Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Στο μικροσκόπιο τα επιβεβαιωμένα περιστατικά θρόμβωσης

 Χωρίς αλλαγές θα συνεχιστεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα παρά την εμφάνιση θρομβοεμβολικών επεισοδίων και στη χώρα μας.
Τι ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
Οι συστάσεις για τη δεύτερη δόση και οι κίτρινες κάρτες που έχουν κατατεθεί στον ΕΟΦ.

Πέντε επιβεβαιωμένα περιστατικά θρομβώσεων και συνδρόμου θρομβοκυτταροπενίας (TTS) εντοπίστηκαν σε σύνολο 905.915 εμβολιασμών πρώτης και δεύτερης δόσης με το σκεύασμα της εταιρείας AstraZeneca από την αρχή της εκστρατείας εμβολιασμού στη χώρα μας.

Με το σκεύασμα της βρετανοσουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας να έχει βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα» η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις της για τον τρόπο συνέχισης του εμβολιαστικού προγράμματος και αφού εξέτασε τα δεδομένα συνέστησε τη συνέχιση των εμβολιασμών σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα.

Τις ανακοινώσεις έκανε το απόγευμα της Τετάρτης η πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία ωστόσο, χωρίς να κάνει ευθεία σύσταση, είπε ότι για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών στις οποίες εμφανίζονται κυρίως οι σπάνιες παρενέργειες θρόμβωσης - θρομβοπενίας «υπάρχουν διαθέσιμα και τα άλλα εμβόλια».

Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί πέντε περιπτώσεις του συνδρόμου θρόμβωσης- θρομβοπενίας μετά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca. Τέσσερις από αυτές αφορούν σε γυναίκες ηλικίας 36,44,47 και 61 ετών και η μία σε άντρα 35 ετών. Από τα περιστατικά αυτά ένα ανάρρωσε, τρία εξακολουθούν να νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης τονίστηκε πως η δεύτερη δόση με AstraZeneca συστήνεται να γίνεται με το ίδιο εμβόλιο και αλλαγή δεύτερης δόσης συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρόμβωσης. Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου «το όφελος του εμβολίου είναι μεγαλύτερο του κινδύνου».

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με την ενημέρωση της προέδρου, στον ΕΟΦ έχουν ήδη κατατεθεί περίπου 1.500 κίτρινες κάρτες αλλά, χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια στον τομέα της φαρμακοεπαγρύπνησης ώστε να καταγράφονται άμεσα τα όποια ύποπτα περιστατικά και να ερευνώνται.

Ηλικιακά όρια

Το εμβόλιο χορηγείται εδώ και αρκετό καιρό σε πολίτες ηλικίας άνω των 30 ετών, ενώ, μέχρι σήμερα, το συγκεκριμένο προϊόν ήταν η μοναδική επιλογή για τους πολίτες 30-39 ετών. Το ίδιο ίσχυε και για την κατηγορία 40-44, όμως, πλέον, για τις ηλικιακές αυτές ομάδες είναι διαθέσιμα και τα υπόλοιπα εμβόλια.

Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής εταιρείες βρίσκεται συνεχώς στο μικροσκόπιο, εξαιτίας περιστατικών θρομβώσεων που έχουν παρουσιαστεί, ιδιαίτερα σε γυναίκες κάτω των 50 ετών.

Ορισμένες χώρες έχουν θέσει εδώ και πολλές εβδομάδες ηλικιακά όρια, επιτρέποντας τη χορήγησή του σε ηλικίες άνω των 50 ετών, ενώ άλλες χώρες έχουν σταματήσει εντελώς την χορήγησή του.

Αποζημιώσεις ζητά η Ε.Ε. από την AstraZeneca

Και ενώ συμβαίνουν αυτά στην Ελλάδα, δικηγόρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε από το δικαστήριο των Βρυξελλών να επιβάλει ένα τεράστιο πρόστιμο στην AstraZeneca για τις καθυστερήσεις της στις παραδόσεις εμβολίων με βάση την υπογεγραμμένη συμφωνία.

Η Ε.Ε. ζητά αποζημίωση 10 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης και για κάθε δόση, ως απόρροια της παραβίασης του συμβολαίου από πλευράς εταιρείας. Παράλληλα ζητάει επιπλέον πρόστιμο 10 εκατομμυρίων ευρώ για κάθε παραβίαση συμβολαίου που θα αποφασίσει το δικαστήριο.




εφημερίδα συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου