Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Ολονύχτιες διακοπές ρεύματος σε πολλά χωριά

Στις περιοχές Καμβουνίων, Σερβίων, Βελβεντού και Βοΐου τα σοβαρότερα προβλήματα

 – Τα έντονα καιρικά φαινόμενα και το χιόνι που έφτασε στα ορεινά το ένα μέτρο και στα πεδινά στο μισό, σε συνδυασμό με τη χιονοθύελλα και τις πολικές θερμοκρασίες κράτησαν και χτες δεύτερη ημέρα κλειστά τα σχολεία, ενώ από το βάρος του χιονιού δεν άντεξε το δίκτυο της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα πολλές περιοχές σε Κοζάνη, Γρεβενά να μείνουν όλη τη νύχτα χωρίς ρεύμα.

 Στο μεταξύ σε αρκετές περιοχές, κυρίως στις επαρχίες Σερβίων και Βοϊου του νομού Κοζάνης, οι κάτοικοι σε συνδυασμό με το χιονιά, είχαν να αντιμετωπίσουν και το μπακάουτ της ΔΕΗ.
Τα πιο σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν στο δήμο Σερβίων – Βελβεντού, όπου ολόκληρα χωριά και συνοικίες των κωμοπόλεων έμειναν χωρίς ρεύμα ολόκληρη τη νύχτα.
Τα συνεργεία της ΔΕΗ, από τη στιγμή που ενέσκηψε η κακοκαιρία, προσπαθούν με αυτοθυσία και υπερβάλλοντας τους εαυτούς τους οι εργαζόμενοι να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση.
Τα δέντρα που έσπασαν από το βάρος του χιονιού παρέσυραν μαζί τους και το δίκτυο της ΔΕΗ, κόβοντας τα καλώδια και σπάζοντας τις τραβέρσες.
 Η μεγάλη δυσκολία πρόσβασης στα σημεία των βλαβών είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους τεχνικούς της ΔΕΗ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Τρανόβαλτο κόλλησε ακόμη και ένα γκρέιντερ της τοπικής αυτοδιοίκησης, που επιχείρησε να προσεγγίσει στο σημείο που κόπηκε το δίκτυο, μεταφέροντας τους τεχνικούς.
Στο Τρανόβαλτο, στους Λαζαράδες και στην Ελάτη, οι κάτοικοι πέρασαν όλη τη νύχτα χωρίς ρεύμα. Ευτυχώς που οι περισσότεροι διαθέτουν ξυλόσομπες για θέρμανση. Το ρεύμα κόπηκε προχτές αργά το βράδυ, στους εν λόγω οικισμούς.

Χτες το πρωί κατά τις 9.30, αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στο Τρανόβαλτο, αλλά δεν είχε γίνει κατορθωτό κάτι ανάλογο σε Ελάτη και Ζαζαράδες, όπου οι προσπάθειες των συνεργείων συνεχιζόταν μέχρι αργά το μεσημέρι. Στο σκοτάδι ξενύχτησαν και πολλοί δημότες σε οικιστικά τμήματα των κωμοπόλεων Σερβίων και Βελβεντού. Λόγω βλάβης στο δίκτυο, σημειώθηκε διακοπή ρεύματος προχτές κατά τις 11 – 11.30 το βράδυ.
Τα συνεργεία των τεχνικών της ΔΕΗ, που έδωσαν ολονύχτια μάχη σε συνθήκες πολικών θερμοκρασιών και χιονοθύελλας, κατάφεραν να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση σε Σέρβια και Βελβεντό χτες στις 11.30 το πρωί. Μικρότερης έκτασης διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν Στον Πολύφυτο και στα Ίμερα. Μία άλλη προβληματική περιοχή, όπου το δίκτυο ηλεκτροδότησης δεν άντεξε στα έντονα καιρικά φαινόμενα, είναι η περιοχή του Βοΐου. Από προχτές αργά τη νύχτα έμειναν χωρίς ρεύμα πολλοί οικισμοί. Μεταξύ άλλων είναι το Λουκόμι, το Αγίασμα, το Διχείμαρο, το Πυλωρί, το Αξιόκαστρο, το Δαφερό και το Παλαιόκαστρο.
Τα συνεργεία των τεχνικών του γραφείου του Βοΐου, εργάστηκαν σκληρά όλη τη νύχτα σε πολύ αντίξοες καιρικές συνθήκες. Μέχρι τις 12 χτες το μεσημέρι είχαν επιδιορθωθεί όλες οι βλάβες και αποκαταστάθηκε παντού η ηλεκτροδότηση. Στο σκοτάδι βυθίστηκαν και περιοχές των Γρεβενών.

Μετά τη Δεσκάτη και τα Γρεβενά, που είχαν μείνει προχτές χωρίς ρεύμα, αλλά στη συνέχεια αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση, σειρά για τη δική τους Οδύσσεια είχαν χτες οι λιγοστοί κάτοικοι της Τρικοκιάς. Μια τραβέρσα στο δίκτυο δεν άντεξε το βάρος του χιονιού και έσπασε. Τα συνεργεία έσπευσαν και κατέβαλαν προσπάθειες μέχρι το απόγευμα χτες.
Λόγω των δύσκολων καιρικών φαινομένων οι βλάβες είναι πολλές.

Προκειμένου να ανταποκριθεί η υπηρεσία Διανομής Κοζάνης, επιστράτευσε όλες του τις δυνάμεις. Ανακλήθηκαν όλες οι άδειες και τα ρεπό. Το σύνολο του προσωπικού, που αριθμεί περί τα 35 – 40 άτομα βρίσκεται στις επάλξεις από την πρώτη στιγμή της κακοκαιρίας.


 e-ptolemeos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου