Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Δεν θα επιτρέψουμε την πώληση του ΑΗΣ Αμυνταίου


Την κατηγορηματική αντίθεσή του στην πώληση του ΑΗΣ Αμυνταίου- Φιλώτα τόνισε ο Δήμαρχος Αμυνταίου Μάκης Ιωσηφίδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου, προειδοποιώντας μάλιστα ότι «η τοπική κοινωνία θα αντιδράσει δυναμικά και δε θα επιτρέψει ούτε μια ώρα να δουλέψει οποιοσδήποτε ιδιώτης», διότι η πώληση μονάδων της ΔΕΗ «είναι ξεπούλημα του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ. Αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί. Σαν Δήμος Αμυνταίου πιστεύουμε ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν συμβαδίζει με το κοινωνικό και δημόσιο συμφέρον».

Επρόκειτο για μία διαφορετική συνέντευξη τύπου, καθώς το πρόγραμμα αρχικά περιλάμβανε επίσκεψη και ξενάγηση από το Δήμαρχο στους χώρους που σχετίζονται με την παραγωγή ενέργειας και τις επιπτώσεις από αυτή και στη συνέχεια δόθηκε η συνέντευξη τύπου του στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Αμυνταίου, και αφορούσε το σύνολο των ενεργειακών θεμάτων, που, όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, ήταν από την αρχή και παραμένουν πολύ ψηλά στην ατζέντα του.


Οι επισκέψεις ξεκίνησαν από το ορυχείο Κλειδιού, όπου ο Δήμαρχος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι η έναρξη της λειτουργίας του είναι θέμα ημερών. Τα περισσότερα ζητήματα που υπήρχαν για τη λειτουργία του ορυχείου έχουν επιλυθεί και έτσι μπορεί να ξεκινήσει να τροφοδοτεί το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας της Μελίτης με λιγνίτη.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο παλιό και εγκαταλειμμένο αντλιοστάσιο της ΔΕΗ στον Άγιο Παντελεήμονα. Ένα τεράστιο κτήριο στις όχθες της λίμνης Βεγορίτιδας, που μέχρι και το 1997 αντλούσε τα νερά της λίμνης για την ψύξη του ΑΗΣ Αμυνταίου – Φιλώτα, αποστερώντας την από το 1/3 του όγκου της.

Σήμερα το παλιό αντλιοστάσιο παραμένει ανενεργό, προκαλώντας τους κατοίκους της περιοχής που γνωρίζουν την καταστροφή που έχει επιτελέσει στη Βεγορίτιδα, που είναι και το στολίδι της περιοχής.
Ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι ασκεί έντονες πιέσεις στη διοίκηση της ΔΕΗ για να περιέλθει το παλιό αντλιοστάσιο στην ιδιοκτησία του Δήμου Αμυνταίου, ο οποίος σκοπεύει να το μετατρέψει σε επισκέψιμο χώρο στον οποίο θα παρουσιάζεται η ενεργειακή ιστορία του τόπου και ταυτόχρονα το φυσικό περιβάλλον των τεσσάρων λιμνών του Δήμου Αμυνταίου.
Σειρά είχε στη συνέχεια επίσκεψη στο παλιό ορυχείο Βεγόρων, που έχει συνδεθεί με την τύχη του ορυχείου Βεύης. Στο σημείο αυτό ο Δήμαρχος ήταν κατηγορηματικός ότι η τοπική κοινωνία δεν θα επιτρέψει την επαναλειτουργία του ορυχείου Βεγόρων, που θα επηρεάσει αρνητικά τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα αμπελουργίας και οινοποιίας της περιοχής, καθώς και το βιοτικό επίπεδο των παρακείμενων οικισμών.
Στην επίσκεψη στον ΑΗΣ Αμυνταίου – Φιλώτα έγινε υποδοχή από τον υποδιευθυντή κ. Γιάννη Πετρίδη, ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για την ιστορία και τον τρόπο λειτουργίας του εργοστασίου και τους ξενάγησε στις εγκαταστάσεις.

Τελευταίοι σταθμοί της περιοδείας ήταν ο ορυχείο Αμυνταίου και οι οικισμοί Αναργύρων και Βαλτονέρων, που πλήττονται άμεσα από τη λειτουργία της ΔΕΗ.
Κυρίαρχο θέμα της συνέντευξης που ακολούθησε ήταν η διαχείριση του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης, που διεκδικούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες. Ο κ. Ιωσηφίδης ανέπτυξε την επιχειρηματολογία του για την απαίτηση των ενεργειακών Δήμων να διαχειρίζονται τον Τοπικό Πόρο λέγοντας ότι οι Καλλικρατικοί Δήμοι έχουν το κατάλληλο μέγεθος, τόσο για το σχεδιασμό ολοκληρωμένων πολιτικών ανάπτυξης, όσο και για την υλοποίηση μεγάλων έργων.
Επίσης, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δεν μπορούμε να δούμε σε Περιφερειακό επίπεδο τον Τοπικό Πόρο, καθώς οι επενδύσεις προστασίας του περιβάλλοντος και η δημιουργία υποδομών ανάπτυξης πρέπει να δημιουργηθούν στις περιοχές που πλήττονται και όχι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας που δεν έχουν καμία σχέση με τις δραστηριότητες της ΔΕΗ. Δεν είναι λογικό, σύμφωνα με το Δήμαρχο Αμυνταίου, να προκαλούνται βλάβες στο φυσικό περιβάλλον των περιοχών του λιγνιτικού πεδίου και να γίνονται έργα αποκατάστασης στην Καστοριά και τα Γρεβενά!

Επίσης, σε ότι αφορά στο αίτημα για αύξηση του ποσοστού του Τοπικού Πόρου από 0,4% σε 1,2% ανέφερε ότι τα χρήματα του προγράμματος δεν επαρκούν για την αποκατάσταση των περιβαλλοντικών βλαβών και την ανάπτυξη των υπόλοιπων κλάδων της οικονομίας, που έχουν πληγεί λόγω της παραγωγής ενέργειας. Μόνο με μεγάλη αύξηση του Τοπικού Πόρου και αποκλειστική διαχείρισή του από τους Δήμους μπορούμε να οδηγηθούμε με ασφάλεια τη μεταλιγνιτική περίοδο και να ξεπεράσουμε τοα προβλήματα που η ΔΕΗ μας έχει δημιουργήσει.
Ο κ. Ιωσηφίδης τόνισε ότι οι ενεργειακοί Δήμοι θεωρούν αιτία πολέμου την μη υιοθέτηση της πρότασής τους, ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου τι εννοεί ο Δήμαρχος «αιτία πολέμου», εξήγησε ότι εάν η Υπουργική Απόφαση κινηθεί κατά των τοπικών κοινωνιών και δεν δώσει τη διαχείριση του τοπικού πόρου στους Δήμους θα προσφύγει με ασφαλιστικά μέτρα και θα σταματήσει τη λειτουργία του ΑΗΣ Αμυνταίου – Φιλώτα, λόγω των περιβαλλοντικών προβλημάτων και έκθεσης της υγείας των πολιτών σε μεγάλο κίνδυνο.
Κανείς δικαστικός λειτουργός δεν θα μπορέσει να μη δεχθεί τα ασφαλιστικά μέτρα, όταν κινδυνεύει η ζωή των πολιτών μίας ολόκληρης περιοχής, σύμφωνα με το Δήμαρχο. Εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός ότι το σενάριο αυτό έχει αποφασιστεί στο πλαίσιο του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων και αναμένεται ανάλογη στάση να κρατήσουν οι Δήμαρχοι Εορδαίας και Κοζάνης.
Εάν οι Δήμαρχοι ξεκινήσουν τα ασφαλιστικά μέτρα και σταματήσουν τη λειτουργίας τους οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στη χώρα. «Καταλαβαίνουμε την οικονομική συγκυρία και ζούμε τα προβλήματα που περνάει η χώρα, αλλά δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ανεχόμαστε τη θυσία της περιοχής και να μην υπάρχει καμία αναγνώριση», ανέφερε σχετικά ο κ. Ιωσηφίδης.

Ένα ακόμη σημαντικό θέμα είναι η εγκατάσταση μονάδας αποθείωσης για τη λειτουργία του ΑΗΣ Αμυνταίου – Φιλώτα σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους, καθώς πρόκειται για μία από τις πιο ρυπογόνες μονάδες στην Ευρώπη.
Όπως τόνισε ο κ. Ιωσηφίδης «Δεν θα κάνουμε άλλες εκπτώσεις στα θέματα που σχετίζονται με την υγεία των κατοίκων. Υπήρχε ένας αδικαιολόγητος φόβος μην κλείσει η ΔΕΗ και γι’ αυτό δεν είχε ζητηθεί με αποφασιστικό τρόπο η μονάδα αποθείωσης. Απαιτούμε από τη ΔΕΗ και την Πολιτεία να αναγνωρίσουν την προσφορά της περιοχής μας και να εγκαταστήσει μονάδα αποθείωσης. Εάν δεν αναγνωρίσουν την προσφορά του τόπου στην ανάπτυξη της χώρας θα κλείσουμε τη ΔΕΗ, με όλες τις ευθύνες που έχει έναντι της περιοχής: θα αποκαταστήσει τις βλάβες που μας έχει προκαλέσει, θα αποζημιώσει τα αιτήματά μας που είναι δίκαια και ας πάει στην ευχή της Παναγίας».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο μείζον για την περιοχή θέμα της επαναπόδοσης των εκτάσεων των εγκαταλειμμένων ορυχείων στις τοπικές κοινωνίες, που θα μπορέσουν να τις χρησιμοποιήσουν για αναπτυξιακούς σκοπούς.

Τέλος, ο Μάκης Ιωσηφίδης αναφέρθηκε στα θέματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τις πρωτοβουλίες του Δήμου Αμυνταίου για αλλαγή του τρόπου συνεργασίας με τις εταιρίες παραγωγής, ενώ τόνισε ότι στόχος του είναι να παραμείνει ο Δήμος Αμυνταίου ενεργειακός δήμος και μετά την εξάντληση των αποθεμάτων λιγνίτη με την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

ptolemeos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου