Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Κορονοϊός: Τι σηματοδοτεί η περίπτωση της Κοζάνης

Ειδικοί και κυβέρνηση παρακολουθούν διαρκώς την πορεία της επιδημίας στην Ευρώπη και στη χώρα μας, καταγράφουν, συλλέγουν και αξιολογούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και λαμβάνουν τις αποφάσεις που χρειάζεται. Οπως έγινε την περασμένη Πέμπτη που τέθηκε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού και lokcdown η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.

Στην περιοχή είχε σημάνει συναγερμός από την αρχή Οκτωβρίου λόγω του υψηλού αριθμού κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, της συνεχούς αυξητικής πορείας των νέων ασθενών, της εκτεταμένης διασποράς και κυρίως των δεκάδων διάσπαρτων εστιών κορωνοϊού (clusters). Πλέον η Κοζάνη -και σύμφωνα με τα στοιχεία της περασμένης Παρασκευής- αριθμεί 233 ασθενείς με κορωνοϊό και πάνω από 550 ανθρώπους-στενές επαφές τους σε προληπτικό περιορισμό. Αλλοι 15 είναι νοσηλευόμενοι. 

Σύμφωνα με τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, από τη λοίμωξη COVID-19 ο οποίος θα επανασχεδιάζεται κάθε εβδομάδα πλέον από την Πολιτική Προστασία και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, 28 περιοχές της χώρας βρίσκονται στο πρώτο επίπεδο (ετοιμότητας). Αλλες 24 βρίσκονται στο δεύτερο επίπεδο συναγερμού (επιτήρηση).

Σε... πορτοκαλί, δηλαδή σε αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση, βρίσκονται η Αττική, η Αχαΐα, η Ζάκυνθος, το Ηράκλειο, η Θήρα, τα Ιωάννινα, η Καρδίτσα, η Καστοριά, η  Κέα-Κύθνος, η Λέσβος, η Μύκονος, η Πέλλα, η Σάμος και τα Τρίκαλα.

Από αυτές τις περιοχές, τα Ιωάννινα βρίσκονται στο όριο για το ανώτατο επίπεδο συναγερμού, καθώς η δυναμική των κρουσμάτων είναι υψηλή και αν δεν ανακοπεί θα οδηγήσει με μεγάλη ταχύτητα στο επόμενο lockdown της χώρας. Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων τα άτομα με ενεργή λοίμωξη COVID-19 έχουν ξεπεράσει τα 221, ενώ άλλα 190 άτομα βρίσκονται σε απομόνωση κατ’ οίκον και 26 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. Το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο στα Ιωάννινα «μεταφέρουν» συγκεκριμένης ηλικίας άτομα. Ενας στους δύο ασθενείς με κορωνοϊό είναι ηλικίας 20-50 χρόνων.

Στην «κόκκινη» Κοζάνη ο μέσος όρος ηλικίας των θετικών στον κορωνοϊό είναι τα 39 έτη - από τους χαμηλότερους ηλικιακούς μέσους όρους ανά Περιφέρεια. «Πρωταθλητές» στις νέες διαγνώσεις είναι τα άτομα ηλικίας 20-29 χρόνων, που αποτελούν το 26,4% των κρουσμάτων. Το 50% των ασθενών είναι ηλικίας 30-60 χρόνων.

Τον κρίσιμο ρόλο των νέων στη μετάδοση του κορωνοϊού δείχνουν τα στοιχεία για τις ηλικιακές ομάδες των ενεργών κρουσμάτων κορωνοϊού στην επίσης επιβαρυμένη Καστοριά. Το 40% των θετικών στον κορωνοϊό ατόμων είναι ηλικίας 20-29 χρόνων. Τα άτομα ηλικίας 30-50 χρόνων «συμμετέχουν» στην επιδημία με ποσοστό 30% επί των κρουσμάτων.



πηγή : protothema.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου