Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Οι 63 ημέρες του κορονοϊού στην Ελλάδα: Από το πρώτο κρούσμα στο διάγγελμα Μητσοτάκη - Το χρονολόγιο

Χρειάστηκαν 63 ημέρες από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος του φονικού ιού στην Ελλάδα μέχρι το διάγγελμα του πρωθυπουργού για την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.



Η πανδημία του νέου κορονοϊού εμφανίστηκε και εξαπλώθηκε στη χώρα μας στις 26 Φεβρουαρίου καθώς το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη.

Η πλειοψηφία των κρουσμάτων που σημειώθηκαν τις πρώτες ημέρες σχετιζόταν με ανθρώπους που ταξίδεψαν στην Ιταλία, μια κύρια επιδημική εστία, και με μια ομάδα προσκυνητών που είχαν ταξιδέψει στο Ισραήλ και την Αίγυπτο, καθώς και επαφές των ατόμων αυτών.

Μέχρι σήμερα, 28 Απριλίου, το σύνολο των κρουσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί στη χώρα μας είναι 2.566 και οι νεκροί 138. Από τα κρούσματα, τα 588 (22.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.262 (49.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον 40 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 12 (30.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.


Οι 63 ημέρες που θα μείνουν αξέχαστες


Στα τέλη Ιανουαρίου ορίστηκαν από το Υπουργείο Υγείας δεκατρία βασικά και αναπληρωματικά νοσοκομεία αναφοράς ανά Υγειονομική Περιφέρεια εξοπλισμένα με θάλαμο αρνητικής πίεσης, για την αντιμετώπιση κρουσμάτων του ιού στη χώρα.

Θάνατοι σημειώθηκαν σε ανθρώπους από τις Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας, Καστοριάς, Κοζάνης, Ζακύνθου, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Ξάνθης, Ηρακλείου, Έβρου, Λέσβου, Πέλλας, Κέρκυρας και Χαλκιδικής, ενώ εκτός από αυτές τις περιοχές σημειώθηκαν κρούσματα και στις Περιφερειακές Ενότητες Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Ευβοίας, Ιωαννίνων, Λαρίσης, Πιερίας, Κιλκίς, Μεσσηνίας, Μαγνησίας, Άρτας, Καρπάθου - Ηρωικής Νήσου Κάσου, Καβάλας, Λακωνίας, Πρεβέζης, Σερρών, Αρκαδίας, Τρικάλων, Λασιθίου, Λευκάδος, Σύρου, Φλωρίνης, Αργολίδος, Δράμας, Βοιωτίας, Κεφαλληνίας, Κορινθίας, Ικαρίας, Ρεθύμνης, Χίου, Χανίων, Μυκόνου, Φθιώτιδος, Ροδόπης, Νάξου και Αιτωλοακαρνανίας.

Μετά την επιβεβαίωση των τριών πρώτων κρουσμάτων στην Ελλάδα, αρχικά στις 27 Φεβρουαρίου ακυρώθηκαν όλες οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στη χώρα και μέχρι τις 10 Μαρτίου είχαν σημειωθεί συνολικά 89 κρούσματα στη χώρα που σχετίζονταν κατά βάση με ταξιδιώτες από την Ιταλία καθώς και με μια ομάδα προσκυνητών που είχαν ταξιδέψει στο Ισραήλ και την Αίγυπτο και τις επαφές τους.

Οι υγειονομικές και κρατικές αρχές εξέδωσαν συστάσεις και οδηγίες προφύλαξης του πληθυσμού, ενώ τα μέτρα που λαμβάνονταν μέχρι τότε αφορούσαν σε τοπικό επίπεδο και περιελάμβαναν το επιμέρους κλείσιμο σχολικών μονάδων και την αναστολή πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στις πληττόμενες περιοχές (ιδιαίτερα Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο).

Ωστόσο, στις 10 Μαρτίου, λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων του ιού σε διάφορες περιοχές της χώρας και λόγω της μη τήρησης των μέτρων περιορισμού από τους πολίτες, αποφασίστηκε το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών δομών, όλων των βαθμίδων, της χώρας και στη συνέχεια, στις 13 Μαρτίου, η αναστολή λειτουργίας των καφετεριών, μπαρ, μουσείων, εμπορικών κέντρων, αθλητικών εγκαταστάσεων και εστιατορίων.

Στις 16 Μαρτίου έκλεισαν και όλα τα εμπορικά καταστήματα, δύο χωριά στην Κοζάνη τέθηκαν σε καραντίνα, ενώ αποφασίστηκε και η καθολική αναστολή όλων των λειτουργιών κάθε δόγματος και θρησκείας. Oι φούρνοι, τα σουπερμάρκετ, τα φαρμακεία, οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας και ορισμένες ακόμα επιχειρήσεις παραμένουν ανοιχτές.

Στις 18 και 19 Μαρτίου ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση μια σειρά μέτρων ύψους άνω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Από τις 6 το πρωί της 23ης Μαρτίου επιβλήθηκαν σημαντικοί περιορισμοί στην κυκλοφορία και μετακίνηση των πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια, πλην εξαιρέσεων που αφορούν σε όσους κινούνται προς και από την εργασία τους, μετακινούνται για να προμηθευτούν αγαθά πρώτης ανάγκης ή φάρμακα, ή επισκέπτονται γιατρό ή άτομο το οποίο έχει ανάγκη για βοήθεια, μεταξύ άλλων περιπτώσεων. Μπήκε στη ζωή μας το 13033 και κατά την κυκλοφορία τους, εφόσον σχετίζεται με κάποια από τις αποδεκτές εξαιρέσεις, οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο, καθώς και κάποιου τύπου βεβαίωση αναλόγως του σκοπού μετακίνησης.

Στις 4 Απριλίου αποφασίστηκε η παράταση των περιορισμών μέχρι τις 27 Απριλίου, και στις 23 Απριλίου ανακοινώθηκε εκ νέου παράταση μέχρι τις 4 Μαΐου.


Το χρονολόγιο της επιδημίας στην Ελλάδα



  • Στις 26 Φεβρουαρίου, επιβεβαιώθηκε η πρώτη υπόθεση στην Ελλάδα. Μια 38χρονη γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, που επισκέφθηκε τη Βόρεια Ιταλία, ήταν θετική και έγινε δεκτή στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Η οικογένειά της, καθώς και εκείνοι που ήρθαν σε επαφή μαζί της, απομονώθηκαν οικειοθελώς.
  • Στις 27 Φεβρουαρίου, το 9χρονο παιδί της ήταν θετικό και εισήχθη στο ίδιο νοσοκομείο με τη μητέρα της. Ακολούθησαν επιβεβαιώσεις για και για άλλα κρούσματα που αφορούσαν άτομα που είχαν ταξιδέψει στην Ιταλία ή που σχετίζονταν με αυτά.
  • Μετά την επιβεβαίωση του δεύτερου και τρίτου κρούσματος στην Ελλάδα, το 105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, όπου ο γιος της 38χρονης ασθενούς πήγε στο σχολείο και έκλεισε για 14 ημέρες. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι ακυρώθηκαν όλα τα αποκριάτικα γεγονότα σε ολόκληρη την Ελλάδα.
  • Στις 4 Μαρτίου επιβεβαιώθηκε μια άλλη υπόθεση, ένας άνθρωπος που ταξίδεψε στο Ισραήλ και την Αίγυπτο, και έγινε δεκτός στο νοσοκομείο αναφοράς στην Πάτρα.
  • Ακολούθως, στις 5 Μαρτίου, 22 ακόμη άτομα βρέθηκαν θετικά στον ιό, ανεβάζοντας το σύνολο στη χώρα σε 31 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις. Τα 21 από αυτά ήταν ανάμεσα στους 24 ελεγχθέντων των επαφών που επέστρεψαν από την εκδρομή στο Ισραήλ και την Αίγυπτο.
  • Στις 7 Μαρτίου, επιβεβαιώθηκαν 21 ακόμη περιπτώσεις από το Ισραήλ προς την Ελλάδα. Τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, θέατρα και κινηματογράφοι θα παραμείνουν κλειστά στις τρεις πληγείσες περιοχές (Αχαΐας, Ηλείας, Ζακύνθου) μέχρι τις 22 Μαρτίου. Αθλητικές εκδηλώσεις στις ίδιες περιοχές θα πραγματοποιηθούν χωρίς θεατές μέχρι τις 22 Μαρτίου.
  • Στις 8 Μαρτίου ανακοινώθηκαν 7 νέα κρούσματα, από τα οποία για το ένα δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί η πηγή μόλυνσης. Στις 9 Μαρτίου επιβεβαιώθηκαν 11 ακόμη κρούσματα, από τα οποία για τα τέσσερα δεν έγινε δυνατό να προσδιοριστεί η πηγή έκθεσης στον ιό.
  • Στις 10 Μαρτίου ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Mαρινάκης ανακοίνωσε με δική του πρωτοβουλία ότι προσβλήθηκε από τον ιό, παροτρύνοντας ταυτόχρονα τον κόσμο να τηρήσει τα μέτρα προστασίας.
  • Μέχρι και τις 11 Μαρτίου είχαν επιβεβαιωθεί 99 κρούσματα.
  • Στις 12 Μαρτίου, το ένατο κρούσμα, ένας 66χρονος άντρας, ήταν το πρώτο που κατέληξε από τη νόσο τα ξημερώματα. Επίσης ανακοινώθηκαν 18 νέα κρούσματα τα οποία 10 χαρακτηρίστηκαν "ορφανά", δηλαδή δεν έγινε δυνατό να ανιχνευθεί ο φορέας από τον οποίο κόλλησαν. Επιπλέον το πρώτο κρούσμα. Μία 38χρονη γυναίκα και το παιδί της πήραν εξιτήριο από το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στην Θεσσαλονίκη.
  • Στις 13 Μαρτίου, ανακοινώθηκαν 73 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας το σύνολο σε 190 περιπτώσεις.
  • Στις 14 Μαρτίου, κατέληξαν ένας 90χρονος ο οποίος νοσηλευόταν στην Πτολεμαΐδα, στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο και ένας 67χρονος άνδρας στη Ζάκυνθο (από το γκρουπ που είχε επισκεφθεί τους Αγίους Τόπους) ανεβάζοντας το σύνολο των νεκρών στους τρεις. Την επόμενη ημέρα, ένας 53χρονος άνδρας υπέκυψε στον ιό, καθώς νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ανεβάζοντας το σύνολο των νεκρών στους τέσσερις
  • Στις 15 Μαρτίου αποφασίστηκε στο εξής να πραγματοποιείται το τεστ διάγνωσης του κορονοϊού μόνο σε όσους νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με συμπτώματα πνευμονίας και στους ασθενείς με χρόνια νοσήματα. Συγκεντρωτικά μέχρι και τις 15 Μαρτίου, υπήρχαν 331 κρούσματα. Τα 44 ήταν εγχώριας προέλευσης και τα περισσότερα στην Αθήνα. 51 άνθρωποι παρέμεναν νοσηλευόμενοι. Επίσης 8 ήταν διασωληνωμένοι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, και την Πάτρα, με μέσο όρο τα 67 έτη. Όλοι λάμβαναν αντιική θεραπεία, σε 10 δόθηκε εξιτήριο.
  • Στις 19 Μαρτίου, ένας 70χρονος που νοσηλευόταν στην Καστοριά ήταν ο έκτος νεκρός στην χώρα. Επιπλέον επιβεβαιώθηκαν 46 νέα κρούσματα αυξάνοντας το σύνολο των κρουσμάτων σε 464, ενώ άλλοι 5 ασθενείς πήραν εξιτήριο, ο συνολικός αριθμός εξιτηρίων στην χώρα ήταν 19.
  • Στις 20 Μαρτίου, σε ενημέρωση από τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα, ανακοινώθηκε ο θάνατος τριών ακόμη ατόμων μεγάλης ηλικίας σε νοσοκομεία της Αθήνας και της Κοζάνης και η καταγραφή 31 νέων κρουσμάτων, με το σύνολο να ανέρχεται στα 495. Από αυτά, τα 84 κρούσματα είναι απροσδιόριστης προέλευσης, 90 ασθενείς νοσηλεύονται, 20 είναι διασωληνωμένοι, με μέσο όρο ηλικίας τα 72 έτη, και 19 έχουν πάρει εξιτήριο. Αργά την ίδια ημέρα επιβεβαιώθηκε ο θάνατος μιας 94χρονης, της πρώτης γυναίκας θύματος του κορονοϊού και μια ημέρα αργότερα ανακοινώθηκαν τρεις νέοι θάνατοι αυξάνοντας τους θανάτους σε 13.
  • Από τις 21 έως και τις 30 Μαρτίου ανακοινώθηκαν 717 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας το σύνολο σε 1.212, και 34 νέοι θάνατοι ανεβάζοντας το σύνολο των νεκρών σε 42, ενώ 33 άνθρωποι πήραν εξιτήριο.
  • Στις 31 Μαρτίου ανακοινώθηκαν 102 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 20 αφορούσαν το ΕΓ-ΟΓ "Ελευθέριος Βενιζέλος". Επιπλέον 7 άνθρωποι κατέληξαν, αυξάνοντας τους θανάτους σε 49.
  • Από 1 έως 10 Απριλίου ανακοινώθηκαν 697 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 104 προέρχονται από το ΕΓ-ΟΓ "Ελευθέριος Βενιζέλος" και 23 από τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Ριτσώνα. Κατέληξαν 41 ακόμη νοσούντες, ενώ 217 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο.
  • Από 11 έως 18 Απριλίου ανακοινώθηκαν 2.224 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 2 προέρχονται από το ΕΓ-ΟΓ "Ελευθέριος Βενιζέλος". Επιπλέον κατέληξαν 20 άνθρωποι.
  • Στις 19 Απριλίου δεν έγινε καμία ανακοίνωση.
  • Στις 20 Απριλίου ανακοινώθηκαν 10 νέα κρούσματα και 6 νέοι θάνατοι, οπότε συνολικά καταγράφηκαν 2.245 κρούσματα και 116 θάνατοι Την ίδια μέρα, λήφθηκαν 470 δείγματα από πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε δομή στο Κρανίδι Αργολίδας, καθώς και από εργαζόμενους της δομής, του Κέντρου Υγείας της περιοχής και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, συνολικά 497 δείγματα
  • Την 21η Απριλίου ανακοινώθηκαν 156 νέα κρούσματα. Από αυτά, τα 153 σχετίζονταν με τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Κρανίδι Αργολίδας, καθώς από το σύνολο των 497 δειγμάτων που λήφθηκαν την προηγούμενη ημέρα, βρέθηκαν 151 θετικά δείγματα μεταξύ των προσφύγων και από 1 μεταξύ των εργαζομένων στη δομή και των μελών του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Το σύνολο των κρουσμάτων έως τις 21 Απριλίου ανέρχεται σε 2.401, ενώ 5 ασθενείς κατέληξαν, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών σε 121.
  • Στις 22 και 23 Απριλίου ανακοινώθηκαν 62 νέα κρούσματα. Επιπλέον, ο αριθμός των νεκρών που κατέληξαν αυτές τις ημέρες ανέρχεται σε 4.Ακόμα, μεταξύ των κρουσμάτων, 28 προκύπτουν από τη δομή υγείας "Ταξιάρχες".
  • Στις 24 Απριλίου, μετά και την ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, ανακοινώθηκαν 27 νέα κρούσματα, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των συνολικών κρουσμάτων σε 2.490. Ακόμα, 5 νοσούντες κατέληξαν, ανεβάζοντας το σύνολο των νεκρών σε 130. Επιπλέον, εκ του συνόλου των σημερινών κρουσμάτων, ανακοινώθηκαν 9 κρούσματα στην ως άνω κλινική. Συνολικά, νοσούν, 20 ασθενείς και 9 μέλη που αποτελούν προσωπικό της δομής, ενώ 3 από τους συνολικά 5 σημερινούς νεκρούς προέρχονται από τη δομή "Ταξιάρχες".
  • Στις 25 και 26 Απριλίου ανακοινώθηκαν 27 νέα κρούσματα του ιού, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 2.517. Ακόμα ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 134, αφού 4 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν.
  • Στις 27 Απριλίου ανακοινώθηκαν 17 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 12 αφορούν συρροή κρουσμάτων, του ιού και 2, επιπλέον, καταγεγραμμένοι θάνατοι.
  • Στις 28 απριλίου ανακοινώθηκαν 32 νέα κρούσματα και 2 ακόμα καταγεγραμμένοι θάνατοι.



Πηγή:thetoc
φωτο: αρχείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου