6,6 ρίχτερ συγκλόνισαν την Κοζάνη και τις γύρω περιοχές
26 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την αποφράδα εκείνη ημέρα για τους Νομούς Κοζάνης και Γρεβενών, που ταρακουνήθηκαν από τον σεισμό των 6,6 της κλίμακος ρίχτερ, μετά από 1100 χρόνια.
Όλοι πίστευαν ότι η Κοζάνη είναι αντισεισμική περιοχή και ο σεισμός εκείνος τους αιφνιδίασε και τους προβλημάτισε.
Ο μεγαλύτερος προσεισμός εκδηλώθηκε 4 λεπτά πριν τον κύριο σεισμό (Μ=4,5) ενώ ο μεγαλύτερος μετασεισμός (Μ=5,5) στις 17 Ιουλίου 1995.
Την ημέρα του σεισμού, Σάββατο και ώρα 11:47, αναστατώθηκε η πόλη και έφευγαν όλοι προς τα χωριά και τους ανοιχτούς χώρους, το δάσος Κουρί, τα εξωκκλήσια, τις πλατείες κλπ.
Οι δρόμοι εξόδου είχαν μποτιλιαριστεί από τα αυτοκίνητα και η αναστάτωση αυτή θύμισε στους παλιότερους την 9η Απριλίου 1941, όταν είχε βομβαρδιστεί η Κοζάνη από τους ναζί και φεύγανε τότε άλλοι με ένα «μπουχτσιά»
στο χέρι και πεζοί , άλλοι με άλογα ή γαϊδουράκια φορτωμένα με πράγματα και άλλοι με κάρα.
Ήταν μια βιβλική έξοδος τότε, όπως και η έξοδος της 13ης Μαίου 1995.
Αλλά οι περισσότεροι ήσαν εποχούμενοι και όχι πεζοπόροι όπως το 1941.
Το διαπιστώσαμε κάνοντας μία βόλτα κατά τις 9 το βράδυ.
Η ερημική πόλη σου προκαλούσε φόβο.
Πήγαμε κι εμείς στο εξωκκλήσι της Παναγιάς, ήταν γεμάτο από κόσμο και ο Ναός φωτίζονταν από τα πάρα πολλά κεριά που είχαν ανάψει οι πιστοί παρακαλώντας την Παναγία να τους βοηθήσει
στη δύσκολη αυτή περίπτωση του σεισμού
για να μην επαναληφθεί.
Ο Παππούλης, ο Αϊ –Νικόλας, όπως πάντα, έβαλε και πάλι το προστατευτικό του χέρι και δεν θρηνήσαμε θύματα, ούτε μεγάλες καταστροφικές ζημιές, μιας και ο σεισμός ήταν μεγάλος.
Μέσα σε όλη την άτυχη κατάσταση, ξύνοντας από τη μία τις πληγές αλλά από την άλλη ευγνωμονώντας το Θεό, δεν υπήρχε κανένα απολύτως θύμα.
Ο απολογισμός ήταν 12 ελαφριά τραυματίες.
Οι υλικές ζημιές στον Νομό Κοζάνης εκτιμώνται στα 7.693 σπίτια σε 30 κοινότητες (Ρύμνιο, Χρώμιο, Δαφνερό, κ.α.), ενώ στο Νομό Γρεβενών 2523 σπίτια σε 12 κοινότητεςμ και οικισμούς (Κνίδη, Καλαμίτσι, Βάρη, Ταξιάρχης, Κοκκινιά κ.α.).
Οι άστεγοι και των δύο Νομών είχαν ξεπεράσει τις 10.000.
Παρόλα ταύτα η περιοχή είχε "γρήγορα" αντανακλαστικά και λίγο ή πολύ η κοινωνία λειτούργησε σχεδόν άμεσα στα νέα πλέον δεδομένα.
Ένας σεισμός τέτοιου μεγέθους αφενός αποδιοργανώνει τη λειτουργία μίας κοινωνίας αφετέρου πρέπει να λειτουργήσει πλέον σε διαφορετικές βάσεις και με άλλες ανάγκες.
Τα δεδομένα της πόλης ήταν η προτεραιότητα της αποκατάστασης των πληγέντων και η σαφής ενημέρωση για τους επερχόμενους κινδύνους.
Το μελανό σημείο του σεισμού της 13ης Μαϊου ήταν το μέγεθός του...
η τελική εκτίμηση ήταν 6,6 ρίχτερ όμως κάποιοι άλλοι μίλησαν για 7,2
Το συμπέρασμα πέρα από αριθμούς, ρίχτερ και διαφωνίες είναι ότι δεν θρηνήσαμε θύματα και το πέρασμα ενός τόσο μεγάλου σεισμού άφησε μόνο υλικές ζημιές.
Με ανατριχίλα θα τον θυμόμαστε όλοι μας και όταν μας θυμούνται που και που τα ρίχτερ ας προσευχόμαστε, γιατί αναμφισβήτα είχαμε Άγιο!
Οι κάτοικοι της Κοζάνης μαζί με τον τότε ιεράρχη μακαριστό Διονύσιο, καθιέρωσαν να τελείται κάθε χρόνο την 13η Μαϊου θεία λειτουργία και ευχαριστήρια δέηση προς τον Κύριο που μας προστάτευσε και να περιφέρεται στους δρόμους της Κοζάνης η εικόνα της Παναγίας Ελεούσας Ζιδανιώτισσας, που τον μήνα Μάϊο κάθε χρόνο βρίσκεται στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου, όπου οι Κοζανίτες σπεύδουν να προσκυνήσουν γιατί και η Παναγία η Ζιδανιώτισσα έσωσε την Κοζάνη από την φοβερή μάστιγα της χολέρας το 1918.
`
Πηγές:
Πρωινός Λόγος
kozanilife
φωτό εφημερίδων: kozan.gr
video: west chanel, Georg.L. Mastrogian και ntoulasd
-Λένα Δ. Πλόσκα
Πρώτη δημοσίευση
13/5/15 - 10:05 π.μ.
Υπήρξαμε τυχεροί που δεν είχαμε θύματα
ΑπάντησηΔιαγραφή