Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Θόδωρος Θεοδουλίδης(Πρύτανης Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας): «Με την ελάχιστη βάση εισαγωγής θα χάσουμε το 58% των φοιτητών και 10 τμήματα»

Σε Κοζάνη και Γρεβενά οι μεγαλύτερες απώλειες, δεν πλήττεται η Πτολεμαϊδα

Τη δραματική κατάσταση που θα προκύψει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας αν επιβληθεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση, παρουσίασε σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης ο Πρύτανης του Ιδρύματος, Θεόδωρος Θεοδουλίδης.

Όπως είπε σύμφωνα με υπολογισμούς που έχουν γίνει εντός του Πανεπιστημίου, η πρόβλεψη είναι πως η δυναμικότητα των φοιτητών θα πέσει κατά 58% με βάση των αριθμό του ισχύει για το 2020, με την πόλη της Κοζάνης και Γρεβενών να δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα.

Μάλιστα τόνισε πως από τους 1717 φοιτητές που εγγράφει η Κοζάνη στα τμήματά της η πρόβλεψη κάνει λόγο για 453 φοιτητές, χωρίς να υπολογίζονται οι μεταγραφές που κάθε χρόνο γίνονται.

Όπως είπε ο κ. Θεοδουλίδης, η Πρυτανεία ήδη σκέφτεται τη σύσκεψη με όλους τους αυτοδιοικητικούς φορείς και τους Βουλευτές της περιοχής, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και καθορισμός της στάσης των τοπικών παραγόντων, ενώ η Σύγκλητος των Πρυτάνεων θα συνεδριάσει την Τετάρτη. ‘

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Πρύτανης καθυστέρησε να συμμετάσχει στη συνεδρίαση μιας και βρισκόταν σε τηλεδιάσκεψη με την Υπουργό Παιδείας, η οποία όπως είπε «δεν έδωσε απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα που έθεσαν οι Πρυτάνεις».

Πάντως μετέφερε τη διαβεβαίωση της Υπουργού πως θα υπάρξει μέριμνα για τα περιφερειακά ιδρύματα τα οποία απ’ όσο φαίνεται θα πληγούν περισσότερο, με τη βιωσιμότητα πολλών τμημάτων να απειλείται.

Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας 10 από τα 22 τμήματα(τα 6 στην Κοζάνη, στα Γρεβενά, 1 Καστοριά και 1 Φλώρινα) έχουν χαμηλή βάση εισαγωγής και είναι βέβαιο πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο σε βάθος χρόνου θα κλείσουν.

Οι απώλειες δείχνουν πως θα είναι πολύ μικρότερες σε Καστοριά, Φλώρινα και Πτολεμαΐδα, με τον Πρύτανη να τονίζει πως είναι προφανές ότι δεν «μπορούμε να μιλάμε για τμήματα με βαθμολογία 1,2 και 3 αλλά σίγουρα μπορούμε να έχουμε τμήματα του 7, 8,9».

Πανελλαδικά φαίνεται πως ο στόχος είναι η μείωση της τάξεως του 30% των εισακτέων με τους Πρυτάνεις να ζητάνε περιορισμό στα κεντρικά ιδρύματα και όχι στα περιφερειακά.

Είναι χαρακτηριστικό πως πέρυσι εισήχθησαν 77.000 φοιτητές την ώρα που τα Πανεπιστήμια ζήτησαν μόλις 56.000.

Ο Πρύτανης κλείνοντας την τοποθέτησή του προέβλεψε πως με αυτό τον νομοσχέδιο θα ξεκινήσει ένας κύκλος εσωστρέφειας και αντιπαλότητας ανάμεσα σε πόλεις, ενώ μοιραία πρέπει να ανοίξει μια συζήτηση για νέα τμήματα με άλλα ελκυστικά επιστημονικά αντικείμενα.


e-ptolemeos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου