Εδώ και ένα μήνα περίπου είναι γνωστό ότι 400 συμπατριώτες μας βρίσκονταν στο Μιλάνο, στη Διεθνή Εκθεση Γούνας, τις μέρες που ξέσπασε η κρίση του κορονοϊού στη Λομβαρδία. Ολοι τους από Καστοριά, Σιάτιστα και την ευρύτερη περιοχή της γουνοποιίας όπου κατοικούν κάτι λιγότερο από 40.000 άνθρωποι. Για να έχουμε ένα μέτρο του μεγέθους του προβλήματος στην περιοχή αυτή της Δυτικής Μακεδονίας, είναι σαν να βρέθηκαν εκείνες τις μέρες στο Μιλάνο 40.000 Αθηναίοι.
Παρά το γεγονός ότι τις μέρες εκείνες η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ήδη τα πρώτα μέτρα, δεν υπήρξε καμία ιδιαίτερη μέριμνα ούτε καν ίχνος οδηγιών για την «ομάδα του Μιλάνου», για καραντίνα ούτε λόγος. Την ίδια (μη) αντιμετώπιση είχαν τόσο τα μαθητικά γκρουπ από τη Δυτική Μακεδονία που βρέθηκαν τις ίδιες μέρες στο Μιλάνο όσο και ομάδες ταξιδιωτών από την περιοχή στους Αγίους Τόπους. Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές στη Δυτική Μακεδονία, ακόμα και στην περιοχή Καστοριάς-Σιάτιστας εφαρμόζονται τα γενικά μέτρα που ισχύουν σε όλη τη χώρα.
Η υποτίμηση του κινδύνου από την κυβέρνηση έχει δυστυχώς πολύ οδυνηρές συνέπειες μέχρι σήμερα και κανείς δεν γνωρίζει τη συνέχεια στη συγκεκριμένη περιοχή, που αυτή τη στιγμή μετράει ήδη 3 νεκρούς στους 6 και περίπου το 5% των διαγνωσμένων κρουσμάτων, όταν ο πληθυσμός της είναι μόλις το 0,4% αυτού της χώρας. Η ανησυχία για τον ρυθμό και το εύρος εξάπλωσης της νόσου είναι μεγάλη και κυρίως βάσιμη, δεδομένου ότι ο ιός «χτύπησε» και το Νοσοκομείο Καστοριάς.
Εχει σημασία να τονιστεί ότι τα κρούσματα στα δύο χωριά που τέθηκαν σε καραντίνα, Δαμασκηνιά-Δραγασιά, συνδέονται ευθέως με την παρουσία αρκετών κατοίκων τους σε κηδεία στο Αργος Ορεστικό, όπως και το γεγονός ότι τουλάχιστον 2 εργαζόμενοι του νοσοκομείου από τα διαπιστωμένα κρούσματα συμμετείχαν στην «ομάδα του Μιλάνου».
Με δεδομένες τις κραυγαλέες ελλείψεις στελέχωσης και εξοπλισμού στο δημόσιο σύστημα υγείας της περιφέρειας και τα σοβαρότατα προβλήματα συντονισμού που υπάρχουν, η κατάσταση στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας με επίκεντρο την Καστοριά είναι εκτός ελέγχου και απαιτεί άμεση και δραστική επέμβαση.
Η απόλυτη προτεραιότητα στην ενίσχυση των νοσοκομείων της περιφέρειας είναι όρος εκ των ων ουκ άνευ αλλά δεν αρκεί, η περιοχή πρέπει άμεσα να περάσει σε επόμενη φάση μέτρων, από τη λογική που διέπει τις δειγματοληψίες μέχρι τη συστράτευση γιατρών του ιδιωτικού τομέα και από τους περιορισμούς στην κυκλοφορία μέχρι το εύρος της καραντίνας. Κορυφαία προτεραιότητα όλων είναι η ανάληψη του συντονισμού στη Δυτική Μακεδονία από έμπειρα στελέχη του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας, όπως τόνισε και η Φώφη Γεννηματά στη Βουλή χθες.
Τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας, με τους γιατρούς και νοσηλευτές τους στην πρώτη γραμμή, δίνουν με αυταπάρνηση έναν άνισο αγώνα και η κινητοποίηση των ιατρικών συλλόγων της περιφέρειας είναι συγκινητική.
Ολοι τους μαζί με τις τοπικές αρχές απευθύνουν προτάσεις που για να γίνουν πράξη πρέπει να κάνουν τον κύκλο, σε διαφορετικά όμως σημεία του κέντρου η καθεμιά. Πρόκειται για τον γνωστό δαίδαλο του ελληνικού κράτους που δεν είναι της παρούσης, αλλά κοστίζει ακριβά και πρέπει άμεσα να ξεπεραστεί. Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας και πρώτιστα για την κυβέρνηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου