Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Σοβαρά κενά και χρηματικές εκροές στα "πόθεν έσχες" των βουλευτών

Σοβαρά κενά και μη δηλωθείσες χρηματικές εκροές στα "πόθεν έσχες" των βουλευτών διαπίστωσε για πρώτη φορά η αρμόδια επιτροπή ελέγχου της Βουλής στον έλεγχο που διενήργησε για το οικονομικό έτος 2009 (δηλώσεις 2010). 

Ωστόσο, η επιτροπή δεν εξάντλησε τις δυνατότητες που της παρέχει ο νόμος για την εις βάθος διερεύνηση της μεταβολής της περιουσιακής κατάστασης ορισμένων βουλευτών με αποτέλεσμα να μείνουν αναπάντητα ερωτήματα για 11 βουλευτές οι οποίοι δεν δικαιολόγησαν σημαντικές μειώσεις στις τραπεζικές καταθέσεις τους.
 Η επιτροπή πόθεν έσχες διαπίστωσε ότι 15 βουλευτές εμφανίζουν σημαντική μείωση στις καταθέσεις τους από 100.000 έως 400.000 ευρώ.
Τέσσερις εξ' αυτών δικαιολόγησαν αυτές τις μειώσεις αναφέροντας ότι με τα χρήματα αυτά προέβησαν σε αγορές ακινήτων.
 Αντίθετα για τους υπόλοιπους 11 δεν υπήρξαν στοιχεία που να δικαιολογούν αυτές τις μειώσεις με αποτέλεσμα να τίθενται ερωτήματα σχετικά με το ενδεχόμενο εκροής των χρημάτων στην Ελβετία, καθώς το 2009 παρατηρήθηκε λόγω της κρίσης, μεγάλη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό.

 Η επιτροπή αρνήθηκε πάντως να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των 11 βουλευτών δηλώνοντας ότι πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί ο σχετικός έλεγχος. Σημειώνεται ότι η εκροή χρημάτων στην Ελβετία δεν αποτελεί αδίκημα είναι όμως παράνομο να μην το δηλώσει κανείς στο πόθεν έσχες.
 «Αν βρεθεί κάποιος να έχει έστω και 100 ευρώ σε ελβετική τράπεζα και δεν το έχει δηλώσει, έχει παρανομήσει» δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής και Γ' αντιπρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Αργύρης υπογραμμίζοντας ότι από τις δηλώσεις των βουλευτών δεν προκύπτει καμία κατάθεση στην Ελβετία.
 Η επιτροπή εντόπισε όμως και μία «ανειλικρινή» δήλωση και συγκεκριμένα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Ακη Τσοχατζόπουλου.
 Συγκεκριμένα οι ορκωτοί ελεγκτές διαπίστωσαν παραβάσεις στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης μετά την άρση του τραπεζικού, φορολογικού και χρηματιστηριακού απορρήτου. Ο πρώην υπουργός με γραπτή δήλωσή του κάνει, πάντως, λόγο για σκευωρία εις βάρος του. Να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις αναρτήθηκαν για πρώτη φορά στην ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων.



 Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου