Ερωτική απογοήτευση;
Απόρριψη;
Πάρτε ένα ντεπόν!
Αυτό συστήνουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες (UCLA), οι οποίοι έπειτα από έρευνες βρήκαν πως τα κοινά φάρμακα για τον πονοκέφαλο και γενικά τα παυσίπονα έχουν και δράση στα συναισθήματα.
Η μελέτη που έκαναν διήρκεσε τρεις εβδομάδες και συμμετείχαν 62 εθελοντές που έπαιρναν ή παρακεταμόλη ή ένα φάρμακο από σκέτη ζάχαρη (πλασέμπο).
Ούτε οι γιατροί ούτε οι εθελοντές γνώριζαν ποιος έπαιρνε τι.
Οσοι από αυτούς πήραν 1.000 mg παυσίπονο (αντιστοιχούν σε δύο δισκία) έδειξαν «σημαντική μείωση στα πληγωμένα συναισθήματα» σε σύγκριση με όσους έπαιρναν το πλασέμπο.
Οπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Current Directions in Psychological Science», οι εθελοντές έπαιξαν επίσης ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι ειδικά σχεδιασμένο ώστε να τους κάνει να αισθανθούν απόρριψη.
Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, οι ερευνητές τούς υπέβαλλαν σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, οι οποίες έδειξαν πως η κοινωνική απόρριψη ενεργοποιούσε την ίδια περιοχή του εγκεφάλου που ενεργοποιεί ο σωματικός πόνος (πρόσθιος φλοιός του προσαγωγίου).
Το ίδιο πείραμα έγινε και αφού κάποιοι από τους εθελοντές πήραν πρώτα ένα παυσίπονο.
Αποτέλεσμα: η δραστηριότητα στο συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου μειώθηκε.
Τα ευρήματα αυτά εξέπληξαν ακόμα και τους ίδιους τους ερευνητές.
Αν θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επινόηση μιας θεραπείας για τον έντονο ψυχικό πόνο, όπως αυτός του πένθους, η δρ Ναόμι Αϊζενμπεργκ, επίκουρη καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας στο UCLA, εξηγεί πως δεν θα συνιστούσε σε κανέναν να αρχίσει να παίρνει παυσίπονα έπειτα από μια ψυχικά τραυματική εμπειρία.
«Ο συναισθηματικός πόνος πιθανώς αποτελεί υγιή αντίδραση που προσπαθεί να μας πει να μην επαναλάβουμε τη συμπεριφορά που μας πλήγωσε τόσο πολύ», εξηγεί.
«Το να αμβλύνουμε πρόωρα αυτόν τον πόνο μπορεί να εμποδίσει την ανάρρωσή μας».
τα νεα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου