Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Το haircut απειλεί τώρα εταιρείες και φυσικά πρόσωπα

Να συμμετέχουν και οι ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους φαίνεται ότι θα επιχειρηθεί από το ελληνικό δημόσιο στο βαθμό που κάτι τέτοιο είναι εφικτό.



Το PSI σχεδιάσθηκε, καταρχήν, για θεσμικούς επενδυτές δηλαδή για τράπεζες, ταμεία, αμοιβαία κεφάλαια και ασφαλιστικές εταιρείες.
Μολονότι είναι δύσκολο να υπολογισθεί το ποσό των ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες και ως τέτοιους αναφέρουμε εταιρείες και φυσικά πρόσωπα, εν τούτοις κάποιοι αρχικοί υπολογισμοί μιλούν για ομόλογα που προσεγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ.
Η δυσκολία υπολογισμού των ομολόγων αυτών έγκειται στο γεγονός πως δεν είναι γνωστό πόσα από αυτά τα ομόλογα έχουν καταλήξει στην ΕΚΤ, ως εγγυήσεις, κάτι το οποίο είναι άμεσα υπολογίσιμο για τους θεσμικούς επενδυτές. Η αρχή φαίνεται να γίνεται από τις εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο οι οποίες θα κληθούν την ερχόμενη εβδομάδα από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να αποτυπώσουν με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα την απομείωση που έχουν ήδη από τα ελληνικά ομόλογα πιθανότατα και στους ισολογισμούς εννεαμήνου.

Ομόλογα ->

Οι ελληνικές εισηγμένες πλην τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών δεν έχουν προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση κυρίως επειδή τα ομόλογα αυτά τα είχαν προς διακράτηση. Ωστόσο φαίνεται πως από το θεσμικό πλαίσιο των ΔΠΧΠ οφείλουν να προβούν σε μία τέτοια κίνηση. Η συζήτηση αυτή που αναμένεται να ξεκινήσει σε πρώτη φάση μέσα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και μόνο για τις εισηγμένες αναμένεται να καταγράψει ένα πρώτο δείγμα προθέσεων. Η Κεφαλαιαγορά από την πλευρά της θέλοντας να συμβάλει στη διαδικασία αναμένει να διαμορφωθεί καταρχήν η πρόταση για το PSI ώστε να μιλήσει και στις εισηγμένες επί συγκεκριμένων δεδομένων.
Βεβαίως μία διαδικασία ένταξης ιδιωτών στο PSI δεν μπορεί παρά να είναι απολύτως εθελοντική καθώς διευρύνεται ο αριθμός των επενδυτών και άρα αυξάνεται ο ενδεχόμενος κίνδυνος εάν παραβιασθεί η ρήτρα του εθελοντισμού να ενεργοποιηθούν τα CDS.
Σε κάθε λοιπόν περίπτωση δίνεται προτεραιότητα, από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου, στον εθελοντικό χαρακτήρα του «κουρέματος» και στην ανάδειξη της παραμέτρου που περιγράφει πως μία τέτοια διαδικασία θα είναι προς όφελος και των επενδυτών που θα κληθούν να την ακολουθήσουν.

Επισημαίνεται ότι μέσα στους ιδιώτες υπάρχουν και εταιρείες οι οποίες βρίσκονται εκτός χρηματιστηρίου. Όπως για παράδειγμα αναφέρουν κύκλοι της αγοράς ομόλογα του ελληνικού δημοσίου έχουν φαρμακευτικές εταιρείες καθώς μέσα από μία τέτοια διαδικασία εξοφλήθηκαν χρέη του Δημοσίου. Πολλοί φαρμακοβιομήχανοι σπεύδουν να ξεχωρίσουν αυτά τα ομόλογα σημειώνοντας πως έχουν δοθεί έναντι απαιτήσεών τους προς το ελληνικό δημόσιο. Αυτό θα είχε ωστόσο αξία αν η διαδικασία ήταν υποχρεωτική είναι όμως απολύτως προαιρετική.

Το κύριο κεφάλαιο όμως ως προς το PSI δεν είναι οι ιδιώτες αλλά οι τράπεζες.
Αξίζει να σημειωθεί πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην Ευρώπη η οποία ασφαλώς δεν οφείλεται μόνον στο «κούρεμα» αλλά και σε άλλους παράγοντες όπως η απαίτηση για core tier I 9% αλλά και λόγω των ανύπαρκτων ρυθμών ανάπτυξης που οδηγούν σε επισφάλειες, έχει υπολογισθεί από την EBA σε 106 δισ. ευρώ. Άλλοι, ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν την απαίτηση αυτή περίπου στο διπλάσιο ή και ακόμη υψηλότερα. Κάτι τέτοιο σημαίνει πως τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα πέραν των περιουσιακών στοιχείων που θα πουλήσουν θα αναζητήσουν κεφάλαια σε μία αγορά η οποία διαθέτει από ελάχιστη έως καθόλου ρευστότητα και δύσκολα θα βρουν τα κεφάλαια αυτά. Αντίστοιχο πρόβλημα πάντως θα έχουν και οι ιδιώτες που θα χρειασθούν κεφάλαια.
Πωλήσεις
Για παράδειγμα κάποιες εισηγμένες εάν εισέλθουν στο PSI μοιραία θα προχωρήσουν είτε σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων είτε και τελικώς σε αυξήσεις κεφαλαίων με αβέβαιο αποτέλεσμα. Δεν πρόκειται μάλιστα για μικρές εισηγμένες διότι αυτές δεν επένδυαν συνήθως σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Κάποιες από τις εισηγμένες οι οποίες διαθέτουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου είναι από τις μεγαλύτερες του ελληνικού χρηματιστηρίου, σημειώνουν έγκυροι αναλυτές.
Η εικόνα πάντως τόσο για τους ιδιώτες όσο και για τους θεσμικούς αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει έως το τέλος του μήνα και πάντως σίγουρα έως το τέλος του χρόνου για να υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος αποδοχής ή μη του PSI.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Μολονότι σε κανέναν δεν αρέσει να απομειώνει περιουσιακά του στοιχεία, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτά τα στοιχεία είναι ασφαλισμένα με ασφάλιστρα κινδύνου που όμως δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν, οι αρχές εκτιμούν πως το PSI θα έχει επιτυχία τόσο σε θεσμικούς όσο και σε ιδιώτες επενδυτές. Αιτία ότι τα περιθώρια της αποτυχίας του θα σημαίνουν πολύ μεγαλύτερες ζημιές για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κυρίως της Ευρώπης και ανυπολόγιστες ζημιές για την ίδια την Ευρώπη η οποία αντιμετωπίζει πλέον το ενδεχόμενο συστημικής κατάρρευσης πολλών οικονομιών της.


Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου