουν, δεν σιδερώνουν ποτέ και το σπίτι τους μοιάζει να χτυπήθηκε από μια φυσική καταστροφή.
Αν δεν είναι 20 ετών που ζουν σε κοινόβιο, το πρόβλημα είναι σοβαρό!
4. ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ/ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ. Η δικαιολογία ότι δεν ακούμε τον άλλον επειδή είμαστε κουρασμένοι ή ταραγμένοι δεν έχει βάρος, δεν μπορεί να σταθεί· με τον ίδιο τρόπο, αν αρνηθούμε να ακούσουμε κάποιον, σημαίνει ότι δεν ενδιαφερόμαστε για τον ίδιο.
Εάν είστε καλός ακροατής, καταλαβαίνετε σίγουρα την απογοήτευση που μπορεί να νιώσετε προσπαθώντας να συνεχίσετε μια συζήτηση με κάποιον που αδιαφορεί, (είναι μια από τις πιο ενοχλητικές και αγενείς συμπεριφορές).
Οι άνθρωποι που αξίζουν την προσοχή σας πρέπει να την έχουν, εκτός αν τους δώσετε έναν καλό λόγο, για τον οποίο αρνείστε να τους ακούσετε. Άλλη μια μορφή ενοχλητικής συμπεριφοράς που δείχνει ανικανότητα/αδιαφορία ακρόασης είναι να διακόπτουμε ή να απομακρυνόμαστε από τον άλλον όταν εκείνος μιλάει.
5. ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ Ας είμαστε λογικοί: κανένας από εμάς δεν αξίζει φωτοστέφανο υπευθυνότητας, σε καμία περίπτωση! Όλοι μας έχουμε τις δικές μας ευθύνες. Αλλά μήπως αυτή η ανευθυνότητα προέρχεται από έλλειψη προσπάθειας, από αδιαφορία; Αν ναι, δεν υπάρχει μια λογική δικαιολογία.
Η ανευθυνότητα είναι ενδεικτική του επιπέδου ωριμότητας ενός ατόμου. Εάν δεν υπάρχει ωριμότητα, δεν υπάρχει ούτε υπευθυνότητα!
6. ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ. Απίστευτη και απαράδεκτη συμπεριφορά! Σίγουρα ένα από τα χειρότερα χαρακτηριστικά του χαρακτήρα μας.
Το σχολείο τελείωσε! Σε κάθε περίπτωση, η συμπεριφορά του κοινωνικού σχολιασμού πρέπει να εξαφανιστεί από τη στιγμή που βγαίνουμε στον πραγματικό κόσμο.
Εξακολουθεί να είναι εκπληκτικός ο βαθμός που οι ενήλικοι εμπλέκονται σε αυτή την ασχολία. Επίσης είναι πολύ συνηθισμένο να περπατάς και να ακούς σχόλια, όπως «Είπε (χ)» «Είπε (ψ)» «Άκουσα (ζ).
Δεν μιλάμε για απωθητική ή ενοχλητική συμπεριφορά· αυτό είναι ένα πραγματικά κακοήθες χαρακτηριστικό της προσωπικότητας, ξεριζώστε το, κάνει κακό σε εσάς και τους γύρω σας!
istioforo
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου