Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

Δ. Μακεδονία: Ιδρύθηκε το νέο Πανεπιστήμιο

Ψηφίστηκε στην Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με οποίο θεσπίζεται πλέον το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Κοζάνη. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο όπως αναφέρεται στο σκεπτικό του, αφορά έναν κύκλο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στην παιδεία.
Αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι πάντα επί δικαίου, με γνώμονα το συμφέρον της δημόσιας παιδείας και τις ανάγκες για έρευνα, γνώση. Με λίγα λόγια την αναζήτηση της χειραφέτησης με στόχο την ελευθερία.


Δεκτή έγινε από τον Υπουργό Παιδείας, κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου για τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τις συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων με ΤΕΙ, μετά από πρόταση του βουλευτή Κοζάνης Θέμη Μουμουλίδη, η τροπολογία, που ενσωματώθηκε στο νέο νόμο και αφορά στην  ίδρυση Τμήματος «Παραγωγής Οπτικοακουστικών Μέσων» στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών με έδρα την Κοζάνη καθώς  και  στην  ίδρυση  «Τμήματος Κινηματογράφου» στη Σχολή Καλών Τεχνών με έδρα τη Φλώρινα.

Από τον βουλευτή Κοζάνης Θέμη Μουμουλίδη προτάθηκε επίσης με δεύτερη τροπολογία, η Ίδρυση Ινστιτούτου Αρχειακής Τεκμηρίωσης στο Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο (ΠΕΚ) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με τη συνεργασία της  Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης. Ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου παρέπεμψε, με θετική εισήγηση, την τροπολογία αυτή στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να αποφανθεί και να αποφασίσει για την ίδρυση του Ινστιτούτου.  Εν τω μεταξύ στην ομιλία του στη Βουλή ο κ. Μουμουλίδης τόνισε ότι με την ψήφιση του νόμου θα έχουμε ένα Πανεπιστημιακό Ίδρυμα «το οποίο θα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο αναπτυξιακού πυλώνα στη Δυτική Μακεδονία και να συνδεθεί με την επόμενη ημέρα  και με το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής».

Σε ανακοίνωσή του, για το νέο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας, ο Βουλευτής ΠΕ Κοζάνης ΣΥΡΙΖΑ Μίμης Δημητριάδης τονίζει ότι επιτυγχάνεται πλήρης και απόλυτη αναβάθμιση με τη δημιουργία 7 σχολών και 28 τμημάτων. Επίσης, δημιουργείται Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο με έδρα την Κοζάνη και 8 επιμέρους Ινστιτούτα. Συγκεκριμένα στην Π.Ε. Κοζάνης δημιουργούνται πενταετής Πολυτεχνική σχολή με 5 τμήματα, και έδρα την Κοζάνη, σχολή Οικονομικών επιστημών με 5 τμήματα, και έδρα την Κοζάνη, σχολή επιστημών Υγείας με 3 τμήματα, και έδρα την Πτολεμαΐδα, Ινστιτούτο Ενεργειακής Ανάπτυξης με έδρα την Κοζάνη, Ινστιτούτο Βιβλίου και Βιβλιοθηκονομίας με έδρα την Κοζάνη και Ινστιτούτο Πολιτικής Προστασίας με έδρα την Πτολεμαΐδα. Επίσης προβλέπονται διετή Πανεπιστημιακά προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης. Το νέο πλαίσιο για το Πανεπιστήμιο, σημειώνει ο κ. Δημητριάδης βάζει πράγματι τον πήχη πολύ ψηλά και σηματοδοτεί την έναρξη μιας ανορθωτικής προσπάθειας για τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Η επιτυχία της ολοκλήρωσης του συγκεκριμένου εγχειρήματος είναι η πρόκληση που ανοίγεται μπροστά μας ώστε να καταφέρουμε να δικαιώσουμε το πεπρωμένο μας.

Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου στην ομιλία της στη βουλή για τις αλλαγές στην εκπαίδευση, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι με το σχέδιο νόμου για τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ δημιουργείται ένα νέο ισχυρό Πανεπιστήμιο στη Δυτική Μακεδονία, με 5 πανεπιστημιακά τμήματα στην Καστοριά. Εκεί που η προηγούμενη κυβέρνηση έκλεινε τμήματα, η σημερινή δημιουργεί νέα. Συμπληρώνοντας ότι η Κυβέρνηση στηρίζει την αναβάθμιση της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης, την Ελληνική νεολαία και δεν επιτρέπει σε λίγα επιχειρηματικά συμφέροντα, που θέλουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, να καταληστέψουν την ελληνική οικογένεια, μέσω του μεγαλύτερου αγαθού του πολιτισμού μας που είναι η Παιδεία.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης τονίζει σε ανακοίνωση του ότι το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας που μπήκε στη ζωή μας αποτελεί μια εξέλιξη για την οποία δόθηκε αγώνας από την πρώτη στιγμή  καθώς τίθενται  οι βάσεις για  ένα ανταγωνιστικό, ελκυστικό και βιώσιμο ίδρυμα που να μπορεί να αντέξει σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό περιβάλλον και να συμβάλλει καθοριστικά στην τοπική ανάπτυξη. Θα μπορούσαμε σημειώνει ο κ,. Ιωαννίδης να θριαμβολογούμε για  τα τμήματα ή τον αριθμό των φοιτητών αλλά γνωρίζουμε καλά πως αυτό δεν θα είναι αρκετό αν το Πανεπιστήμιο δεν διαθέτει  ποιότητα σπουδών, έρευνα και καινοτομία, υψηλά  ακαδημαϊκά κριτήρια.




ΕΡΤ Κοζάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου